Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Slovacia va primi elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper după ce și-a donat avioanele MiG-29 Ucrainei

Publicat

in

Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper cu un discount de 66% după ce Bratislava și-a donat cele 11 avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a anunțat miercuri ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad, citat de Reuters.

Elicoptere Bell AH-1Z ViperFoto: US Marines Photo / Alamy / Profimedia Images

Nad a precizat că guvernul încă trebuie să aprobe contractul prin care ar urma să plătească 340 de milioane de dolari în decurs de 3-4 ani pentru aeronave militare care valorează peste un miliard de dolari.

Ministrul slovac a precizat că diferența de preț va fi acoperită de programul „Foreign Military Financing” al SUA.

Contractul include componente de schimb, instruirea piloților slovaci și peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II.

„Această ofertă este extrem de avantajoasă și va crește semnificativ potențialul de apărare al Slovaciei”, a declarat Nad.

Forțele armate slovace nu dețin în prezent elicoptere de luptă iar Bratislava și-a retras vara trecută din serviciul activ cele 11 avioane MiG-29 pe care le deținea, bazându-se între timp pe Cehia, Polonia și Ungaria pentru protecție aeriană.

Slovacia și Polonia, primele țări care donează avioane MiG-29 Ucrainei

Vinerea trecută guvernul slovac a anunțat că va dona Ucrainei cele 11 avioane MiG-29 retrase din uz, devenind astfel doar a doua țară care oferă Kievului avioane de luptă.

Cu o săptămână înainte de anunț, ministrul Jaroslav Nad a fost cel care a ieșit cu un apel public pentru a îndemna la luarea unei decizii în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook în data de 9 martie, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

Premierul slovac Eduard Heger a invocat posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei încă din luna iulie a anului trecut însă până săptămâna trecută Bratislava nu a mai anunțat nimic în acest sens.

Slovacia a anunțat oficial că își va dona avioanele MiG-29 Ucrainei la o zi după Polonia.

Prim-ministrul polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia va trimite 4 avioane MiG-29 Ucrainei, fiind pregătite și altele. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG-29, a mai precizat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Coreea de Nord confirmă lansarea unui satelit militar spion în iunie

Publicat

in

Coreea de Nord a confirmat marţi lansarea unui satelit militar spion în iunie pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale Statelor Unite”, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, transmite AFP.

Kim Jong Un cu șefi ai armatei nord-coreeneFoto: KCNA

„Satelitul de recunoaştere militară numărul 1” va fi „lansat în iunie” pentru a „face faţă acţiunilor militare periculoase ale SUA şi ale vasalilor lor”, a afirmat Ri Pyong Chol, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale a partidului de guvernământ, citat de KCNA.

Japonia anunţase luni că a fost informată de Coreea de Nord cu privire la o viitoare lansare a unui satelit, un proiect despre care guvernul japonez consideră că ar disimula, de fapt, o lansare de rachete balistice.

Potrivit Tokio, Phenianul a comunicat Gărzii de Coastă japoneză că o rachetă va fi lansată între 31 mai şi 11 iunie şi este de aşteptat să aterizeze într-o zonă din apropierea Mării Galbene, a Mării Chinei de Est şi la est de insula Luzon din Filipine.

Coreea de Nord a testat deja rachete balistice în 2012 şi în 2016, pe care le-a descris drept lansări de sateliţi şi care au survolat departamentul insular Okinawa din sudul Japoniei.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaştere face parte din proiectele cheie de apărare ale regimului de la Phenian, dezvăluite anul trecut de liderul nord-coreean Kim Jong Un. Pe 16 mai, liderul nord-coreean a vizitat locul în care satelitul este dezvoltat şi a dat undă verde „planului său de acţiune viitor”.

Strategia de comunicare a regimului nord-coreean de a notifica Japonia cu privire la viitoarele lansări, dar nu şi Coreea de Sud, ar putea fi legată de exerciţii comune majore desfăşurate de Seul şi Washington, care au început joi la doar 25 km sud de graniţa intercoreeană, a declarat pentru AFP analistul Cheong Seong de la Centrul de studii nord-coreene al Institutului Sejong.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cum crede Josep Borrell, cel mai înalt diplomat UE, că va intra Rusia în negocieri cu Ucraina

Publicat

in

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că nu este „optimist” cu privire la modul în care se va desfăşura conflictul dintre Rusia şi Ucraina în această vară, relatează CNN, citat de news.ro.

Borrell a adăugat că el crede că Rusia va negocia doar dacă va câştiga războiul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend