Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ŞOC ! Argeşenii s-au trezit peste noapte cu regimul terenurilor schimbat ! Din extravilan în intravilan ! 

Publicat

in

– „Vom face plangeri la Parchet”, ameninţă oamenii

E agitaţie mare printre argeşenii de la periferiile orasului Curtea de Argeş. Aceştia au constatat cu stupoare că terenurilor lor le-a fost schimbat regimul fără ca cineva din Primărie să îi întrebe. Astfel, în ultimul PUZ actualizat al municipiului Curtea de Argeş hectare întregi de teren nu mai sunt extravilane, ci intravilane. Curios , sau nu, multe dintre acestea erau situate in zona Noapteş, adică exact pe unde trece autostrada dar si in zona in care marii oameni de vază ai orasului – politicieni, sefi de institutii, fosti sau actuali alesi locali- au fost improprietăriţi cu terenuri, mai mult sau mai puţin pe merit.
Ce se află în spatele acestei afaceri ? ” Se va face puşcărie pentru manevra asta”, spun oamenii
Potrivit mai multor argeşeni, transformarea pe tăcute a unor suprafete semnificative din extravilan in intravilan, ar avantaja unii proprietari din zona, acei oameni de vază de care vorbeam mai sus, dar ar dezavantaja altii care nu au niciun interes acolo, adică oamenii simpli. Curios este ca aceasta modificare a terenurilor vine inainte de Ordonanta de Urgenta care va da startul exproprierilor pentru autostrada Pitesti – Sibiu. Mai exact, statul ofera un pret mai mare pe un teren intravilan, decat pe unul extravilan.Iar cum sunt unii care au ajuns proprietari de terenuri acolo mai pe gratis, e normal sa castige acum cat mai mult. Pe de altă parte, probleme au oamenii simpli care de acum vor trebui sa plateasca alte taxe la primărie pentru aceleasi teren, taxe mai mari, de intravilan. ” Ceea ce a făcut primăria este un grav abuz şi , alaturi de alţi cetăţeni, vom sesiza organele abilitate ale statului, procurorii. Vor intra unii în puşcărie pentru asta!” , ameninţă M.G, proprietar de teren extravilan in zona dar, mai nou, de intravilan .

Care este diferenţa între extravilan şi intravilan ?

Există multe diferențe între un teren intravilan și unul extravilan, pe care mulți argeşeni nu le au la cunoștință. De obicei, un teren intravilan este mai scump decât un teren extravilan și, de obicei, se află într-o poziție mai bună în oraș. De cealaltă parte, un teren extravilan este situat la marginea orașului și nu se poate construi pe el, doar să se cultive cereale sau pomi fructiferi. Totuși, față de un teren intravilan, cel extravilan poate fi chiar de 10 ori mai ieftin. Trecerea unui teren extravilan în teren intravilan de către un cetăţen, de obicei, presupune achitarea unei taxe ce poate fi chiar de câteva ori mai mare decât prețul de achiziție. Diferența de preț este calculată în funcție de calitatea solului unde se află terenul respectiv. De regulă, pentru un teren mai mare va fi nevoie de un plan urbanistic aprobat de Consiliul local, în care să se specifice viitoarea destinaţie a construcţiilor. Prin planul de urbanism zonal (PUZ) se extinde intravilanul localităţii prin cuprinderea terenului respectiv. De asemenea, pe un teren extravilan nu se poate construi. Pentru construcția pe un teren intravilan vei avea nevoie de autorizație de construcție și de un proiect cu termen de finalizare, semnat de un diriginte de șantier. In fine, o diferenţă de care oricine ţine seama este simţită din plin la achitarea taxelor si impozitelor, acestea fiind cu mult mai mari in cazul terenului intravilan.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Traian Băsescu, reacție după ce moțiunea simplă împotriva lui Marcel Vela a fost adoptată: El e un dandy tomnatic, dar și-a făcut treaba

Publicat

in

De

Traian Băsescu a declarat, marți seara, la TVR 1, în emisiunea ”România9”, realizată de Ionuț Cristache că Marcel Vela,  care a picat o moțiune simplă, marți, în Senat, că Vela și-a făcut treaba pe perioada stării de urgență, dar a făcut și spectacol în fruntea MAI.

”Vela a făcut și mult spectacol. El e un dandy tomnatic, dar și-a făcut treaba. Cred că va rămâne în guvern, și-a asumat ce era de asumat. A lăsat doctorii să vorbească doctorii, a vorbit el despre carantină, când a fost.”, a declarat, marți seara, la TVR 1, în emisiunea ”România9”, realizată de Ionuț Cristache, europarlamentarul PMP Traian Băsescu.

Vezi și:

Vești mari! Începând cu 31 mai puteți primi bani din partea statului

Document. Fluturașul de salariu care provoacă un cutremur între Poliția Locală și Poliția Română

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

USR, acuzații la adresa Guvernului Orban: Se opun unei legi esenţiale pentru lupta cu Mafia Pădurilor

Publicat

in

De

Uniunea Salvaţi România precizează că proiectul pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), cunoscută şi sub numele DNA-ul Pădurilor, a generat „dezbateri intense” în comisiile de specialitate de la Senat şi că reprezentanţii Guvernului Orban s-au opus în mod repetat acestei propuneri legislative.

Conform unui comunicat al USR, proiectul a primit aviz favorabil în Comisiile pentru agricultură, în cea pentru apărare şi cea de muncă şi aviz negativ în Comisiile pentru ape şi păduri, respectiv de administraţie.

„Tăierile ilegale de păduri, poluarea, deşeurile, contaminarea şi secarea râurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate, indiferent câte sute de milioane şi chiar miliarde de euro ajung în buzunarele infractorilor, corupţilor şi susţinătorilor lor politici. De aceea nu înţeleg lipsa totală de flexibilitate şi opoziţia Guvernului Orban şi a reprezentanţilor Ministerelor Mediului, respectiv Justiţiei în discuţiile din comisii. Încă de la Camera Deputaţilor, argumentele lor au fost desfiinţate, dar au venit şi la Senat, fix cu aceeaşi placă. Nu ai cum să spui că actuala organizare a procurorilor e suficientă, că trebuie îmbunătăţită doar pe ici, pe acolo, că există o reţea informală de procurori care schimbă informaţii pe cazurile legate de mediu ori că sunt suficiente atribuţiile Gărzilor de Mediu şi Forestieră şi ale Poliţiei, în condiţiile în care fenomenul infracţional în domeniu creşte”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Acesta a prezentat datele dintr-un răspuns oficial primit de la Ministerul Justiţiei, conform căruia, în timp ce volumul de lemn dispărut din păduri fără acte s-a dublat, numărul de dosare trimise în instanţă şi de condamnări pentru infracţiuni la regimul silvic a scăzut cu aproape 50%.

„Datele Inventarului Forestier Naţional (IFN), ciclul 1, arătau, în 2015, că volumul de lemn dispărut anual era de 8,8 milioane de metri cubi pe an. Patru ani mai târziu, datele IFN, ciclul 2, arată că cifra a ajuns la 20 de milioane de metri cubi anual. Comparativ, în 2017, procurorii au trimis instanţelor 631 de dosare legate de infracţiuni la regimul silvic şi au existat 534 de persoane condamnate definitiv. În 2018, am avut 459 de dosare noi trimise în instanţă şi 441 persoane condamnate, iar în primul semestru din 2019, au fost 209 de noi dosare şi 219 persoane condamnate”, precizează USR.

Mihai Goţiu se întreabă „care e eficienţa reţelei informale de procurori de care vorbeşte Ministerul Justiţiei”, dacă la „un volum dublu de lemn furat”, există cu 50% mai puţine dosare penale în instanţă şi persoane condamnate.

„Şi atunci, cât de credibile mai sunt afirmaţiile ministrului Mediului, Costel Alexe, că ar avea toleranţă zero faţă tăierile ilegale de păduri, dar ministerul pe care îl conduce, Ministerul Justiţiei şi Guvernul Orban, în ansamblul lui, se opun unei legi esenţiale pentru lupta cu Mafia Pădurilor?”, mai întreabă senatorul USR.

Legea pentru înfiinţarea DIIM, iniţiată de parlamentarii USR George Dircă, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Mihai Goţiu, Cornel Zainea, Allen Coliban şi Daniel Popescu, a fost adoptată de Camera Deputaţilor. După dezbaterile din comisiile avizatoare, săptămâna viitoare, legea va fi discutată în comisiile de raport (Comisia juridică, respectiv mediu), după care va ajunge la votul final, în plen, menţionează Uniunea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend