Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Sinodul s-a reunit în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală din Capitală pentru a analiza înscrierea în calendar a Sfântului Diadoh al Foticeei

Publicat

in

Solicitarea Departamentului Carte de cult al Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (EIBMO) cu privire la înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeei (29 martie), precum și aprobarea textelor Sinaxarului, Slujbei și Acatistului Sfântului amintit s-au aflat pe ordinea de zi a Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, conform basilica.ro

Sinodul s-a reunit în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală din Capitală în seara zilei de miercuri, 15 decembrie 2021.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că „Sfântul Ierarh Diadoh al Foticeei apare în Filocalia românească, dar nu se spune că este sfânt; în Filocalia slavonă se menţionează că este sfânt”.

„În unele Biserici este trecut în calendar, dar la noi nu a fost trecut în calendar”, a subliniat Patriarhul României.

Pe ordinea de zi au fost cuprinse solicitarea Departamentului Carte de cult al EIBMO cu privire la aprobarea textului Acatistului Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (1 iunie) şi analizarea unor propuneri de acordare a rangului de arhimandrit.

În cadrul şedinţei au fost discutate şi diferite aspecte administrative care privesc viaţa bisericească din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aflat în vigoare, Mitropolitul, împreună cu Arhiepiscopii, Episcopii, precum şi Episcopii vicari şi Arhiereii vicari de la Eparhiile sufragane alcătuiesc Sinodul Mitropolitan.

Mitropolia Munteniei și Dobrogei are sediul în București, iar Mitropolitul ei este totodată Arhiepiscop al Bucureștilor și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Din componența Mitropoliei Munteniei și Dobrogei fac parte Arhiepiscopiile Bucureștilor, Târgoviștei, Tomisului, Argeșului și Muscelului, Buzăului și Vrancei, Dunării de Jos, precum și Episcopiile Sloboziei și Călărașilor, Alexandriei și Teleormanului, Giurgiului, Tulcii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Lucian Bode, despre vizele pentru SUA: Rata de respingere trebuie să scadă de la 10% la 3% / Publicul trebuie educat

Publicat

in

De

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că, din discuţiile cu oficialii americani pe tema vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, s-a desprins necesitatea demarării unei campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. Rata mare de respingere a cererilor face ca românii să nu poată încă circula fără vize, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Lucian Bode a explicat, luni seară, la Digi 24, că este necesar ca partenerii americani să pună la dispoziţia României o analiză detaliată a motivelor pentru care se refuză vizele românilor.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a adăugat că România îşi propune să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că este necesară o campanie de informare.

”Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive: renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Oficial OMS: Nu este necesară vaccinarea urgentă împotriva variolei maimuței

Publicat

in

De

Organizația Mondială a Sănătății nu crede că focarul de variola a maimuței în Europa și America de Nord va aduce după sine necesitatea unei vaccinări în masă, deoarece măsuri precum o bună igienă și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii acesteia, a declarat luni un înalt oficial, relatează Reuters.

Variola maimuteiFoto: DreamsTime

Într-un interviu acordat Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa OMS Europa care analizează agenții patogeni cu amenințare ridicată, a mai spus că proviziile imediate de vaccinuri sunt relativ limitate.

Măsurile principale pentru controlul focarului sunt urmărirea contactelor și izolarea, a spus el.

Autoritățile de sănătate publică din Europa și America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Boala era endemică în Africa de zeci de ani.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend