Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sindicaliștii spun că numărul medicilor și asistențelor care s-au infectat ar fi de 30.000, nu de 6.300

Publicat

in

Circa 10% dintre respondenții unui studiu realizat de federația „Solidaritatea Sanitară” au indicat că au fost deja infectați SARS-CoV-2, ceea ce indică un potențial total de 30.000 de lucrători din sistemul sanitar infectați, în loc de 6.300, numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați.

Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor și, mai ales, asistentelor medicale. „În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectați, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectați SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați). Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectați și au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale”, arată un comunicat de presă al federației.

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

18,2% dintre respondenții (113) care au declarat că au fost infectați au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19. Circa 28% dintre respondenți au indicat că nu au fost testați SARS-CoV-2 (în condițiile în care cred că ar fi fost cazul); doar cca. 36% dintre respondenți afirmă că au fost testați ori de câte ori a fost nevoie.

În jur de 22% dintre respondenți consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranța și protecția salariaților sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parțial eficiente; doar 31% apreciază că sunt suficiente.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății

Disconfortul accentuat (cca. 73%), creșterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) și îngreunarea comunicării cu pacienții (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecție. Din punctul de vedere al amenințărilor la adresa sănătății personale cca. 55% dintre respondenți au indicat că echipamentul individual de protecție le generează deshidratare și 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.

Ierarhia impactului pandemiei COVID-19 este următoarea: creșterea riscului profesional (cca 66%), înrăutățirea condițiilor de muncă (cca 54%), creșterea solicitărilor cognitive (cca. 52%), creșterea complexității activității profesionale (cca. 47%). Din perspectiva impactului pandemiei COVID-19 se remarcă reducerea accesibilității serviciilor medicale (cca. 43%).

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

Deși Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în același echipament individual de protecție, 68,2% dintre respondenți au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecției muncii. De asemenea, 42% dintre respondenți nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor.

36% dintre respondenți consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă.

Citește și: Ieșire dura a lui Cozmin Gușă la adresa lui Ludovic Orban: ‘Stai în fotoliul puterii tocmai pentru c-ai păcălit viața și școala’

67% dintre respondenți consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita și o modificare corespunzătoare a statusului social.

Principalele solicitări/așteptări pe care le au respondenții, în ordinea ierarhică generată de punctajul maxim, sunt: asigurarea materialelor de protecție (92,2%), asigurarea finanțării unităților sanitare (89.3%), raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual (87%), acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%), creșterea sporurilor pentru condiții de muncă peste nivelul minim (cca. 83%), testarea SARS-CoV-2, periodică și gratuită, a tuturor salariaților.

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

Răspunsurile la întrebările deschise oferă un tablou al problemelor cu care se confruntă lucrătorii din sănătate. Amploarea și conținutul lor indică o lipsă acută a dialogului cu aceștia.

Preocuparea salariaților față de protecție ocupă primul loc în ordinea preferințelor și a măsurilor indicate/solicitate. Nemulțumirea față de absența adecvării salariilor și sporurilor la contextul actual ocupă al doilea loc în ordinea celor indicate de salariați în cadrul răspunsurilor la întrebările deschise.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății

Accentuarea problemelor de sănătate pe fondul amplificării eforturilor și a înrăutățirii condițiilor de muncă este una dintre problemele ce afectează grav o parte a salariaților.

Tabloul efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, schițat de respondenți, are următoarele caracteristici: Alterarea stării de sănătate; Numeroase simptome și afecțiuni determinate de utilizarea echipamentului individual de protecție; Creșterea sarcinilor și înrăutățirea condițiilor de muncă; Modificarea programului de muncă în dauna salariaților; Deteriorarea severă a echilibrului dintre viața profesională și viața de familie; Semnificative perturbări ale vieții afective; Sunt evidente efectele presiunii psihice; Nivelul foarte ridicat de stres; Salariații au tot mai numeroase temeri și angoase; Viața socială le este profund tulburată de stigmatizarea pe care o suferă; Sunt indicate perturbări ale atenției; Deficitul echipamentelor individuale de protecție generează o presiune suplimentară; Calitatea serviciilor medicale este afectată negativ în multe cazuri; Comunicarea cu pacienții și colegii este perturbată; În unele cazuri survine o scădere a veniturilor; Modificările profesionale pornesc de la scăderea accesului la pregătirea continuă și merg până la schimbarea de facto a specializării.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bărbat reţinut după ce a dat foc unei maşini, în Ilfov. Incendiul s-a extins la alte două autovehicule

Publicat

in

De

Un tânăr de 28 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a dat foc unei maşini, iar incendiul s-a extins la alte două autovehicule. Joi el a fost depistat de poliţişti la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale.

”La data de 29 martie a.c., în jurul orei 03:13, poliţistii din Chitilia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Luceafărului din Chiajna a izbucnit un incendiu la un autovehicul şi s-a extins la alte două autovehicule. (…) În urma primelor verificări, efectuate atât de către poliţiştii din Chitila, cât şi de pompierii militari, au rezultat indicii cu privire la faptul că, sursa producerii incendiului ar fi una externă”, a transmis IPJ Ilfov.

Joi, poliţiştii au reuşit să îl identifice pe autorul incendiului

”Poliţiştii de investigaţii criminale din Chitila au identificat persoana bănuită de comiterea faptei de distrugere (prin incendiere), în cauză fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 28 de ani. La aceeaşi dată, în urma activităţilor investigativ- operative, poliţiştii din Chitila l-au depistat pe bărbatul respectiv, în zona imobilului din Chiajna, unde ar locui fără forme legale”, a mai precizat IPJ Ilfov.

Bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei Orasului Chitila pentru cercetări, iar în urma audierilor, poliţiştii au dispus măsura reţinerii, pentru 24 de ore, bărbatul urmând să fie prezentat procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri privind măsurile preventive.

El este cercetat pentru distrugere prin incendiere.

Citeste mai mult

NATIONAL

CEO-ul Google News compară inteligența artificială cu un meci de fotbal: „Suntem abia în primele 5 minute” ale jocului

Publicat

in

De

Shailesh Prakash, directorul general al Google News, a recunoscut joi că modelele actuale de inteligență artificială „nu sunt în niciun caz perfecte”, dar „fac progrese rapide”, la câteva săptămâni după ce grupul american a suspendat un instrument pentru inexactități istorice, potrivit AFP.

Inteligenţa artificială (AI), reglementată în Uniunea EuropeanăFoto: Budrul Chukrut/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pentru a ne da seama unde ne aflăm cu inteligența artificială, „să folosim o analogie cu fotbalul”: „un meci durează 90 de minute, aș spune că ne aflăm în primele 5 minute”, a spus el în timpul unui discurs la Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia, în Italia.

„Așadar, este foarte devreme. Aceste modele fac progrese rapide. Ele nu sunt perfecte în niciun caz”, a adăugat Prakash, directorul general al Google News (serviciul online gratuit al Google care prezintă articole de presă de pe internet în mod automat).

În februarie, la scurt timp după lansarea Gemini, noua sa interfață de inteligență artificială generativă, Google a suspendat crearea de imagini cu persoane, în urma numeroaselor sesizări din partea utilizatorilor. O interogare despre un soldat german din 1943, de exemplu, a avut ca rezultat imagini cu soldați asiatici sau cu pielea închisă la culoare.

„Acest lucru este total inacceptabil și am greșit”, a declarat în replică directorul general al Google, Sundar Pichai.

Anul trecut, Google a declarat, de asemenea, că dezvoltă un nou instrument de inteligență artificială pentru a-i ajuta pe jurnaliști să își scrie articolele, în parteneriat cu mai multe nume mari din presă.

„Lucrăm din greu” și „sunt un optimist”, a declarat joi Prakash. „Noile instrumente ne vor permite să fim „mai creativi, mai ambițioși”, a spus el.

Șeful Google a explicat că lucrează în special la „etichetare”: va fi posibil să se consulte sursele AI pentru a verifica dacă nu a inventat elemente.

Așadar, „în cele din urmă, responsabilitatea vă aparține”, a insistat el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend