Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Publicat

in

Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operațiuni militare de-a lungul graniței de sud a țării, afirmând că orice nouă ofensivă în nordul Siriei ar submina stabilitatea regională și ar pune în pericol trupele americane, transmite Reuters.

„Suntem profund îngrijorați de rapoartele și discuțiile privind o potențială intensificare a activității militare în nordul Siriei și, în special, de impactul acesteia asupra populației civile de acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Recunoaștem preocupările legitime de securitate ale Turciei la granița sudică a Turciei, dar orice nouă ofensivă ar submina și mai mult stabilitatea regională și ar pune în pericol forțele americane și campania coaliției împotriva ISIS”, a mai spus el.

Vezi și: Erdogan anunță marea ofensivă în Siria împotriva kurzilor: operațiunea militară începe în cel mai scurt timp

Erdogan a declarat luni că Ankara va lansa în curând noi operațiuni militare de-a lungul granițelor sale sudice pentru a crea zone sigure de 30 km adâncime pentru a combate ceea ce el a caracterizat drept amenințări teroriste din aceste regiuni. Operațiunea va viza probabil nordul Siriei, unde Turcia a lansat mai multe operațiuni militare începând din 2016 pentru a submina Unitățile de Apărare a Poporului Kurd (YPG), o ramură armată siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Vezi și: Turcii lovesc puternic nordul Siriei: soldații lui Erdogan își intensifică ofensiva în regiune

Ankara a efectuat trei incursiuni în nordul Siriei începând din 2016, punând stăpânire pe sute de kilometri de teren și împingându-se la aproximativ 30 de kilometri adâncime în țară, în operațiuni care au vizat în principal miliția kurdă siriană YPG, susținută de SUA. De asemenea, în ultimii ani, a intensificat operațiunile militare împotriva militanților PKK în nordul Irakului.

Vezi și: Tensiuni la graniță! Turcia a fost atacată cu rachete din Siria: cinci oameni au fost răniți

Turcia consideră ambele grupări ca fiind o singură entitate teroristă. Aliații săi din NATO consideră doar PKK ca fiind un grup terorist, nu și YPG.

Statele Unite se așteptau ca Turcia să respecte o declarație comună din octombrie 2019, inclusiv oprirea operațiunilor ofensive în nord-estul Siriei, a declarat Price. „Condamnăm orice escaladare. Susținem menținerea liniilor actuale de încetare a focului”.

Vezi și: ‘Sultanul’ Recep Erdogan transmite un mesaj ferm Europei: ‘Aderarea deplină a Turciei este indispensabilă pentru viitorul UE’

Declarația lui Erdogan a venit pe fondul obiecțiilor Turciei privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Analiștii spun că anunțul său surprinzător a reflectat convingerea sa că Occidentul nu se va opune unor astfel de operațiuni într-un moment în care are nevoie de sprijinul Ankarei pentru candidatura țărilor nordice la NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Explozie puternică la o casă din Birmingham: Un bărbat se află în stare critică

Publicat

in

De

O casă a fost distrusă, altele au fost puternic avariate şi un bărbat se află în stare critică după o explozie în oraşul englez Birmingham, a anunţat duminică noapte poliţia locală, citată de agenţia DPA.

Poliţia din comitatul West Midlands (centrul Angliei) a declarat că a fost chemată duminică imediat după ora 20.30 (19.30 GMT) la locul incidentului petrecut pe Dulwich Road în zona Kingstanding.

O casă a fost distrusă, iar altele au fost puternic avariate. Mai multe maşini din apropiere au fost de asemenea avariate, potrivit Agerpres.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă din West Midlands (WMAS), persoanele aflate la faţa locului au salvat un bărbat din casa distrusă, dar acesta avea „răni foarte mari” şi a fost dus la spital.

Alţi patru bărbaţi au suferit răni uşoare şi au primit îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanţă la faţa locului, a adăugat WMAS.

În imagini postate pe reţelele de socializare se vedeau flăcări, distrugeri şi resturi de la o casă din cărămidă roşie.

Serviciile de urgenţă au evacuat şi închis zona.

Potrivit serviciilor de urgenţă, cauza incendiului nu este cunoscută încă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele ecuadorian cedează în fața protestelor violente: Prețul la carburanți va fi redus

Publicat

in

De

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a anunţat duminică o reducere a preţurilor la carburanţi într-o proporţie totuşi inferioară celei solicitate de mii de indigeni care protestează şi blochează o parte a ţării de două săptămâni, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Am decis să reduc preţul benzinei cu 10 cenţi (de dolar) pe galon (3,78 litri) şi preţul motorinei tot cu 10 cenţi pe galon”, a afirmat preşedintele ecuadorian într-o alocuţiune radio-televizată.

Anterior, ministerul ecuadorian al Energiei anunţase că producţia de petrol din Ecuador este la un ”nivel critic” şi că va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele şi blocadele vor continua în ţară.

”Producţia de petrol este la un nivel critic”, după aproape două săptămâni de proteste indigene împotriva costului ridicat al vieţii, cu baraje şi blocade rutiere în 19 din cele 24 de provincii ale ţării, potrivit ministerului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend