Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sindicaliștii se răscoală! Lovitură pentru Klaus Iohannis

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis a întors Parlamentului spre re-examinare legea care instituie amenzi mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale și le impun angajaților să muncească excesiv, depășind numărul maxim de ore suplimentare permis de lege.

Legea, adoptată pe 18 septembrie 2019, modifică art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, care prevede sancționarea contravențională, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în situația nerespectării dispozițiilor privind munca suplimentară „pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Această lege a fost adoptată ca urmare a documentării realității dure cu care se confruntă lucrătorii români, mulți dintre aceștia aflați în situația de a presta ore suplimentare excesive și neplătite. In lipsa unor instrumente legale eficiente care să descurajeze acest fenomen, angajatorii preferă de multe ori să plătească amenzile modice și să continue netulburați practicile de exploatare.

Având în vedere că modificarea legislativă nu face altceva decât să coreleze cuantumul amenzilor cu numărul de persoane salariate în privința cărora angajatorul nu respectă dispozițiile privind munca suplimentară, argumentele președintelui Iohannis de reexaminare nu sunt serioase, ci mai curând pretexte ca să amâne sau să zădărnicească publicarea și aplicarea legii. Obiecțiile pe care le ridică președintele Iohannis nu se susțin dacă modificarea legislativă votată în 18 septembrie este citită în contextul mai larg al Codului Muncii, pe care îl modifică (Legea 53/2003). Răspunsurile la obiecțiile ridicate în cererea de reexaminare se află deja în actualul Cod al Muncii, care identifică în mod expres situațiile privind munca suplimentară de natură să atragă aplicarea unei amenzi contravenționale.

De pe urma refuzului de a promulga legea votată în 18 septembrie 2019 beneficiază în primul rând angajatorii care scot profit din exploatarea muncitorilor români și este încă un semnal nedorit că România nu este o țară care își respectă și protejează cetățenii care muncesc.

Ne manifestăm dezamăgirea față de gestul președintelui Iohannis, care astfel perpetuează o stare de fapt în care mii de salariați sunt exploatați din cauza unei legislații care nu are efect disuasiv. În pofida acestei dezamăgiri, ne exprimăm speranța că alte proiecte de lege susținute de Campania noastră, cum ar fi cel care prevede utilizarea coșului de consum pentru un trai minim decent ca element de fundamentare a salariului minim, nu vor avea aceeași soartă.

Proiectul, votat de Camera Deputaților în data de 15 octombrie 2019, așteaptă să fie promulgat de către Președinte. Sperăm că președintele Iohannis va da dovadă de mai multă sensibilitate socială, promulgând proiectul de lege. O Românie normală nu poate fi decât o Românie socială!

„Reamintim Președintelui că, odată cu semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să promoveze o economie socială de piață și principiile jusțiției sociale. Elementul de social din sintagma „economie socială de piață” este prea des uitat când se construiesc și analizează polticile publice în România.” a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA, organizație membră a Campaniei Viață și Muncă Decentă.

Vezi și

Lege cu dedicație pentru șefii din Poliție! Vârsta de pensionare sare la 62 de ani

Noi detalii bombă ies la iveală! Cine este procurorul DNA care a închis dosarul lui Dan Barna

EXCLUSIV Majorare de 75%. Guvernul Dăncilă a ‘umblat’ la indemnizațiile foștilor deținuți politic

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Prof. Streinu Cercel dă soluția pentru reducerea numărului de infectări cu COVID-19. Lucrul care va face diferența în următoarele săptămâni

Publicat

in

De

Doar cu ajutorul purtării măștii de protecție, cu păstrarea distanței fizice și cu respectarea celorlalte măsuri impuse de autorități vom putea trece cu bine de această perioadă, atrage atenția profesorul Streinu Cercel. Masca de protecție are efect în primele 2-4 ore de la aplicarea ei, ea trebuie schimbată în momentul în care se umezește, a susținut Adrian Streinu-Cercel la Antena3, recomandând ca atunci când ieșim în oraș să avem cu noi mai multe măști pe care să le schimbăm în mod frecvent.

Situația degenerează în Serbia! Gaze lacrimogene şi răniţi, în a doua seară de proteste din Belgrad şi Novi Sad / VIDEO

„Masca va opri ce vine din fața noastră. Acele particule nu pot să pătrundă prin aceste straturi. Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat, dar nu la început. Avem un interval de timp în care masca ne protejează. Se spune că o mască ne poate proteja între 2 și 4 ore. Când se face diferența între cele 2 și 4 ore? La momentul umezirii. Dacă masca se umezește, ea trebuie schimbată, nu mai trebuie ținută pentru că își pierde proprietățile și tot ce se dizolvă aici are șanse să treacă de ea. De aceea e bine să avem cu noi vreo 3-4 măști cu noi ca să ne ajungă pentru toată ziua. Maximum 4 ore o putem folosi, după acest interval nu mai este folositoare. E important și cum o dăm jos. Dacă punem mâna pur și simplu pe ea, ne putem contamina și apoi punem mâna pe telefon și alte obiecte”, a declarat medicul.

„Masca va fi cea care va face diferența în următoarele săptămâni, a mai spus Streinu-Cercel.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Statul Texas a reluat execuţiile după cinci luni de pauză cauzată de pandemia de COVID-19

Publicat

in

De

Texas a executat miercuri un bărbat condamnat la moarte în anii ’90, fiind prima execuţie din acest stat după cinci luni de pauză cauzată de pandemia de COVID-19, transmit AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

Billy Wardlow (45 de ani) a primit injecţia letală în penitenciarul Huntsville, situat la nord de Houston, la 27 de ani după ce a comis o crimă. Decesul său a fost pronunţat la 18:52 (23:52 GMT), au anunţat autorităţile penitenciare din Texas.

La 14 iunie 1993, Wardlow, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi iubita sa Tonya Fulfer s-au deplasat la locuinţa lui Carl Cole (82 de ani) din Cason, un orăşel din nord-estul Texasului, pentru a-i fura automobilul pick-up, marca Chevrolet. După ce Wardlow l-a împuşcat în cap pe Cole în timpul unei dispute, cuplul a fugit cu automobilul furat.

Wardlow şi Fulfer intenţionau să conducă automobilul până în statul Montana, dar în ziua următoare au schimbat maşina cu un Ford Mustang la o firmă de închirieri auto din Nebraska.

Ei au fost arestaţi după încă o zi în statul Dakota de Sud. În automobilul Ford Mustang autorităţile au găsit un pistol care s-a dovedit a fi arma folosită la comiterea crimei, potrivit documentelor prezentate în instanţă.

În 1995, Billy Wardlow a fost găsit vinovat pentru crimă şi condamnat la moarte. Execuţia sa, prevăzută iniţial pentru 29 aprilie acest an, a fost amânată până la 8 iulie din cauza pandemiei de COVID-19.

Wardlow este al şaptelea condamnat executat de la începutul anului în SUA şi al treilea în Texas.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend