Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Și-au pierdut sistemele noastre imunitare “antrenamentul” din cauza măsurilor anti-Covid? Ce spun medicii: “Sistemul imunitar nu este un mușchi”

Publicat

in

Mulți dintre noi nici nu ne mai amintim când a fost ultima dată când am răcit. Măștile de protecția și distanțarea fizică au avut rolul lor în această situație, însă este bine să evităm infectarea cu orice virus?

Sezonul de gripă din 2020/2021 a fost remarcabil din cauza numărului redus de infecții. Acest lucru nu este deloc surprinzător ținânt cont că virusul gripal se răspândește prin aerosoli, la fel ca SARS-CoV-2.

În ultimul an și jumătate am învățat cu toții cum să diminuăm riscul infectării cu coronavirusul: am purtat măști de protecție, păstrat distanțarea fizică în public, ne-am spălat des pe mâini și la începutul pandemiei am dezinfectat multe din produsele cumpărate (sau unii dintre noi, cel puțin).

Acest lucru a contribuit la limitarea răspândirii coronavirusului dar și a răcelii, lucru confirmat de ultimul raport publicat luna aceasta de Institutul Robert Koch (RKI) din Germania, institutul responsabil de combaterea bolilor infecțioase în această țară.

RKI a notat că nu a existat niciun „val” măsurabil de infectări cu gripa în Germania și celelalte țări europene în timpul sezonului gripal din 2020/2021. Organizația Mondială a Sănătății a raportat un trend similar în cea mai recentă actualizare a sa privind gripa.

OMS afirmă că „în pofida continuării sau creșterii testărilor pentru gripă în unele țări, activitatea gripei a rămas la niveluri mai scăzute decât cele așteptate pentru această perioadă a anului”.


FOTO: pxhere.com

Mai puține infecții raportate

Acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de infecții. RKI a raportat o scădere cu 35% a numărului de cazuri cu boli infecțioase raportate între martie și august 2020.

Cea mai mare scădere a avut loc în ceea ce privește infecțiile respiratorii – cele care se răspândesc prin aer.

Numărul cazurilor de rujeolă, de exemplu, a scăzut cu 86% și cele de tuse convulsivă cu 64%. Chiar și cazurile de infecții gastrointestinale au intrat în declin: numărul infecțiilor cu rotavirus a scăzut cu 83% și cele cu norovirus cu 79%.

Însă motivele scăderii numărului de infecții diferă de la virus la virus, potrivit experților.

Restricțiile, limitarea contactelor dintre persoane și celelalte măsuri sanitare au avut rolul lor, mai ales în cazul infecțiilor gastrointestinale.

A fost înregistrată de asemenea o scădere a cazurilor de boli transmise sexual și a celor transmise prin sânge, numărul de infecții cu HIV scăzând cu 22% – lucru despre care cercetătorii de la RKI cred că are legătură cu restricțiile cu care s-au confruntat clinicile de consiliere în timpul pandemiei.

Însă la fel de probabil este că, din cauza măsurilor de carantină, un număr ridicat de infecții au trecut nedepistate întrucât oamenii au evitat drumurile la medic și spital pe care nu le considerau urgente.

Drept urmare, este posibil să existe un număr foarte ridicat de îmbolnăviri care nu au fost raportate.


FOTO: Francine Orr/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Iarnă în iunie”

Numărul de spitalizări în secțiile de urgență a început să crească în Marea Britanie, unele cazuri de infecții cu virusul respirator sincițial uman (RSV) – care de regulă au loc în timpul iernii – fiind depistate acum vara (în emisfera nordică).

Acest lucru pune sub presiuni majore suplimentare sistemul medical din Marea Britanie, potrivit unui raport publicat de Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului.

Raportul afirmă că părinți îngrijorați au început să își aducă copiii la spital la primele semne de febră. Un medic de la un spital britanic a descris situația ca fiind „iarnă în iunie”.

Se poate ca unii părinți să fi uitat ce să facă atunci când copilul lor are febră sau ca să nu fi trecut niciodată printr-o astfel de situație – mai ales dacă micuții s-au născut în timpul lockdown-ului.

Medicii pediatri britanici au publicat chiar și un ghid pentru a-i ajuta pe părinții cu copii mici fiindcă, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie ca aceștia să fie duși la urgență.

„În majoritatea cazurilor de febră ușoară, secreții nazale sau tuse măsuri simple de îngrijire precum luarea de paracetamol sau ibuprofen pot ajuta”, notează ghidul redactat de Colegiul de Pediatrie.

Acesta adaugă că părinții îngrijorați pot cere asistență de la un farmacist, medic de familie sau prin intermediul unei linii telefonice de la care pot fi informați cu privire la toate măsurile necesare.


FOTO: Jens Buttner / AFP / Profimedia

Echilibru perturbat

Virusologul german Sandra Ciesek, directoarea Institutului de Virusologie Medicală din Frankfurt, a descris în urmă cu câteva luni modul în care de regulă trăim într-un „echilibru” natural cu virusurile și modul în care acesta a fost perturbat de pandemie.

Ciesek a explicat că după ce școlile au fost închise și purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în public, oamenii fiind nevoiți de asemenea să își limiteze interacțiunile sociale, copiii au fost protejați și de virusuri cu care intră în contact în mod obișnuit.

„Acest lucru arată cum condițiile artificiale precum limitarea contactelor personale pot influența [răspândirea virusurilor] și că ratele de infectare pot fi mutate artificial [de la un anotim la altul]”, a afirmat aceasta.

Lipsă de echilibru nu înseamnă însă și lipsă de antrenament. Medicii din Germania au raportat „o creștere ușoară” a numărului de infecții RSV, potrivit lui Jakob Maske, un purtător de cuvânt al Asociației Medicilor de Pediatrie din această țară.

„Dar suntem relativ relaxați în legătură cu situația”, spune Maske.

Acesta sugerează că în cazul copiilor aceștia doar contractează mai târziu infecții pe care le-ar fi avut dacă nu ar fi existat pandemia de COVID-19 și măsurile de carantină.

„RSV provoacă răceala comună și riscurile sunt mai mici decât cele asociate cu COVID-19 sau gripa”, spune acesta, adăugând că „este normal ca copiii să contracteze aceste infecții”.

„Sigur, vom vedea o creștere ușoară în următoarele luni. Principala problemă legată de un nas care curge este să îți dai seama dacă ai de a face cu COVID sau răceala obișnuită”, afirmă Maske.


FOTO: Volodymyr Melnyk / Alamy

Sistemul imunitar nu este un mușchi

Toate aceste lucruri conduc la întrebarea: vor avea copiii infecții mai severe după ce sistemele lor imunitare și-au pierdut „antrenamentul” din cauza măsurilor sanitare și a lockdown-urilor?

Carsten Watzl, secretarul general al Societății Germane de Imunologie spune că s-ar putea să vedem mai multe infecții însă nu neapărat unele mai severe.

Watzl afirmă că sistemul imunitar nu este ca un mușchi care să fi slăbit în timpul pandemiei și că acesta a avut suficiente de făcut chiar și în timpul carantinei deoarece microbii intră în corpul nostru și prin alte căi, ca de exemplu prin intermediul mâncării.

„Rinovirusul (un alt virus care provoacă răceala obișnuită), de exemplu, suferă constant modificări și apare mereu ca fiind nou pentru sistemul nostru imunitar”, explică acesta.

După o vreme ne vine din nou rândul și o să îmbolnăvim iar, spune Watzl, adăugând că mai multe persoane se vor îmbolnăvi odată cu relaxarea și ridicarea măsurilor sanitare.

Acesta afirmă că vom asista probabil la mai multe cazuri de răceala și infecții cu RSV însă că se îndoiește că vom avea mai multe infecții cu rinovirusul.

În raportul său Institutul Robert Koch a avertizat spitalele și centrele medicale că ar trebui să se pregătească pentru numere mai mari de infecții generale în timpul toamnei.

Acesta afirmă că vom vedea mai multe cazuri de infecții care nu au circulat atât de mult în timpul sezonului de gripă din 2020/2021, menționând, evident, gripa, dar și infecțiile cu SARS-CoV-2.

Sursă: Deutsche Welle

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

VIDEO| Atac fără precedent cu tentă rasială împotriva românilor din Serbia

Publicat

in

De

Dragoslav Bokan, liderul grupului paramilitar Vulturii Albi în timpul războaielor din anii 1990, i-a numit pe lidera opoziției de origine română Marinika Tepic și pe românii care trăiesc în Serbia “inamici”.

Ambasada României la Belgrad a condamnat marți discursul de ură îndreptat împotriva minorității naționale române din Serbia, exprimat de un fost lider paramilitar la postul pro-regim TV Pink, informează rs.n1info.com

“Ambasada României la Belgrad condamnă aspru discursul de ură îndreptat împotriva minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la acea minoritate în context politic și propagarea de știri false despre românii care sunt cetățeni ai Serbiei, declarându-le că sunt dușmani naționali. Afirmații ca acestea încalcă principiul conviețuirii și contribuțiile minorității române la bogățiile culturale și la dezvoltarea socială și economică a statului sârb”, se arată în comunicat.

Acesta a avertizat că declarații precum cea a lui Bokan ar putea pune în pericol relațiile de prietenie dintre România și Serbia. Ambasada și-a exprimat, de asemenea, regretul că un post de televiziune cu acoperire națională a difuzat declarația fără a condamna atacul asupra Marinikăi Tepic din cauza originii sale etnice.

De asemenea, CNMNRS condamnă cu fermitate limbajul urii, relatează rtv.rs.

Consiliul Național al Minorității Naționale Române condamnă cu fermitate limbajul urii de orice fel, în special cel a lui Dragoslav Bokan la Televiziunea Pink împotriva poporului român, declarații pe care le considerăm inadmisibile.

„De-a lungul istoriei, poporul român s-a dovedit a fi alături de poporul sârb, legându-ne de un destin comun în vremuri grele, care ne-a apropiat și ne ține și în continuare împreună. Respectăm pluralismul politic și dreptul fiecăruia la opinia și apartenența sa politică, dar aceasta nu trebuie să fie raportat la întreaga națiune și mai ales să nu fie pus în contextul prezentat în emisiunea menționată”, se evidențiază în comunicatul CNMNRS.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin, decis să pună la pământ orice rețea de socializare care nu se conformează controlului și directivelor de stat

Publicat

in

De

Un tribunal din Moscova a amendat luni Google cu 3 milioane de ruble (400.386 de dolari) pentru că nu a şters conţinutul considerat ilegal, în cadrul unei dispute mai largi cu gigantul american din sectorul tehnologiei, transmite Reuters, scrie news.ro.

Autoritatea de reglementare din sectorul tehnologiei, Roskomnadzor, a anunţat tot luni că Rusia va continua să încetinească funcţionarea Twitter pe dispozitivele mobile până când va fi şters tot conţinutul considerat ilegal.

În cazul Google, Rusia a avertizat în octombrie că va amenda Google cu un procentaj din cifra sa de afaceri obţinută pe teritorul său, pentru eşecul repetat de a şterge conţunutul interzis din motorul de căutare şi de pe YouTube, aceasta fiind cea mai fermă măsură de până acum luată împotriva unei companii străine de tehnologie.

Google, care a anunţat luna trecută că a plătit amenzi de peste 32 de milioane de ruble, nu a răspuns imediat unei solicitări de comantarii.

Twitter a fost supusă unei încetiniri punitive a serviciului său din luna martie, pentru postări cu conţinut de pornografie infantilă, informaţii despre consumul de droguri sau apeluri pentru sinuciderea unor minori, a arătat Roskomnadzor.

Twitter, care nu a comentat imediat anunţul de luni al Roskomnadzor, neagă că ar permite ca platforma să să fie folosită pentru a promova comportamente incorecte. Compania afirmă că are o politică de toleranţă zero pentru exploatarea sexuală a copiilor şi că interzice promovarea sinuciderii sau a autovătămării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend