Conecteaza-te cu noi

Sanatate

Sfaturi utile cu privire la renunțarea la obiceiul de a fuma

Avatar

Publicat

in

Deși cele mai multe persoane fumătoare conștientizează pericolul la care se expun în ceea ce privește sănătatea proprie (și a celor din jur, luând în calcul fumatul pasiv), renunțarea la țigări pare să fie un proces mult prea dificil. Stresul zilnic accentuează de obicei nevoia de a fuma, consumul de tutun fiind considerat adesea un refugiu. Principalele avantaje ale renunțării la fumat sunt desigur îmbunătățirea stării de sănătate (sau cel puțin încetarea degradării acesteia în mod voluntar) și… îmbunătățirea stării financiare. Nu trebuie ignorat faptul că un fumător alocă anual sume mari de bani pentru alimentarea acestui viciu, ceea ce poate afecta negativ bugetul personal.

Pe internet există multe sfaturi, recomandări, chiar programe de urmat pentru a renunța complet la tutun. Nu toate funcționează la orice persoană, de aceea trebuie încercate mai multe metode. Cea mai importantă este însă voința personală, căci totul ține de aceasta, la fel ca renunțarea la orice altă formă de dependență. Strategiile pentru renunțarea la fumat încep cu fixarea unui motiv clar asociat obiectivului stabilit. Unii renunță la țigări din motive de sănătate concrete (au deja probleme), alții preventiv. Uneori este vorba despre bani (să faci economii), în alte cazuri poate fi dorința de a avea dinți mai albi, ten mai tânăr etc.

Specialiștii recomandă ca încetarea consumului de țigări să se facă treptat și nu brusc, mai ales dacă este vorba despre fumători ce au ajuns să consume chiar mai mult de un pachet de țigări pe zi. Însă unele mărturii ale celor care s-au lăsat de fumat arată că poate funcționa și metoda “brutală”, cu renunțare completă. Eventual se pot înlocui țigările, pentru o perioadă de timp, cu alte produse care conțin nicotină, pentru a evita stările depresie, iritabilitate, neliniște asociate renunțării la țigări, generate de dependența produse de acestea. Există pe piață multe soluții precum gumă de mestecat sau plasturi cu nicotină și diverse pastile.

În media există diverse articole cu privire la utilizarea dispozitivelor de tip tigara electronica sau a dispozitivelor de incalzit tutun (fara fum, fara scrum) ca pas intermediar spre renunțarea completă la tutun. Țigările electronice au fost inițial considerate fără pericole pentru sănătate, însă în ultimii ani au apărut multe studii care contrazic aceste păreri, deci vapatul, utilizarea unor astfel de dispozitive pentru a renunța la tutun este cel puțin discutabilă.

În România, utilizarea de țigări electronice este permisă inclusiv în spații închise (nu îi afectează pe cei din jur), însă problema ar putea fi folosirea de nicotină în continuare, dependența de un nou obicei. Din nou este vorba despre voință, căci țigara electronică permite folosirea de lichide cu concentrații tot mai scăzute de nicotină, deci un management atent al problemei ar putea fi benefic. Dispozitivele de încălzit tutun promovate în ultima perioadă chiar de marile corporații producătoare de țigări câștigă teren și în țara noastră, existând și aici avantaje și dezavantaje în folosirea lor ca etapă spre renunțarea completă la tutun.

Un sfat interesant pentru renunțarea la țigări vizează tot partea financiară, care motivează multe persoane. Poți face niște calcule cu privire la banii irosiți pentru țigări în anii în care ai avut acest viciu. De asemenea, poți calcula câți bani ai cheltui pe țigări în perioada următoare, un cost săptămânal mediu. Strânge banii pe care în mod normal i-ai cheltui pe țigări și nu te atinge de ei până când nu ajungi la o sumă mare pe care o stabilești din start, cu un obiectiv ferm. Spre exemplu, cumpărarea unui TV LED de ultimă generație, bugetul pentru o vacanță mult visată într-o destinație exotică, renovarea locuinței, chiar avansul pentru o mașină nouă. Este important ca planul să fie realizabil într-o perioadă de 1-2 ani, pentru a nu pierde motivația pe drum.

Se recomandă de asemenea un management cât mai bun al stresului și renunțarea la obiceiuri asociate fumatului, cum ar fi consumul constant de alcool. O mare problemă invocată de fumători este consumul de cafea. Mulți spun că s-au obișnuit să fumeze de fiecare dată când beau cafea și nu vor să renunțe la această băutură ce face parte din rutina zilnică. Există și aici o soluție, se poate asocia cafeaua cu biscuiți sau alte astfel de gustări, după plac. De asemenea, este important să nu apară plictiseala, să existe hobby-uri în timpul liber, mai ales cele care presupun activitate fizică intensă și eventual folosirea mâinilor cât mai mult. Pentru a înlocui obiceiul de a ține țigara în gură se recomandă consumul de gumă de mestecat fără zahăr.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Poți să ai succes fără să ai noroc?

Avatar

Publicat

in

De

Norocul și succesul sunt deseori legate în mintea oamenilor. Unii cred că dacă un om are noroc, va avea și succes în orice ar face. De fapt, norocul și succesul sunt două noțiuni separate care uneori, apar succesiv în viața omului, de aceea, acesta este îndreptățit să creadă că sunt condiționați unul de altul.

Oamenii și-au ghidat viața după superstiții și obiceiuri în care au crezut. Au existat mai multe mitologii care au pus norocul în forma unor tradiții de respectat sau a unor zei de adorat. Deși am trecut de mult timp de acele timpuri, încă mai avem prezent în viață norocul, sub o formă sau alta.

Dacă avem o zi mai bună decât ne așteptam, câștigăm azi la meciuri sau ieșim ușor dintr-o problemă, spunem că am avut noroc și nu ne asumăm șansa, aptitudinea de a rezolva o anumită situație.

Norocul în tradițiile românești

Credința populară românească are suficient idei despre noroc și ce trebuie un om să facă pentru a avea noroc. În acest mod, vorbim despre noroc ca despre un înger care ne-ar însoți mereu, dar pleacă de lângă noi dacă furăm, greșim, blestemăm sau facem rău altor oameni.

La sat se vorbește despre intrarea norocului în casă dacă ușa scârțâie dimineața sau se deschide singură. Mai mult, se spune că vor avea noroc acei oameni care s-au născut dimineața pe o vreme frumoasă sau cei care s-au născut duminica și lunea. Se mai spune că omul care postește vinerea și în Ajunul Crăciunului va atrage norocul de partea sa.

Se spune că dacă îți plouă la nuntă sau ai în jurul casei mai multe cuiburi de rândunele, cocostârci sau lăstuni, vei fi mai norocos decât alți oameni. Cei care au un vârtej în păr, care găsesc un trifoi cu patru foi sau cei care se trezesc cu fata în sus au, de asemenea, noroc.

Alte simboluri aducătoare de noroc spun că dacă te întâlnești pe drum cu un coșar vor avea noroc, dar și cei care poartă un simbol al acestui personaj vor alunga pericolul și ghinionul. De fapt, vorbim despre o superstiție conform căreia coșarul se luptă cu focul, simbol al vieții și purificării.

Un alt simbol al norocului este potcoava, dar doar dacă este poziționată în sus și servește drept un talisman puternic împotriva Satanei. Aceasta îți poate aduce noroc și te poate feri de rele, de aceea multe mărțișoare dăruite în martie au această forma particulară.

Am auzit cu toții despre trifoiul cu patru foi. Se spune că a fost singurul lucru pe care Eva l-a putut lua din Rai când a fost izgonită. Dacă porți un trifoi cu patru foi asupra ta, vei atrage norocul sub orice aspect: dragoste, speranță, credință.

Ce este succesul, până la urmă?

Succesul înseamnă aprobare socială, reputație, renume, faimă, bani, influență. O persoană care are succes înseamnă o persoană care este apreciată pentru ceea ce face şi pentru munca sa și obține sume importante de bani din asta. De aceea, norocul și succesul se cam bat cap în cap.

Norocul este neașteptat și poate apăreandoar de câteva ori în viață, pe când succesul este un fel de noroc pe termen mai lung. Dacă norocul poate dura o zi sau o săptămână, succesul poate dura ani.

O vorbă din popor spune că Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în plasă. Deci norocul este o ocazie, o oportunitate care îți este oferită, dar dacă nu depui efort, nu muncești pentru visurile tale, nimic nu se va schimba. Succesul vine ca rezultat direct al muncii depuse, pe când norocul este un lucru primit fără efort, în mod inopinat.

Plutarh spunea: “Cheamă norocul în ajutor, dar dă și din mâini”, citat care înseamnă că succesul se poate baza pe noroc, dar doar într-o mică măsură. Este nevoie de mult mai mult pentru a ajunge la rezultate care nu țin deloc de noroc. Poți avea noroc azi la pariuri la meciuri de fotbal sau găsind azi un prognostic la meciuri, dar asta nu se întâmplă în fiecare zi.

Un alt citat interesant este cel al lui Thomas Jefferson: “Eu sunt foarte încrezător în noroc, și am observat că cu cât muncesc mai mult cu atât am mai mult parte de acesta.” Sunt o mulțime de oameni bogați și foarte bogați care nu cred în noroc, ci doar în rezultatele muncii asidue.

Oamenii cu salarii mici sau medii cred în noroc frecvent și asta, mai ales, când au meciuri azi. Până şi dacă vrei să câştigi azi la pariurile pentru meciuri de fotbal, trebuie să urmăreşti care este cel mai bun prognostic pentru meciurile de azi şi să pariezi online.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Sanatate

Testul rapid Covid-19 de nouă generație, disponibil la începutul anului 2021?

Avatar

Publicat

in

Într-un orizont de timp nu prea îndepărtat se așteaptă ca să existe o serie întreagă de modalități de testare inovatoare, care intră deja în linie directă de producție în statele dezvoltate ale lumii. Și asta ne dă speranța că ne putem extinde cu adevărat capacitatea de testare inclusiv în România.

Testarea în masă pentru Sars-Cov-2, o realitate foarte probabilă în 2021

O nouă generație de teste coronavirus mai rapide și mai ieftine începe să intre pe piață. Și unii experți spun că aceste tehnologii ar putea oferi în cele din urmă medicilor capacitatea de a adopta o nouă strategie de testare mai eficientă a populației generale.

Până în prezent, testarea a fost utilizată în primul rând pentru diagnosticarea persoanelor care ar putea avea coronavirus pe baza unor suspiciuni rezonabile și a oricăruia dintre contactele lor apropiate care ar putea fi infectate.

Se observă acum o schimbare de paradigmă: se încearcă a se depista boala înainte ca aceasta să se răspândească pentru a identifica persoanele asimptomatice înainte de  a o răspândi în masă. Prevenție nu tratare, aceasta se pare că va fi principiul după care se va acționa focusat în 2021.

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie au dezvoltat noi

teste rapide de covid, dintre care unul capabil ca să identifice coronavirusul în mai puțin de cinci minute, după cum au declarat de curând cercetătorii amintiți. Aceștia au mai adăugat și faptul că noua tehnologie creată ar putea fi utilizată în testarea în masă la porțile de sosire și plecare ale aeroporturilor, supermarketurilor și marilor centre de afaceri.

Se speră să se înceapă analiza pe voluntari a produsului de testare respectiv la începutul anului 2021 și să fie comercializat în maxim șase luni după aceea.

Mai mult decât atât, testul rapid este capabil să detecteze nu doar coronavirusul ce a speriat toată planeta, ci și să-l distingă de alți viruși cu o precizie extrem de ridicată, așa cum au spus cercetătorii după ce au făcut un prim studiu preliminar.

Testele rapide de antigen sunt văzute ca fiind esențiale în desfășurarea testării în masă a populației statelor lumii și redeschiderii economiilor  atât de afectate de pandemia globală de Sars-Cov-2. Cele care sunt deja utilizate, deși sunt mai rapide și mai ieftine, sunt, orice s-ar spune și mai puțin precise decât testele de tip PCR. Evident, deși au o valoare orientativă, tot sunt mai bune decât nimic în perioada de incertitudini în care ne găsim acum.

Citește și: De câte tipuri sunt testele pentru COVID 19 şi care este diferenţa între ele?

Testele rapide actuale, dau o orientare bună medicilor, chiar dacă nu sunt fidele 100%

Deși testul Oxford de care am făcut vorbire mai sus va fi gata doar anul viitor, ar putea ajuta la gestionarea pandemiei la timp măcar pentru iarna viitoare. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că lumea va trebui să trăiască cu noul coronavirus, chiar dacă este dezvoltat un vaccin, încă multă vreme de acum înainte, poate chiar doi sau trei ani.

O preocupare semnificativă pentru lunile de iarnă ce urmează sunt efectele încă nelămurite ale circulației Sars-Cov-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii sezoniere.

Tocmai de aceea, un astfel de test specific, care poate distinge în mod fiabil între diferiți viruși în probele clinice, oferă un avantaj esențial în faza următoare a pandemiei (mai exact în valul doi al acesteia).

Românii sunt și ei foarte atenți la ceea ce se descoperă în materie de coronavirus pe plan mondial. Noile teste sunt potențial utile, dar încă nu sunt disponibile într-o cantitate suficientă și la un cost suficient de mic pentru a fi accesibile tuturor (sau pentru o subvenționare de către stat) și a fi utilizate în moduri pe care unii le-au sugerat.

Cu siguranță că un test este mai ușor de acceptat decât un vaccin, deși se pare că la noi primăvara lui 2021 va fi Anotimpul Marii Vaccinări, indiferent de protestele ce se aud ici și colo, mai puternic sau mai voalat.

Și asta chiar dacă există întrebări îngrijorătoare cu privire la cât de fiabile sunt noile teste antigenice atunci când sunt utilizate pentru a depista un număr mare de oameni. Dacă ele  tind să producă mai multe rezultate negative și fals pozitive decât testele moleculare existente vom vedea curând.

Până atunci, rămânem în continuare ca să ne testăm cu acele produse verificate și destul de bune, precum acelea de la OK Medical care, chiar dacă nu au o fidelitate de 100% tot ne pot da niște răspunsuri în primă etapă mai mult decât pertinente, înainte de a merge să facem faimoasele de-acum teste RT-PCR. Mai ales că nici nu sunt atât de scumpe precum alte teste rapide de depistare a coronavirusului!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend