Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Singurul ministru al Educației care a demisionat după acuzații de plagiat, „sfat” pentru Sorin Cîmpeanu: „Cel mai elegant ar fi să demisioneze” / Lista miniștrilor Educației din România acuzați de plagiat

Publicat

in

Șapte din cei 24 de miniștri ai Educației pe care i-a avut România după Revoluția din decembrie 1989 au fost suspectați de plagiat. Unul singur – Ioan Mang – a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat, deși susține că nu a plagiat și că autorii unor articole i-ar fi trecut și numele pe acestea fără ca el să știe pentru că era șeful lor și „așa se obișnuia atunci în învățământ”. Acum, Mang îl sfătuiește pe actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, aflat în centrul unui scandal de plagiat, să demisioneze.

Sorin CimpeanuFoto: AGERPRES

Incluzându-l pe actualul ministru Sorin Cîmpeanu – care susține că cei care au lansat aceste acuzații sunt „un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” – pe lista miniștrilor Educației acuzați de plagiat se află 7 nume.

Lucrările celor mai mulți nu au fost analizate însă niciodată de către specialiști în integritate academică, chiar dacă profesori din străinătate sau anchetele jurnalistei Emilia Șercan din PressOne au dovedit plagiatul, scrie scoala9.ro.

Lista celor 7 miniștri ai Educației acuzați de plagiat

 • Ecaterina Andronescu, de patru ori ministru al Educației
 • Pavel Năstase, fost rector al ASE și ministru al Educației în perioada ianuarie – iunie 2017
 • Valentin Popa, ministru al Educației din ianuarie până în septembrie 2018
 • Liviu Pop – în 2018, jurnalista Emilia Șercan a participat la ședința publică de la Colegiul Național de Afaceri Interne (CNAI) al Academiei de Poliție, unde Liviu Pop și-a prezentat teza de doctorat. Jurnalista a susținut în fața comisiei că Pop a plagiat în lucrarea lui. În cele din urmă, comisia nu i-a acordat titlul de doctor, scrie scoala9.ro.
 • Mihai Hărdău, ministru al Educației în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2007
 • Ioan Mang – ministru al Educației doar opt zile, în mai 2012, în Guvernul Ponta. A demisionat în urma acuzațiilor de plagiat.
 • Sorin Cîmpeanu – ministru în funcție al Educației

Ioan Mang, „sfat” pentru Sorin Cîmpeanu: „Cel mai elegant ar fi să demisioneze”

Ioan Mang – ministru al Educației în Guvernul Ponta – a fost singurul dintre miniștrii Educației acuzați de plagiat care a demisionat, deși susține în continuare că este nevinovat.

Ioan Mang conduce din 2010 filiala Bihor a PSD, a fost de două ori vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, a fost și senator, iar acum este deputat și profesor la Universitatea din Oradea, unde predă din 2003.

Contactat de HotNews.ro, Mang i-a recomandat ministrului Cîmpeanu să demisioneze și „să vadă ce face”.

 • „Părerea mea este că acuzațiile acestea de plagiat trebuie să aibă un fundament, eu nu am citit exact ce a plagiat domnul ministru Cîmpeanu.
 • Sigur, cel mai elegant lucru este să demisioneze din funcție și să nu implice și ministerul în așa ceva.
 • Pe de altă parte, ar fi trebuit să văd și ce a plagiat și cine a constatat acest plagiat, pentru că eu sunt de părere că plagiatul este o chestiune foarte discutabilă în România și de multe ori nefondată. (…) E un subiect delicat.
 • (…) Fiecare știe cel mai bine ce are de făcut. Eu consider că dacă există …mai ales că este vorba și de modificări la legea educației, eu cred că cel mai sănătos ar fi să își dea demisia, să se retragă și să vadă ce face.
 • Dar fiecare știe exact ce a făcut și ce nu a făcut. Dacă există cea mai mică vinovăție în acest caz, eu aș pleca”, a declarat Ioan Mang.

„Eu am demisionat atunci nu pentru că m-am simțit vinovat, dimpotrivă”

Actualul deputat PSD crede că decizia sa de a demisiona în urma scandalului de plagiat a fost una bună, însă spune în continuare că a făcut asta nu pentru că s-ar fi simțit vinovat:

 • „Eu am demisionat atunci nu pentru că m-am simțit vinovat, dimpotrivă, însă erau niște chestiuni legate de familie, care suferea, nu înțelegea despre ce e vorba. Au fost motive de acest gen. (…)
 • Eu cred că am făcut bine atunci că am demisionat, cu toate că 3 ani mai târziu s-a aflat că nu am plagiat, și doar că într-o lucrare nu am citat de suficient de multe ori un autor”.

La remarca jurnalistului că verdictul Consiliul Național de Etică a fost, în 2015, că ar fi plagiat într-un articol, Mang a spus că, inițial, erau „vreo 7 articole”, iar în final au rămas 3, care nu au fost scrise de el:

 • „Nu a fost verdict de plagiat. Dacă aș fi plagiat, eram dat afară din învățământ. Comisia a stabilit să se retragă articolele și le-am retras pe toate, am făcut cerere peste toate. La 4 din articole cei care le-au scris au dat declarații în fața notarului că nu m-au informat despre ele. Era vorba despre niște studenți și un fost asistent”.

De ce i-a apărut numele pe articole dacă nu a contribuit la ele? „Pentru că eram șeful lor și așa se obișnuia, din păcate, în învățământul românesc”, este răspunsul lui Mang, care este profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei a Universității Oradea.

Cum a ajuns Ioan Mang să demisioneze după 8 zile în funcția de ministru

Ioan Mang a fost numit ministru al Educației în 7 mai 2012 către premierul de atunci Victor Ponta. În aceeași zi, Ștefan Vlaston, președinte atunci al Asociației pentru Educație și Cercetare EDU CER, a publicat pe Contributors fragmente dintr-un articol științific semnat de Ioan Mang, spunând că un cititor i-a semnalat similarități.

Două zile mai târziu, Emil Boc a prezentat un alt articol științific semnat de Ioan Mang, susținând că ar fi fost „100% plagiat”: „Dacă în zilele anterioare ați avut ocazia să vedeți câteva articole care reprezentau reproducerea aproape integrală din alte surse academice, astăzi vă prezint un plagiat 100%. Este un articol al domnului ministru copiat în integralitate dintr-o sursă japoneză; adică a copiat articolul altor cercetători japonezi și și-a pus numele pe un articol care nu îi aparține. O să vă prezint și dovada”.

Mang a susținut încă de atunci că nu a plagiat, că dacă va fi găsit vinovat va pleca din învățământ și că i-a apărut numele pe respectivele articole fără ca el să știe, din dorința celorlalți autori de „a face un bine”.

În 15 mai, Victor Ponta a anunțat că Ioan Mang a demisionat din funcția de ministru.

În 5 septembrie 2012, Consiliul Național de Etică a stabilit că Mang ar fi plagiat în mai multe articole științifice, dar, pentru ca decizia să devină oficială, era necesar un aviz al Ministerului Educației, scria Mediafax.

Abia în 2015 Consiliul National de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educației a găsit „elemente de plagiat” într-unul dintre articolele care purtau semnătura fostului ministru Ioan Mang. CNE a decis să-l sanctioneze pe Mang cu avertisment scris, retragerea articolelor și suspendarea pe 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs în învățământul superior, conform HotNews.ro.

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Uriaşul imperiu al celui mai bogat om din Asia se prăbuşeşte în urma unui scandal. Afacerea lui Gautam Adani a pierdut 50 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă

Publicat

in

Valoarea de piaţă a imperiului de afaceri aparţinând miliardarului indian Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, s-a prăbuşit cu peste 50 de miliarde de dolari în această săptămână, după ce Hindenburg Research, o firmă americană de cercetare, a publicat un raport şocant în care îl acuză de fraudă, relatează presa internaţională, citată de News.ro.

Gautam AdaniFoto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia Images

Hindenburg Research a publicat o investigaţie privind conglomeratul lui Adani, acuzându-l de manipulare crasă a acţiunilor şi de o schemă de fraudă contabilă, practici perpetuate pe parcursul a zeci de ani.

Acţiunile Adani Group, conglomerat indian în domeniul energiei şi infrastructurii, condus de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Gautam Adani, s-au prăbuşit vineri, după ce firma de cercetare din SUA a publicat acuzaţii ample de fraudă, care au zguduit cercurile de afaceri din cea de-a cincea economie a lumii.

Prăbuşirea acţiunilor pe bursă, care a determinat pieţele indiene să oprească tranzacţionarea mai multor subsidiare Adani, a avut loc la trei zile după ce Hindenburg Research, o firmă cu sediul la New York, a publicat un raport amplu în care îl acuză pe Adani, printre altele, că a crescut în mod artificial preţul acţiunilor sale timp de mai multe decenii prin utilizarea unei reţele de companii fantomă din străinătate asociate cu membri ai familiei sale. Firma a declarat că, în opinia sa, companiile Adani sunt periculos de îndatorate, iar preţul acţiunilor sale este supraevaluat cu peste 80%.

Grupul indian Adani a denunţat acuzaţiile aduse de Hindenburg ca fiind „nefondate” şi „rău intenţionate” şi ia în considerare posibilitatea de a o da în judecată.

Însă căderea bruscă a acţiunilor sale, care a început miercuri, s-a accelerat vineri, după ce miliardarul american Bill Ackman, care deţine un fond de investiţii speculativ, a spus că raportul firmei americane de cercetare în domeniul short-selling este credibil.

Acţiunile Adani – dintre care unele au crescut cu peste 500% în ultimii ani – s-au prăbuşit la deschiderea bursei indiene miercuri. Prăbuşirea a continuat vineri, când tranzacţiile au fost reluate după ce joi a fost zi de vacanţă bursieră.

Hindenburg a declarat joi că îşi susţine pe deplin raportul şi crede că orice acţiune în justiţie ar fi „lipsită de temei”. „Dacă Adani este serios, ar trebui să depună o acţiune în justiţie şi în SUA, unde operăm. Avem o listă lungă de documente pe care le-am cere într-un proces de desecretizare legală”, a declarat firma într-o postare pe Twitter.

Acţiunile Adani Transmission, Adani Total Gas şi Adani Green Energy – trei dintre cele şapte companii listate la bursă ale grupului – au scăzut vineri cu 20% fiecare, în timp ce acţiunile Adani Enterprises, compania-mamă a conglomeratului, au scăzut cu 18%. Pierderile de vineri au şters aproape 39 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă.

Şapte companii listate la bursă ale conglomeratului Adani au pierdut în total 48 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă începând de miercuri, iar obligaţiunile americane ale firmelor Adani au scăzut şi ele.

Cine este Gautam Adani

Un om care a renunţat la facultate şi un întreprinzător autodidact, Adani este al patrulea cel mai bogat om din lume, înaintea lui Bill Gates şi Warren Buffet. De asemenea, el este considerat un aliat apropiat al premierului indian Narendra Modi. Magnatul, în vârstă de 60 de ani, a fondat grupul Adani în urmă cu peste 30 de ani.

Potrivit Bloomberg, Adani este în continuare cel mai bogat om din Asia, cu o avere personală în valoare de 113 miliarde de dolari, cu 30 de miliarde de dolari mai mare decât cea a colegului antreprenor indian Mukesh Ambani. Pierderile de vineri vor reduce însă din această diferenţă.

Hindenburg nu este prima firmă de cercetare care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la finanţele imperiului tentacular al lui Adani, care a împrumutat 30 de miliarde de dolari pentru a intra în diverse industrii, ce variază de la logistică la minerit şi care se dezvoltă agresiv şi în alte sectoare, cum ar fi media, centre de date, aeroporturi şi ciment.

Acuzaţiile aduse de Hindenburg vin însă într-un moment sensibil. Adani Enterprises îşi propune să strângă 200 de miliarde de rupii (2,5 miliarde de dolari) prin emiterea de noi obligaţiuni în această lună. Oferta se va încheia marţi.

Aparenta apropiere a grupului Adani de guvernul indian a fost mult timp considerată în cercurile de afaceri indiene ca fiind unul dintre avantajele sale faţă de concurenţi. În timp ce detractorii susţin că succesul lui Adani se datorează în mare parte legăturilor sale cu prim-ministrul Narendra Modi – care a zburat cu un avion al companiei lui Adani în timpul campaniei sale electorale din 2014 – admiratorii miliardarului susţin că acesta a construit o infrastructură crucială, care susţine creşterea economică a Indiei, a oferit locuri de muncă pentru milioane de oameni şi a realizat investiţii care s-au aliniat perfect cu obiectivele politice ale guvernului.

Şi în timp ce liderii indieni au anunţat obiective ambiţioase de tranziţie către energia regenerabilă, guvernul lui Modi a luat în mod repetat măsuri pentru a ajuta afacerile lui Adani, care obţine majoritatea veniturilor totale din producţia de energie, transport maritim, minerit şi operaţiuni de transport de electricitate legate de cărbune, relatează The Washington Post.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

GSP: „Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul”. Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria

Publicat

in

Soția lui Angel Di Maria, Jorgelina Cardoso, a povestit experiența britanică trăită după transferul soțului la Manchester United, în 2014: „Mâncarea e dezgustătoare, oamenii, ciudați, iar femeile sunt ca porțelanul”.

Angel Di Maria și soția lui, Jorgelina CardosoFoto: Juan Soliz / AFP / Profimedia

Brazilianul Casemiro tocmai s-a transferat de la Real la Manchester United, pentru 21 de milioane de euro pe sezon, dublul salariului avut la Madrid. Exact ca Angel Di Maria în 2014! O mutare pe care acesta din urmă avea s-o regrete amarnic.

Într-un interviu acordat unei televiziuni din Buenos Aires, Jorgelina Cardoso, soția argentinianului, a descris cu lux de amănunte experiența „oribilă” trăită în Anglia.

„Angel a venit la mine într-o zi și mi-a spus: «Uită-te și tu pe oferta asta de la Manchester United». Eu nu voiam să plec nicăieri, i-am spus să meargă singur. Dar el a insistat: «Hai să mergem amândoi!». Era o grămadă de bani, mult mai mulți decât îi oferiseră spaniolii. Așa că ne-am dus. Dacă lucrezi într-o companie și cineva îți oferă dublul salariului pe care-l ai te duci alergând”, a povestit Jorgelina cum a ajuns soțul său de la Real Madrid la Manchester United.

Citește integral pe GSP.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend