Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Sfatul psihologului: de ce atragem uneori oameni „deranjanţi”?

Publicat

in

În creşterea şi dezvoltarea noastră, ne întâlnim cu diferite situaţii mai mult sau mai puţin plăcute, din care câştigăm experienţă.
Pentru a ne satisface nevoi precum acceptarea şi aprecierea societăţii, „găsim” anumite modalităţi de adaptare la cerintele celor din jur, şi nu în ultimul rând modalităţi de evitare a suferinţei. Una dintre cele mai frecvente modalităţi de apărare întâlnite într-o societate modernă este politeţea.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, amabilitatea este şi principalul motiv care ne atrage de oamenii pe care i-am putea considera deranjanţi. Mai mult decât atât, specialistul consideră că personalitatea umană cuprinde mult mai multe trăsături decât ne-am putea imagina, iar proiecţia este o altă formă prin care atribuim trăsăturile noastre negative altor persoane. De altfel, proiecţia a devenit un mijloc obişnuit de trai într-o societate din ce în ce mai numeroasă, complexă şi diversificată şi este unul dintre cei mai frecvenţi factori generatori de frustrare.

În toată experienţa noastră, nu există trăiri, comportamente, gânduri, stări pe care să le fi trăit exclusiv. Toate acestea sunt părţi ale trăsăturii umane, iar lucrurile “deranjante” la alţii, le posedăm şi noi, numai că nu suntem conştiente de ele. De multe ori, fără să ne dăm seama, deci este un proces inconştient, folosim proiecţia noastră asupra altora. Cel care “proiectează” manifestă în lumea exterioară gânduri, sentimente şi dorinţe pe care nu le ştie şi pe care şi le refuză din diverse motive, atribuindu-le în mod eronat altor persoane sau lucruri din mediul său înconjurător.
Când nu ne place de cineva, tocmai acel cineva ne aminteşte de o trăsătură din noi înşine, pe care nu o acceptăm din diverse motive. Când spunem că cineva e rău de fapt proiectăm propria noastră răutate în acea persoană. Proiecţia constă în principal în atribuirea celorlalţi a propriilor intenţii, tendinţe, pulsiuni şi dorinţe”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Persoanele „deranjante” ne comunică inconştient ceea ce ne deranjează la noi.
Mai mult decât atât, specialistul este de părere că, din cauza unui ecou al inconştientului propriu, atunci când cineva critică pe altul îşi critică, de fapt, propriile slăbiciuni, neîndrăznind să-şi recunoască aceste trăsături, percepe la cei din jur ceea ce nu poate recunoste în el însuşi.
Persoană dominată de acest mecanism de apărare este o persoană bănuitoare, orgolioasă, sensibilă şi pare de asemenea, un fel de colecţionar al greşelilor celor din jur. “Ceilalţi, pe care îi judecăm şi îi respingem cât se poate de vehement, lucrurile pe care le resimţim ca iritare, prejudecată, critică, minciună, trădare, nedreptate, trezesc tocmai acea parte din noi care are nevoie de ajustări.

Înainte de a-i izola pe cei care ne fac să suferim ar fi bine să ne oprim puţin şi să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să le mulţumim pentru că ne-au oferit ocazia unei auto-examinări benefice dacă ne hotărâm să schimbăm ceva la noi”, conchide psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

“L-AU LEGAT, L-AU SEDAT, L-AU LĂSAT CA PE UN CÂINE…” – ACUZE GRAVE la adresa medicilor de la Spitalul CURTEA DE ARGEȘ:

Publicat

in

De

Supraaglomerarea spitalelor generată de valul de infectări cu COVID 19 a dus pe planul secund grija personalului medical fațăpe pacienții cu alte afecțiuni grave. Așa se face că în ultimele zile, zeci de argeșeni reclama faptul că in spitale din Argeș COVID-ul a devenit stăpân iar unele cadre medicale nu și-ar mai face datoria și față de ceilalți pacienți suferinzi de alte boli. O argeșeanca ne-a trimis aseară un mesaj disperat, imediat după ce a trecut printr-o experiență traumatizantă la Spitalul din Curtea de Argeș. Femeia reclamă faptul că fratele ei a fost supus unui tratament inuman, aplicabil mai mult într-o pușcărie comunista decât într-un spital care se considera a fi la standarde europene. Redactorii PROFIT au încercat sa obțină un punct de vedere de la conducerea spitalului dar, pana la ora redactării acestei știri, ca de fiecare data in cazul instituțiilor de stat conduse politic de PSD, nu am primit nicio poziție oficială.

Fapt pentru care redam mai jos, integral, mesajul acuzator al M.P, femeia care a avut curajul să dezvaluie modul cum se desășoara actul medical la Spitalul Curtea de Argeș

Oameni buni, vă spun cu toată tăria și din tot sufletul, rugati-va la Bunul Dumnezeu și la Maica Domnului să fiți sănătoși, să nu aveți nevoie de așa ziși “medici ” sau de spital, în aceste vremuri tulburi. Fratele meu, internat la secția interne a Spitalului Curtea de Argeș, cu boli – ca majoritatea oamenilor trecuți de 60 de ani – l-au izolat, l-au legat de mâini, a fost sedat, i-au închis telefonul ca să nu putem ține legătura cu el, au lăsat fereastra și ușa deschise, ca starea lui să se agraveze, sa-l poată baga la “COVID”. Astăzi ( duminica, n.r.) toată ziua a fost lăsat precum un cîine, toate necesitățile făcute pe el, ud, nemâncat, dar mai presus de toate, fără sa-i de O GURĂ DE APĂ, fraților, O GURĂ DE APĂ (sunt în stare să strig să audă o planetă întreagă). Pentru ce plătim oameni buni impozite? Îi plătim pe “medici “, “asistente ” , “infirmiere ” să ne omoare? Asta facem: plătim bani ca să fim omorâți. Dacă nu m-as fi implicat cu toată tăria și nu as fi luat inițiativa, îl omorau. Cînd aveți nevoie de așa ziși “medici ” , implicati-va cu toată tăria, iar asistentelor și infirmierele faceți-le reclamații pe loc. Trăim vremuri tulburi, dar totuși suntem oameni, cu carne și oase.”, este mesajul transmis redactiei PROFIT de arge;eanca M.P.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

Dezvaluiri

EXCLUSIV Încă se coace demiterea lui Clotilde Armand: ‘Eu știu că lucrează colegii mei de la Sectorul 1 și de la București în această întreprindere a referendumului’

Publicat

in

De

PSD București și PSD Sector 1 nu au abandonat planul de a o demite pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat, pentru Bugetul.ro, că PSD București și PSD Sector 1 lucrează „la această întreprindere a referendumului”.

Vasile Dîncu a precizat că așteaptă următoarea știre: „am adunat cele 50 și ceva de mii de semnături care înseamnă necesarul pentru a declanșa referendumul”.

Vezi și EXCLUSIV Vasile Dîncu îi răspunde lui Liviu Dragnea: ‘Astea sunt minciunile unor penali. Nu sunt omul Sistemului’

Nu știu, eu înțeleg că organizația București adună în continuare semnături pentru demitere. Nu știu când începe un proiect de genul ăsta. Aștept următoarea știre: am adunat cele 50 și ceva de mii de semnături care înseamnă necesarul pentru a declanșa acest referendum. Eu știu că lucrează colegii mei de la Sectorul 1 și de la București în această întreprindere a referendumului”, a declarat, într-un interviu acordat Bugetul.ro, Vasile Dîncu.

Vezi și EXCLUSIV Interviu fără menajamente. Vasile Dîncu, despre criza politică și sanitară, despre carantinarea Capitalei, o posibilă intrare la guvernare a PSD, dar și despre acuzațiile pe care i le aduce Liviu Dragnea

EXCLUSIV Vasile Dîncu, pentru Bugetul.ro: ‘Nu am spus niciodată să mergem la guvernare acum. Sunt unii care bagă bățul prin gard’

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend