Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sistemul de pensii sud-coreean ar putea fi văzut ca o schemă Ponzi de către generațiile tinere

Publicat

in

​Sistemul Național de Pensii din Coreea de sud, în starea actuală, ar putea fi văzut ca o schemă Ponzi, în special de către generațiile tinere care vor trebui să-l facă să meargă în continuare, potrivit lui Lee Chang-soo reprezentant al Asociației de Pensii din Coreea de Sud, scrie Korea JoongAng Daily.

Pe măsură ce populația Coreei îmbătrânește rapid, cererile fondului de pensii devin atât de mari, încât se așteaptă să se epuizeze complet la începutul anului 2053.

„La un moment dat, va fi o rebeliune a generațiilor viitoare”, a spus Lee Chang-soo, actual vicepreședinte al asociației.

Asociația de Pensii este o grupare de experți care face cercetări și dezvoltă politici alternative pentru sistemele public și privat de pensii.

Îmbătrânirea populației coreene este o problemă fundamentală, a spus Lee.

„I-a luat 157 de ani Franței să ajungă de la îmbătrânită (cu o populație de peste 65 de ani care să depășească 7% din populația totală) la o societate super-îmbătrânită (depășind 20%) – dar este de așteptat să-i ia doar 27 de ani Coreei de sud. Societatea noastră va experimenta sentimentul de a fi într-un roller coaster”, a precizat Lee.

Când Guvernul a calculat finanțele pensiilor în 2018, se aștepta ca rata fertilității să fie cuprinsă între 1,24 și 1,38 până în 2040, iar fiecare persoană care muncește să susțină 0,9 seniori de peste 65 de ani în 2065.

Prognoza a fost prea departe. Rata fertilității a fost de 0,84 persoane în 2020 și se așteaptă să scadă la 0,7 în acest an.

„Chiar și dacă rata ar fi de 1,05 persoane (cum era în 2017), o persoană care muncește trebuie să susțină cel puțin un vârstnic”, a spus Lee.

Dacă rata fertilității ar fi de 1,05, deficitul ar crește de la 109 miliarde dolari, spune Lee, la 210 miliarde, când se epuizează fondul de pensii, probabil în 2057.

În 2065, 22,8% din bugetul de stat va trebui cheltuit pentru a acoperi deficitul de la sistemul de pensii și alte sisteme publice, inclusiv cele pentru învățători, oficiali guvernamentali și soldați.

Lee spune că actualul sistem de pensii este ca o schemă Ponzi care mută povara pe generația următoare, iar liderii nu s-au străduit destul pentru o soluție pe termen lung.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend