Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Situație complicată pe Autostrada „Moldovei” A7: O licitație lansată din 2021, nefinalizată nici acum / Ultima decizie a instanței dă lucrurile peste cap

Publicat

in

Un tronson din Autostrada „Moldovei” A7 pare a fi blestemat de nu mai ajunge să fie contractat: deși licitația a fost lansată încă din vara lui 2021, tronsonul de lângă Buzău nu a fost contractat nici până acum. După ce rezultatul licitației a fost întors de două ori în trecut, acum o nouă decizie în instanță retrimite ofertele la o a treia reevaluare și pune pe foc unul din tronsoanele de autostradă incluse pe PNRR ce are termen sfârșitul anului pentru contractare și anul 2026 pentru finalizarea tuturor lucrărilor.

A7 Ploiesti – Buzau pe loturiFoto: Hotnews

„Situația se complică pe AutostradaA7 Ploiești-Buzău lot 3. În 26.01.2023 Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea hotărârii CNSC și a admis contestația celor de la Danlin pe cei 13,9 kilometri ai A7 dintre Spătaru (Buzău Sud-Vest) și nodul cu DN2B spre Brăila (Buzău Sud-Est)”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura (API).

„Povestea începe ușor-ușor să semene nepermis de mult cu alte epopei din istoria CNAIR”, scrie API care face o trecere în revistă a istoricului zbuciumat al acestui lot de autostradă.

  • În cazul de față, licitația a fost lansată în 01.06.2021, ofertele au fost depuse în 16.09.2021 și primul câștigător, Trameco, a fost desemnat în 07.03.2022. Acesta a fost contestat de 3 (trei) competitori, iar doi dintre ei au avut câștig de cauză.
  • După prima reevaluare, în 27.10.2022 a fost dat un nou câștigător: Nurol. Dar turcii au fost contestați de Danlin și de Tefken, iar CNSC a admis acțiunea celor de la Danlin. Așa că s-a mers la CAB, iar judecătorii au dat pe 26 ianuarie decizia definitivă: CNAIR trebuie să reevalueze ofertele Danlin și Nurol.

„Vă scutim de explicațiile complicate și vă spunem doar concluzia. Între altele, există două variante probabile: ori vedem al treilea câștigător, Danlin, și apoi contestația Nurol (aproape o certitudine în acest caz) ori se anulează licitația dacă CNAIR descalifică ambele oferte rămase în cursă. Clar este un lucru: deznodământul se amână cu luni bune, indiferent de scenariu!”, spune API.

Autostrada A7: Progres timid pe loturile contractate dintre Ploiești și Buzău

În ceea ce privește soarta celorlalte două loturi de pe Autostrada A7 de la Ploiești (Dumbrava/A3) la Buzău, API atrage atenția că progresul din teren este unul încă timid, deși lucrările au debutat încă din vara trecută.

„Pe Ploiești (Dumbrava)-Mizil cei de la Pizzarotti au un ritm complet nesatisfăcător, ajungând la un progres fizic de aproximativ 5% după 5 luni de la emiterea ordinului de începere lucrări (22.08.2022). Mult mai bine stau vecinii de la Coni-Trace pe Mizil-Spătaru (Buzău Sud-Vest): în jur de 10% cu ordin emis în 11.08.2022. Ambele sectoare au termen contractual de finalizare aprilie 2024”, scrie API.

„Autostrada UMB” – Constructorul român care are șanse să facă toți kilometrii din A7 din Moldova

Din cele 10 tronsoane prinse în PNRR pe A7 de la Buzău la Pașcani, 7 sunt contractate deja cu românii de la UMB.

Pe cele trei tronsoane rămase necontractate de la Bacău la Pașcani – aproape 77 de km – UMB a fost dat câștigător la licitație și ar putea semna contractele dacă se rezolvă contestațiile în favoarea sa.

Pentru aceste ultime 3 loturi este așteptată o decizie a CNSC „care va veni probabil spre sfârșitul lunii februarie, după ce Danlin a depus contestații pe fiecare lot ca urmare a desemnării câștigătorului inițial (tot UMB) în 22, 23 respectiv 29 decembrie 2022. Dacă CNSC respinge acțiunea Danlin, atunci CNAIR trebuie să semneze contractele. Dacă se admite, chiar și parțial, urmează o reevaluare sau un recurs la CAB și deznodământul se prelungește (cel puțin până) spre jumătatea anului”, notează Pro Infrastructura.

Practic, în momentul de față, UMB lucrează deja pe circa 179 km din A7, iar dacă ar reuși să câștige restul de tronsoane licitate acum pe A7, UMB – companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Compania a fost în ultimii ani cea mai performantă din rândul constructorilor de autostrăzi, reușind mobilizări exemplare pe șantiere și chiar și inaugurări înaintea termenelor contractuale.

Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului.

VEZI ȘI:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Închisoare pentru discuții despre Evanghelie – Proiect anti-creștinism în parlamentul Israelului, propus de doi reprezentanți ai coaliției de guvernare

Publicat

in

Este posibil ca parlamentul israelian să adopte anul acesta o lege care să facă ilegal ca oamenii să împărtășească mesajul Evangheliei creștine chiar în țara în care Isus s-a născut, a crescut, a predicat, a murit, a fost îngropat și a înviat din morți? Din păcate, da, notează allisrael.com.

Pe măsură ce se apropie Duminica Floriilor și Paștele – cele două zile cele mai sacre din calendar pentru cei care Îl urmează pe Isus ca Dumnezeu și Mesia – doi membri ai Knesset-ului (parlamentul israelian) au introdus săptămâna trecută un proiect de lege care ar interzice orice efort de a le vorbi oamenilor despre Isus. Proiectul de lege i-ar trimite la închisoare pe cei care îl încalcă.

Citeste mai mult

NATIONAL

În încercarea de a prinde un separatist sikh căutat, statul indian a oprit accesul la internet

Publicat

in

Autorităţile indiene au prelungit luni o interdicţie de acces la internet mobil în tot statul, cu o populaţie de aproximativ 30 de milioane de locuitori, în timp ce poliţia vâna un predicator sikh radical.Prelungirea interdicţiei a avut loc după ce susţinătorii lui Amritpal Singh au fost filmaţi în timp ce vandalizau consulatul Indiei din San Francisco. O tulburare similară a avut loc şi la Londra, transmite AFP, citat de news.ro.

Autorităţile din nordul statului Punjab au lansat sâmbătă o căutare de amploare a lui Singh, care a devenit proeminent în ultimele luni, cerând crearea unui Khalistan, o patrie sikh separată. Luni, poliţia a declarat că a arestat 114 persoane până în prezent, dar că nu se ştie unde se află Singh.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend