Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Slujbă de Hram la Biserica Sfântul Gheorghe Câmpulung

Avatar

Publicat

in

Astăzi, 23 aprilie 2015, toţi creştinii ortodocşi l-au prăzmuit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă. biserica sf gheorghe (6)
La Câmpulung, într-unul dintre cele mai vechi cartiere, ce a fost ridicat de olari, există vechea biserică ortodoxă „Olari” ce poartă hramul Sfântului Gheorghe.
Zeci de creştini din Câmpulung s-au adunat la slujba religioasă oficiată de preotul paroh Vasile Ciobotea, care a avut alături mai mulţi preoţi câmpulungeni. Apa Sfinţită cu prilejul evenimentului s-a terminat în numai câteva minute, însă credincioşii au rămas până la final la slujbă pentru a putea lua parte şi la masa oferită de preoţi. De asemenea Parohia „Sfântul Gheorghe – Olari” a împărţit şi câteva zeci de pachete, aşa cum cere obiceiul creştin.
Mica biserică a fost ctitorită în secolul al XV-lea, pentru ca în a doua jumătate a secolului al XVII-lea să fie mărită, devenind unicul lăcaş de cult creştin ortodox din Câmpulung ce poartă hramul Sfântului Gheorghe.
Preotul paroh al Bisericii Sf. Gheorghe – Olari, Vasile Ciobotea, ne-a menţionat că are o parohie mică, cu circa 80 de familii de enoriaşi, majoritatea oameni în vârstă. Din acest motiv posibilităţile financiare ale parohiei sunt extrem de reduse, fapt ce face imposibilă restaurarea din fonduri proprii a bisericii monument istoric. biserica sf gheorghe (3)
Este de subliniat că, biserica din Cartierul Olari, situată chiar pe strada Sfântul Gheorghe, nu a văzut aproape niciodată mână de restaurator, fapt pentru care picturile de pe pereţii interiori de abia mai sunt vizibile, fiind aproape şterse de trecerea anilor.
Potrivit celor povestite de preotul paroh, hramul bisericii a fost pus de breasla olarilor câmpulungeni, tot ei fiind cei care au contribuit cu bani pentru a fi ridicat lăcaşul de cult creştin ortodox.
Singurele lucrări au fost făcute în 1989 doar la acoperiş. Pictura existentă este din 1727, iar vechea uşă cioplită în piatră este o reală operă de artă neevidenţiată şi conservată doar de timp, în ciuda faptului că nu puţini sunt cei care susţin că piesa este unică în zona Muscelului.
În fiecare an, preotul paroh a tot sperat să poată obţine fonduri pentru restaurarea bisericii, fonduri ce nu au apărut nici până în prezent, monumentul istoric ajungând în pericolul de a dispărea, uşor uşor, măcinat de trecerea timpului. biserica sf gheorghe campulung (4)
Un alt element unic al Bisericii Sf. Gheorghe – Olari este un vechi mormânt, ce se găseşte în curtea din faţă a lăcaşului de cult creştin, pe care este ridicată o cruce din piatră cioplită cu multă migală de un sculptor necunoscut. Din cele scrise pe cruce, în mormânt odihneşte o femeie, a cărei legendă reală nu este cunoscută nici preotului, dar nici enoriaşilor. Legenda autohtonă din jurul crucii sculptate într-un bloc de piatră, spun că Sultana Langada, văduva unul colonel, decedată în anul 1883 şi-ar fi donat întreaga avere oamenilor nevoiaşi şi bisericii în curtea căreia este doarme pentru eternitate.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Nebunie în România! Doi polițiști au fost tăiați! Atacatorii, împușcați!

Avatar

Publicat

in

De

Reglare de conturi în România! S-au tras focuri de armă! Doi polițiști au fost tăiați, iar atacatorii au fost împușcați.

Cei doi polițiști fuseseră atacați cu o coasă.

Publicitate

Anterior, B1 TV informase că atacul a avut loc în Capitală, în Cartierul Văcărești.

Ulterior, s-a precizat că e vorba de localitatea Văcărești, din Dâmbovița.

„Scandal cu Împușcături la Vacaresti! Doi polițiști sunt tăiați, doi suspecți, împușcați”, dezvăluie jurnalistul Marius Buga.

Atacatorul cu coasa, care a fost împușcat, s-ar zbate între viață și moarte, informează B1 TV.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, cei doi atacatori erau frați, unul a fost împușcat în abdomen, altul, în picior.

Poliția a venit după un apel la 112, pentru că unul dintre frați era violent.

Vezi și

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Scandal uriaș! A fost menționat numele lui Traian Berbeceanu! Silviu Mănăstire și Dan Bucura l-au făcut pe Florin Roman să închidă telefonul!

Avatar

Publicat

in

De

Scandal uriaș la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire! Mănăstire și Dan Bucura l-au pus la zid pe liderul deputaților PNL, Florin Roman, pentru modul în care Ministerul de Interne a gestionat funeraliile lui Florin Mototolea, zis Emi Pian.

În momentul în care Roman a zis că situația ar fi stat altfel dacă Traian Berbeceanu ar fi avut o funcție executivă, Silviu Mănăstire a reacționat imediat și i-a spus că e șeful de Cabinet al lui Marcel Vela.

Publicitate

Prezent în studio, și jurnalistul Dan Bucura i-a ținut isonul lui Mănăstire.

În replică, Roman a dat vina pe guvernarea PSD, pe recursul compensatoriu și pe măsurile social-democrate.

Ulterior, Silviu Mănăstire l-a întrebat pe Florin Roman ce va face de luni, dacă va lua măsuri împotriva clanurilor interlope.

Cum reacția lui Florin Roman a lăsat de dorit, acesta dând din nou vina pe PSD, Mănăstire l-a întrerupt pe reprezentantul PNL, care, în cele din urmă, a ieșit de pe Skype.

Vezi și

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend