Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Soarta UE, în pericol? Profesorul Bogdan Teodorescu: ‘Discursurile partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului vor duce inevitabil la schimbări politice, care vor dinamita actuala ordine europeană’

Publicat

in

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, este de părere că discrusurile partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului „vor arunca în aer actuala ordine europeană”.

Bruxelles-ul – dincolo de cuvinte, pacte, teorii și așa mai departe – este, de fapt, un guvern supranațional, ceea ce înseamnă că majoritatea guvernelor europene au renunțat la un pic de suveranitate în favoarea Bruxelles-ului, pentru a exista o armonizare europeană în domeniul economic, social, politic, militar, de politică externă și așa mai departe. Ei bine, acest lucru s-a făcut – mai ales în Europa de Vest – prin renunțarea la un stereotip, pe de-o parte, și la un dat, pe de altă parte, al statului-națiune – națiunea care este suveran în statul ei și totul se hotărăște în capitala țării respective.

Această renunțare, măcar parțială, la anumite prerogative de suveranitate au presupus, la momentul respectiv, un anumit grad de încredere al cetățeanului în guvernul care propune acest lucru. Ori, dacă această acest lucru se fracturează, se fracturează foarte mult pe discursul partidelor și grupărilor care contestă această cedare de supremație și care aduc omagii, elogii și cer reînființarea statelor-națiune.

Trebuie să ne uităm cu atenție că majoritatea partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului – inclusiv actuala linie referitoare la politica față de războiul din Ucraina, cu consecințele energetice – solicită, în mod esențial, revenirea la statul-națiune. Ori aceste discursuri, care poate într-o formă sau alta, vor deveni dominante în societățile lor, vor duce inevitabil la schimbări politice, care vor arunca în aer, vor dinamita actuala ordine europeană”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a precizat că Bruxelles-ul și Washington-ul „au renunțat foarte mult să se gândească la felul în care comunică cu cetățenii”, iar frustrările oamenilor „au dus la o cumulare și la o rezistență a populației, care acum se manifestă”.

Bruxelles-ul, ca si Washington-ul, la un moment dat, au intrat într-o perioadă de lene a comunicării. Consideră că lucrurile sunt date. De fapt, Bruxelles-ul este de foarte foarte multă vreme acuzat că ei nu sunt aleși. Acolo nu sunt niște oameni aleși, care se confruntă cu alegatorii, sunt niște persoane superpuse, care se află la distanță mare de realitatea politică a cetățeanului.

Atât Bruxelles-ul, cât și Washington-ul, de-a lungul timpului, au renunțat foarte mult să se gândească la felul în care comunică cu cetățenii, iar acest lucru a fost extrem de vizibil în tentativa de impunere a ideologiei corectitudinii politice, lucru care este la baza simpatiei pe care o parte din Europa a avut-o pentru Putin. Renunțarea prea bruscă la niște valori fundamentale ale cetățeanului, care deja renunțase la suveranitate națională – dar acuma ce treabă ai cu Crăciunul meu, ce treabă ai cu creștinismul meu, în timp ce Moscova vine și spune: din contră, noi suntem ultimii apărători ai creștinătății, ai tradițiilor.

Europa este creștină – ceea ce e destul de rar – Europa este iudeo-creștină, Europa este liberală, Europa vine din zona iluminismului, aceștia sunt pilonii fondatori ai Europei. Această bruschețe în tentativa de a impune o ideologie, fără niciun fel de nuanțe, fără niciun fel de grijă față de cetățeni, naște frustrări. Aceste frustrări au dus la o cumulare și la o rezistență a populației, care acum se manifestă”, a precizat Bogdan Teodorescu, conform gândul.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Avem de-a face aici cu o realitate pe care, din nefericire, Occidentul nu a prevăzut-o. Gazul ieftin rusesc, energia ieftină și mâna ieftină de lucru chinezească au început să se termine’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europarlamentar român: Guvernul trebuie să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă. Să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta’

Publicat

in

De

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, susține că și guvernanții trebuie să ia măsuri de sprijinire a populației vulnerabile, ”ca să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”.

În ceea ce privește previziunile – ușor alarmiste – ale unor analiști economici cu privire la cea mai costisitoare iarnă din ultimii 60 de ani, europarlamentarul Dragoș Pîslaru spune că, în opinia sa, iarna aceasta este apanajul a două repere: unul este despre solidaritatea cu Ucraina și cel de-al doilea, despre responsabilitatea de a ne duce existența cu resursele limitate din jur.

Este un exercițiu de solidaritate. Al doilea argument, foarte important, este legat de zona de eficiență energetică și de necesitatea schimbării comportamentelor în ceea ce privește lumea din jurul nostru. Și aici vin în contrast categoric cu ceea ce s-a auzit în ultima vreme, cu cele spuse de unii politicieni. L-am auzit pe domnul Ciolacu, pe Rareș Bogdan că românii nu trebuie să-și schimbe comportamentul, că nu o să stau să închid apa.

Cumva, eu cred că aici este o chestiune de responsabilitate cu privire la modul în care vrem să ne ducem existența în relație cu resursele limitate din jur. Și nu cred că mai este secret faptul că are o legătură directă cu schimbările climatice. Și ce poate fi mai convingător decât seceta și ceea ce s-a întâmplat vara asta în materie de fenomene meteo.

Al doilea pas este o chestiune de educație. Comportamente care sunt făcute să nu risipești resursele. Acum, revenim, pentru că una este încerci să faci economie și alta este să mori de frig și să nu poți să-ți plătești factura. Este clar că la nivel european s-a conștientizat ideea că piața energetică este distorsionată și vor fi luate din ce în ce mai multe măsuri pe ideea aceasta.

Este nevoie ca guvernul să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă, mai exact să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”, susține europarlamentarul Dragoș Pîslaru, conform Gândul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

Publicat

in

De

Marin Gherman, jurnalist și politolog din Cernăuți refugiat în această perioadă în România, a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o mobilizare generală.

Întrebat cine sunt cei care ar putea fi mobilizați după decretul emis de Vladimir Putin, analistul a explicat: „Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat în legătură cu faptul că, spre deosebire de Uniunea Europeană, de statele NATO, în Rusia se face armată, deci toți bărbații care împlinesc 18 ani trebuie să facă armata. Sunt recrutați, timp de un an, un an și jumătate, fac armata. Imediat după finalizarea acestui act de onoare, cum este spus în Rusia, este și o moștenire a Uniunii Sovietice, a acestor tradiții, persoana este inclusă pe lista rezerviștilor”.

Astăzi, Vladimir Putin ce a spus, sunt vizați toți rezerviștii. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală, pur și simplu nu mai are nevoie de ea, pentru că va mobiliza pe măsura posibilităților, în baza necesităților ale forțelor armate proprii, câți bărbați va considera de cuviință”, a continuat el.

Pentru că Rusia este foarte mare, nu vorbim de un stat foarte mic, de aceea astăzi 300.000, peste o lună iarăși 300.000 și așa se va realiza o mobilizare și o completare a forțelor armate ale Federației Ruse, deci aici este o mică diferență pentru că foarte mulți bărbați în Rusia au experiență militară. Bine, nu este o experiență extraordinară, știm ce înseamnă corupție în armata rusă, știm ce înseamnă mimarea unui proces de pregătire a militarilor, dar, totuși, o resursă umană enormă există pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Marin Gherman, potrivit b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend