Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN: ‘Suntem bucuroși că Insula Șerpilor e din nou în mâinile Ucrainei’

Publicat

in

Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, a declarat că România salută faptul că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, iar aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei.

În urmă cu 120 de zile, Federaţia Rusă a decis să atace în mod brutal o ţară paşnică, independentă şi suverană. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat crize multiple. Un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiaţi, atacuri împotriva civililor şi începutul unei crize alimentare. (…) În primele zile ale invaziei ruse asupra Ucrainei, unul dintre primele obiective ale Rusiei a fost să cucerească Insula Şerpilor, situată la 25 de mile de ţărmul românesc. Insula Şerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina. Suntem foarte bucuroşi că, potrivit ultimelor informaţii, insula este din nou în mâinile Ucrainei. Suntem foarte preocupaţi aici, la Marea Neagră, de ameninţările pe care le reprezintă minele. România, Bulgaria, Turcia sunt foarte preocupate de efortul de a contracara acest pericol. Ieri, o mină a fost distrusă lângă Varna, de către forţele navale bulgare„, a precizat aceasta.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polishchuk, a declarat că Rusia este gata să facă compromisuri atunci când vede că lumea liberă „nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispusă să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească„.

Agresiunea Rusiei a întâmpinat o puternică rezistenţă. Kremlinul este gata să facă compromisuri când vede că lumea liberă nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispus să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească. Aşa cum Ucraina luptă acum. La anexarea Crimeei, în 2014, am spus că lipsa de reacţie a deschis o cutie a Pandorei”, a spus acesta.

Ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Yordan Bozhilov, a afirmat că Ucraina trebuie să primească susţinere până ce Rusia îşi va înceta agresiunea şi îşi va retrage trupele de pe teritoriul acestei ţări.

„Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea internaţională. Toţi cei responsabili pentru crimele de război comise împotriva Ucrainei trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei internaţionale. Susţinem toate sancţiunile internaţionale împotriva Federaţiei Ruse şi le salutăm pe cele mai recente anunţate de SUA. Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii euro-atlantice şi afectează statele din Flancul Estic. Ar putea duce la destabilizarea întregii regiuni a Mării Negre. Are implicaţii care generează destabilizarea la nivel regional şi chiar mai departe. Din acest motiv, unitatea transatlantică, solidaritatea şi coeziunea sunt mai necesare ca niciodată. Trebuie să oferim sprijinul nostru Ucrainei atât timp cât este necesar, până ce Rusia îşi încetează agresiunea şi îşi retrage trupele de pe teritoriul ucrainean„, a subliniat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a co-prezidat alături de senatorul american Roger Wicker masa rotundă „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Ministrul Bogdan Aurescu: ‘Dacă președintele Putin a sperat să ne divizeze, a eșuat. Deciziile istorice adoptate în aceste zile la summit-ul NATO de la Madrid reflectă un mesaj clar în ce priveşte securitatea Mării Negre’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

S-a lepădat Kelemen Hunor de Viktor Orban? Nicolae Ciucă: ‘Ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea coaliției’

Publicat

in

De

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă afirmă că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat explicaţii în şedinţa coaliţiei despre discursul susţinut de Victor Orban în România, iar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că se poate menţine stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, dacă Kelemen Hunor a dat explicaţii despre discursul lui Viktor Orban în ultima şedinţă a coaliţiei şi a confirmat.

Potrivit liderului PNL, aspectele prezentate de preşedintele UDMR ţin de faptul că el personal nu a participat la evenimentul discutat, dar şi despre faptul că nu poate fi făcut responsabil de declaraţiile altei persoane.

”Al treilea punct – a fost vorba despre comentarii de nuanţă pe care le va explica personal (…) A reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euroatlantice.”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă a fost mulţumit de explicaţiile oferite, Nicolae Ciucă a afirmat: ”Explicaţia ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”.  

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat:  „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (…) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Dacă instanța constată că nu a făcut poliție politică, fostul președinte al României, își reia toate privilegiile’

Publicat

in

De

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat mișcarea făcută de Traian Băsescu, fostul președinte al României, care cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității.

Întrebat ce urmăreşte fostul preşedinte al României, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

„Clasarea sentinţei dată de Înalta Curte. Din cauza faptului că, în România, justiţia este nefuncţională, instanţele pot da cele mai năstruşnice decizii. Şi se întâmplă asta, s-a întâmplat adesea – şi decizii penale, şi decizii civile. În cazul de faţă, este una civilă şi, cine ştie, dacă nimereşti la judecătorii potriviţi, fără să se ţină seama de jurisprudenţă, de lege…

Avem, zilnic, nu ştiu câte sentinţe care ajung în presă, care mai de care mai năstruşnice. Eu nu cred că demersul lui Traian Băsescu ar putea să nu aibă niciun rezultat. Depinde cum pici, la ce judecător. Am avut decizii absolut exotice, ca să nu spun altfel, în instanţele din Râmania, cel puţin în domeniul civil, dar ştiţi bine ca şi în domeniul penal s-a întâmplat la fel”.

În cazul în care decizia va fi favorabilă fostului preşedinte, acesta „îşi reia imediat privilegiile”, spune Bogdan Chirieac.

„Dacă onorabila instanţă va da o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu, se poate întâmpla. Înţeleg că există inşi, companii care cu asta se ocupă: dau mereu în judecată cele mai aberante situaţii, în speranţa că, la un moment dat, un complet de judecată va da sentinţa favorabilă. Uneori se întâmplă. Da, dacă instanţa constată ca nu a făcut poliţie politică, fostul preşedinte al României, domnul Băsescu, îşi reia toate privilegiile: locuinţă de protocol, SPP, maşină, pensie”, a mai spus analistul politic.

Băsescu a atacat la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol şi paza SPP

Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al fostei Securități, scrie Realitatea.net. Curtea de Apel București va analiza cererea sa în luna octombrie.

Se pare că cererea fostului președinte a fost înregistrată la data de 25 iulie, la Curtea de Apel București, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 21 octombrie. Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, pe 23 martie, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă. Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie.

Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale. Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile. Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ. ‘Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei ‘şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

„Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei. În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, conform dcnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend