Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sinaxă la la Mănăstirea Neamț, unde urmașii Sfântului Paisie pregătesc aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa

Publicat

in

În cadrul sinaxei desfășurate sâmbătă la Mănăstirea Neamț au fost anunțate ample manifestări dedicate Sfântului Paisie, cu ocazia împlinirii a trei sute de ani de la nașterea sa. Acestea vor culmina cu un simpozion, în luna noiembrie.

Starețul Benedict Sauciuc a precizat că se cuvine ca cei ce trăiesc în chinovia pe care Sfântul Paisie a făcut-o cunoscută în toată lumea, să urmeze, pe cât le este cu putință fiecăruia, pilda viețuirii sale, mai ales din punctul de vedere al rugăciunii, scrie basilica.ro.

„Aici, la Neamţ, ca și la Dragomirna sau Secu, Sfântul Paisie îndemna la rugăciunea minţii pe călugări, dar și pe mireni. De fapt, aceasta este și noutatea pe care o aduce Starețul cu viață îmbunătățită în monahismul românesc, generând astfel o adevărată mișcare duhovnicească, numită mai târziu, paisianism. Sfântul Paisie considera că rugăciunea minţii este un exerciţiu mistic şi că mistica este o treaptă supremă pe care nu o poate practica oricine. Cu toate acestea, el reuşea să insufle tuturor elanul de a o practica”, a spus Arhim. Benedict Sauciuc.

Părintele stareț a amintit convingerea Sfântului Paisie că foarte puține persoane au primit rugăciunea lui Iisus firesc, în dar de la Dumnezeu, iar cei mai mulţi, au ajuns la aceasta prin foarte multă osteneală şi smerenie.

„De aceea să ne străduim și noi să o dobândim cu susținute eforturi duhovnicești”, a îndemnat Arhimandritul Benedict.

„Cu prilejul împlinirii a celor trei secole de la nașterea Cuviosului Paisie, dar și în contextul Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ, la mănăstirea noastră vor avea loc ample manifestări dedicate Sfântului Paisie, care vor culmina cu simpozionul dedicat lui, din 13-15 noiembrie, când este prăznuit marele isihast al Bisericii noastre”, a anunțat starețul Mănăstirii Neamț.

În cadrul sinaxei de sâmbătă a fost prezentată sinteza activităților mănăstirii și schiturilor dependente, în 2021. S-a insistat asupra aspectelor care trebuie mai mult accentuate în ceea ce privește unitatea duhovnicească din obștea mănăstirii și din obștile schiturilor, urmând exemplul Sfântului Paisie.

Alături de consiliul duhovnicesc și administrativ al mănăstirii au participat toți monahii nemțeni, dar și egumenii celor șapte schituri dependente de mănăstire, cu obștile acestora: Vovidenia, Procov, Icoana Nouă, Icoana Veche, Cărbuna, Braniște și Băiceni.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mii de persoane pe străzile din Tel Aviv: rudele celor răpiţi acuză guvernul israelian că nu are niciun interes serios în asigurarea eliberării ostaticilor

Publicat

in

De

Mii de persoane au protestat din nou joi seara în metropola de coastă a Israelului, Tel Aviv, pentru eliberarea ostaticilor încă deţinuţi în Fâşia Gaza, informează dpa, citat de AGERPRES.

Manifestanţii au făcut apel şi la organizaţia umbrelă a sindicatelor, Histadrut, să declare grevă generală. O astfel de grevă generală ar trebui să continue până când toţi ostaticii vor fi eliberaţi, au cerut organizatorii Forumului Ostaticilor.

Potrivit presei, rabinul şef aşkenazi David Lau a declarat în cadrul manifestaţiei că este datoria Israelului să îi aducă acasă pe ostatici.

Negocieri fără rezultate

Actualele negocieri indirecte dintre guvernul israelian şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în legătură cu eliberarea ostaticilor şi încetarea focului în războiul din Fâşia Gaza nu au dat încă rezultate.

Rudele celor răpiţi acuză guvernul israelian că nu are niciun interes serios în asigurarea eliberării ostaticilor.

Până acum câteva săptămâni, Israelul estima că puţin sub 100 din cei 130 de ostatici mai erau încă în viaţă. Cu toate acestea, în prezent există temerea că un număr mult mai mare de ostatici ar putea fi morţi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Statele Unite spun ‘NU’ unui stat palestinian / Ce s-a întâmplat la ONU

Publicat

in

De

Statele Unite au împiedicat joi Naţiunile Unite să recunoască un stat palestinian, exercitând-şi dreptului de veto în Consiliul de Securitate pentru a refuza Autorităţii Palestiniene calitatea de membru cu drepturi depline în organismul mondial, relatează BFMTV şi Reuters, citate de news.ro.

Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite ar fi echivalat cu recunoaşterea existenţei unui stat palestinian.

Proiectul de rezoluţie, prezentat de Algeria, recomanda Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca “statul Palestina să fie admis ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite”, în condiţiile în care, din 2012, palestinienii au statutul de “stat observator nemembru”.

Marea Britanie şi Elveţia s-au abţinut de la vot, iar restul celor 12 membri ai Consiliului de Securitate au votat “da”.

Washingtonul, aliat de lungă durată al Israelului, consideră că recunoaşterea unui stat palestinian independent ar trebui să rezulte din negocieri directe cu Israelul şi nu să fie pusă în aplicare la ONU. Palestinienii au în prezent statutul de observator la ONU – ceea ce reprezintă o recunoaştere de facto a existenţei unui stat palestinian. Acest statut a fost acordat de Adunarea Generală a ONU în 2012. Cu toate acestea, statutul de membru cu drepturi depline este acordat numai dacă este aprobat de Consiliul de Securitate şi apoi de două treimi din Adunarea Generală a ONU.

Pentru a fi adoptat, orice text trebuie să fie aprobat de cel puţin nouă din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi niciunul dintre cei cinci membri permanenţi – Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China – să nu-şi exercite dreptul de veto.

Aceste noi eforturi de a aduce Palestina pe deplin în cadrul ONU vin în timp ce războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas intră în a şaptea lună. De asemenea, statul israelian continuă să îşi extindă coloniile în Cisiordania ocupată.

“Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite pentru Palestina ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni”, a pledat joi, în faţa Consiliului de Securitate, Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Palestiniene.

“Recentele escaladări fac şi mai importantă susţinerea eforturilor de bună-credinţă pentru a găsi o pace durabilă între Israel şi un stat palestinian pe deplin independent, viabil şi suveran”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa Consiliului. “Eşecul de a face progrese către o soluţie cu două state nu va face decât să sporească volatilitatea şi riscurile pentru sute de milioane de oameni din întreaga regiune, care vor continua să trăiască sub ameninţarea constantă a violenţei”, a arătat el.

“Un eşec în a acţiona ar fi o greşeală gravă şi de neiertat. A nu ne trezi astăzi ar însemna să permitem ca nedreptatea şi impunitatea să continue, o ruşine eternă”, a declarat şi ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.

Ultima dată când un stat a fost împiedicat prin veto să adere la ONU a fost în 1976, când americanii au blocat intrarea Vietnamului

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că palestinienii nu au reuşit să îndeplinească criteriile pentru a deveni un membru cu drepturi depline al ONU, pe care le-a prezentat astfel: o populaţie permanentă, un teritoriu definit, un guvern şi capacitatea de a intra în relaţii cu alte state. “Pe cine votează Consiliul pentru a “recunoaşte” şi a acorda statutul de membru cu drepturi depline? Pe Hamas din Gaza? Pe Jihadul Islamic palestinian din Nablus? Pe cine?” a întrebat retoric Erdan în Consiliul de Securitate. El a spus că acordarea pentru palestinieni a statutului de membru cu drepturi depline la ONU “va avea un impact pozitiv zero pentru oricare parte, va cauza doar distrugere pentru anii următori şi va afecta orice şansă de dialog viitor”.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut de mult timp viziunea a două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor graniţe sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate fiind teritorii capturate de Israel în 1967.

Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, exercită o autonomie limitată în Cisiordania. Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Gaza în 2007.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend