Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Simulare Bacalaureat: Astazi liceenii sustin proba scrisa la limba materna

Publicat

in

Simularea probelor scrise la examenul national de Bacalaureat 2018 va continua marti cu proba la Limba si literatura materna – proba E) b) – pentru elevii apartinand minoritatilor nationale din clasele a XI-a si a XII-a, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, informeaza hotnews.ro.

Miercuri este programata proba obligatorie a profilului – proba E) c) – pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, iar joi – proba la alegere a profilului si specializarii – proba E) d) – exclusiv pentru elevii de clasa a XII-a.

Rezultatele vor fi comunicate pe 30 martie, conform calendarului MEN.

Probele incep la ora 9,00, cand vor fi distribuite subiectele.

Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8,30.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.

„Subiectele sunt elaborate de specialistii Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, si sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de examen si parcurse pana la aceasta data. Evaluarea lucrarilor va fi realizata in baza unor bareme, care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national, de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin simularea. In situatia in care nu sunt suficienti profesori de specialitate intr-o unitate de invatamant, exista si posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte scoli”, a precizat MEN.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare.

Notele obtinute nu se contesta si nu se trec in catalog. In situatiile exceptionale in care sunt elevi care doresc consemnarea notelor in catalog, acestia vor depune o cerere scrisa in acest sens.

Potrivit MEN, obiectivele simularii sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care il vor sustine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare in sesiunea iunie – iulie.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

India, lovită de un val de căldură: 47 de grade Celsius la New Delhi, 50 de grade Celsius în nord-estul ţării

Publicat

in

De

Temperaturile au atins marţi pragul de 50 de grade Celsius în India, în timpul unui val de căldură care s-a abătut asupra unor regiuni întinse din nordul, vestul şi centrul ţării, informează DPA.

Specialiştii de la Departamentul de Meteorologie din India (IMD) au confirmat existenţa „unui val de căldură şi a unor condiţii severe de căldură” în statele nordice Uttar Pradesh şi Rajasthan, în statul vestic Maharashtra, în statul central Madhya Pradesh, dar şi în cele estice Bihar şi Jharkhand, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mihai Tudose a răbufnit: ‘România izolată. Cum își bate joc Guvernul de turism și de țările prietene’ .

Capitala ţării, New Delhi, a înregistrat marţi cea mai călduroasă zi din acest an, valoarea temperaturii urcând până la 47,6 grade Celsius în zona aeroportului Palam, potrivit IMD.

Cea mai ridicată temperatură din ţară a fost însă înregistrată în localitatea Churu din statul Rajasthan, unde meteorologii au înregistrat valoarea de 50 de grade Celsius.

Agenţia privată de prognoze meteorologice Skymet afirmă că 47,6 grade Celsius a fost cea mai ridicată valoare înregistrată pentru o zi din luna mai la New Delhi după anul 2009. Recordul absolut de căldură pentru o zi de mai în capitala indiană este de 48,4 grade Celsius şi a fost stabilit în mai 1998.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

Meteorologii se aşteaptă ca acest val de căldură să continue pentru încă două-trei zile, până când o serie de furtuni vor determina cel mai probabil o scădere a temperaturilor vineri sau sâmbătă, potrivit IMD.

Valul de căldură s-a produs într-o perioadă în care India este afectată de pandemia de coronavirus dar şi de cea mai gravă invazie de lăcuste din ultimele două decenii, raportează Hindustan Times.

Culturile agricole din cel puţin cinci state indiene se confruntă cu o ameninţare majoră, după ce stoluri uriaşe de lăcuste au fost văzute în acele regiuni.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Sezonul de vară din India, care începe în aprilie şi se încheie în iulie, face multe victime în rândul populaţiei locale, mai ales din cauza afecţiunilor cauzate de valurile de căldură şi de infecţiile gastrointestinale. Potrivit experţilor, valorile medii ale temperaturilor de vară au crescut în fiecare an în India.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia neagă acuzațiile SUA că ar fi trimis avioane de vânătoare în Libia: ‘Este o nouă poveste horror în stil american’

Publicat

in

De

Rusia a dezminţit marţi acuzaţiile forţelor SUA din Africa (Africom) privind trimiterea de avioane de vânătoare în Libia în sprijinul grupărilor de mercenari care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar, informează EFE şi media ruse, relatează Agerpres.

„Este o nouă poveste horror în stil american. Este o ştire falsă şi de dezinformare în spiritul precedentelor administraţii americane”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), Andrei Krasov, citat de Interfax.

Deputatul a declarat că „poziţia rusă este bine cunoscută: pledăm pentru încetarea vărsării de sânge în Libia, invităm toate părţile participante la conflict să se abţină de la recurgerea la arme şi să se aşeze la masa negocierilor”.

Citește și: Executivul va finaliza în scurt timp Planul de măsuri de relansare economică. Anunțul lui Ludovic Orban

Potrivit lui Krasov, „SUA încearcă din nou să joace cartea rusească”.

Marţi, Africom a denunţat faptul că Rusia încearcă să-şi extindă influenţa militară în Libia, transferând avioane de vânătoare în această ţară din nordul Africii şi facilitând sosirea trupelor unor societăţi private de securitate militară (PSMC), cum ar fi Grupul Wagner, deţinut de oligarhul rus Ievgheni Prigojin, considerat un prieten al preşedintelui Vladimir Putin.

Într-un comunicat făcut public, generalul Stephen Townsed, comandant al Africom, şi-a susţinut afirmaţiile cu fotografii care arătau ceea ce părea a fi un avion de vânătoare Mig-29 Fulcrum şi un altul Suhoi Su-24 Fencer în zbor spre Libia, care plecaseră de la o bază rusească aflată pe teritoriul controlat de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Anunţul american intervine la câteva zile după ce Fathi Bashaga, ministrul de interne din cadrul Guvernului de uniune naţională din Libia (GNA), cu sediul la Tripoli, a denunţat aterizarea în Libia a şase avioane de luptă ruseşti – patru MiG-29 şi două Su-24 – care – potrivit lui – au venit escortate din Siria în sprijinul forţelor mareşalului Haftar, omul forte din estul libian care încearcă să răstoarne de la putere GNA.

În paralel, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avut o convorbire telefonică cu preşedintele parlamentului din Tobruk, Aguila Saleh, aliat al lui Haftar.

„Cele două părţi au subliniat lipsa de perspectivă a oricărei încercări de a rezolva criza printr-o soluţie militară şi necesitatea demarării imediate a unui dialog constructiv cu participarea tuturor forţelor politice libiene”, a informat Ministerul rus de Externe.

Lavrov şi-a reiterat sprijinul pentru iniţiativa propusă de Saleh la 23 aprilie, adică încetarea imediată a oricărei confruntări şi organizarea de discuţii pentru formarea unui guvern unic în ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend