Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șocant! 75% dintre tineri se gândesc să plece din ţară

Avatar

Publicat

in

Foarte mulţi se declară profund nemulţumiţi de lipsa de şanse cu care se confruntă aici şi, întrebaţi ce dispreţuiesc cel mai mult, majoritatea arătă cu degetul către clasa politică.

Sociologii avertizează că vom culege roadele amare ale acestei percepţii în următorii 10 ani, când România va avea tinerele generaţii plecate peste hotare.

La generaţia 18-24 de ani cifrele spun tot: 75% dintre tineri se gândesc să plece din ţară.

Dan Petre, sociolog: “Cel mai de succes produs al României la export sunt oamenii. N-ar trebui să se mai concentreze pe soluţii de a-i ţine pe tineri în ţară, pentru că războiul ăsta e deja pierdut. Ci mai degrabă cum ar putea să îi aducă înapoi la un moment dat. Societatea va fi lipsită într-o mai mare măsură de spirit inovator, de dorinţa de a schimba lucrurile. Adică un viitor mai degrabă consevator decât revoluţionar”.

Şi totuşi, nu suntem în situaţia “ultimul stinge lumina”. Deşi pe termen scurt românii sunt evident pesimişti, pe termen mediu şi lung apare un optimism rezervat. 62% dintre cei care au răspuns văd şi vor un viitor pentru copiii lor în ţara noastră. Doar cei din Capitala au o percepţie diferită faţă de restul ţării, doar 51% îşi văd urmaşii trăind în România.

Pentru ca, arată unul dintre sondaje, românii sunt ospitalieri, ancoraţi în tradiţii şi deschişi la minte. Dar nu prezintă destulă încredere.

Românii nu acordă mult credit propriei țări. O văd simplă şi ruptă de realitate.

Dan Petre, sociolog: “România este o oală sub presiune. Nivelul de emoţii negative este mult mai ridicat decât oricând în istoria de după 1989 şi la întrebările directe şi abrupte pe care le-am pus “Ce urăsc?”, “Ce dispreţuiesc?”, pe primul loc a ieşit politica şi oamenii politici”.

Iată de ce la întrebarea dacă ar vrea un job la “compania” România, doar o treime dintre cei intervievaţi au răspuns pozitiv. Numai 5% şi-ar dori funcţia de preşedinte, iar 12% pe cea de prim-ministru.

Când vine vorba de ce ne place în România, aproape jumătate au nominalizat frumuseţile naturale unice în lume.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Gabriela Firea: Cei din coaliția pierzătorilor se gândesc la marile companii să nu piardă bani cu salariile

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul PSD, Gabriela Firea, îi acuză pe cei de la guvernare că nu doresc creșterea salariului minim pentru români, asta pentru că se gândesc în primul rând la marile companii care ar fi nevoite să dea salarii mai mari.

Citește și: SONDAJ CURS – Câţi români vor să se vaccineze anti-COVID şi cum ajung să ia decizia

”Suntem ultima țară din spațiul nord-atlantic la creșterea salariului minim în 2021. Cei 2 lei/zi dați de Guvernului Cîțu sunt sub creșterile de prețuri cu 10-15% la legume, carne, pâine sau chiar cu 20-25% la energie. În UE și în SUA guvernele majorează semnificativ mai mult salariul minim pentru a preveni creșterea sărăciei și pentru a da încredere în economie.

– Creștere salariu minim în UE: Polonia + 8% Detalii, Ungaria + % Detalii, Bulgaria + 6,6%, Letonia + 16%, Lituania + 6%, Slovacia + 7,4%, Portugalia +5%, Spania + 5,2%, Cehia + 4,1%.

– SUA creșteri diferențiate între satetele federației, dar majorările variază între 5 și 9%

– În afara UE; Turcia + 22%

– Guvernul #DeDreaptaLaCiolan este principalul responsabil pentru scăderea nivelului de trai al populației, inclusiv prin această măsură care prevede o majorare sub rata creșterii prețurilor care afectează peste 1,2 milioane de oameni.

– Pandemia nu poate fi invocată în creșterea rușinoasă de doar 3% a salariului minim din România.

Creșterea salariului minim aduce venituri suplimentare la buget – nu e o povară bugetară. Iar pentru companii, creșterea salariului minim reprezintă o condiție esențială pentru păstrarea forței de muncă.

– Salariul minim arată o diferența de viziune : noi ne gândim la oameni, în timp ce Coaliția pierzātorilor de dreapta se gândește în primul rând la corporațiile care nu vor să plătească mai mult angajaților.

– Suntem singurul partid care și-a asumat o creștere consistentă a salariului minim ca factor determinant al unei mai mari bunăstări.

În viziunea PSD, salariul minim ar trebui să crească cu 57% până în 2024, iar în acest an ar fi trebui să fie majorat de la 2230 de lei la 2460 de lei, adică plus 10%!”, scrie Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Accident rutier mortal la Mureș: un mort și doi răniți, după ce o mașină a lovit un cap de pod

Avatar

Publicat

in

De

Un bărbat de 30 de ani a murit și alți doi tineri au fost răniți, după ce mașina în care se aflau a lovit, în noaptea de luni spre marți, un cap de pod, pe un drum județean din Mureș, informează Mediafax.

Accidentul s-a produs pe DJ 15 A, în Nazna.

Polițiștii rutieri din Mureș au stabilit că mașina condusă de bărbatul de 30 ani a lovit un cap de pod, iar apoi s-a răsturnat.

În urma accidentului, șoferul a murit, iar doi tineri, de 27 și 29 de ani, pasageri în mașină, au fost răniți.

Cei doi au fost duși la spital pentru îngrijiri medicale.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Cercetările continuă, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend