Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, a fost sărbătorit marți la Sibiu printr-o Sfântă Liturghie la care au slujit patru ierarhi

Publicat

in

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, a fost sărbătorit marți la Sibiu printr-o Sfântă Liturghie la care au slujit patru ierarhi. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la canonizarea mitropolitului, ale cărui moaște se găsesc la Catedrala din Sibiu. Datorită lui Transilvania a rămas în credinţa Apostolului Andrei, a spus cu acest prilej Arhid. Ioan I. Ică jr, conform basilica.ro

Slujba a fost oficiată, în prezența credincioșilor din întreaga țară, de Părintele Mitropolit Laurenţiu, care i-a avut alături pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi pe Preasfinţitul Părinte Nestor, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Din sobor au făcut parte Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. prof. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Şaguna” din Sibiu, Protos. Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi clerici.

Părintele Arhidiacon Ioan I. Ică jr., profesor universitar, a ținut predica. „Avem o zi de minunată şi uimitoare sărbătoare. Este o zi de naştere pentru poporul creştin românesc, este o zi de înviere, în acelaşi timp”, a spus el.

„Dacă am rămas în credinţa Apostolului Andrei, dacă am rămas ortodocşi, i se datorează acestui sfânt şi uimitor bărbat, Andrei Şaguna, care a înviat Ortodoxia în acest colţ de lume”, a subliniat părintele arhidiacon.

După slujbă, Mitropolitul Laurenţiu a evocat personalitatea duhovnicească şi misiunea inegalabilă a celui care a devenit în urmă cu zece ani ocrotitorul Transilvaniei.

„Tot ce avem noi acum, chiar şi Catedrala aceasta, care a fost un ideal al său neîmplinit, dar pentru care a adunat bani, încât urmaşii săi au făcut în patru ani acest măreţ locaş de cult, se datorează Sfântului Ierarh Andrei Şaguna”, a spus părintele mitropolit.

„Avem tipografia unde se tipăreşte cel mai vechi ziar cu apariţie continuă din ţara noastră, Telegraful Român, avem toate şcolile care stau sub ocrotirea sa, în frunte cu unul dintre cele mai alese colegii pe care le are ţara noastră acum, Colegiul Naţional «Andrei Şaguna» din Braşov”, a continuat ierarhul.

„Toate acestea nu sunt altceva decât roadele unei jertfe, ale unei dăruiri constante poporului român pentru ca el să fie ridicat prin educaţie, să fie călăuzit prin viaţa duhovnicească, pentru că s-a îngrijit de toate parohiile din Mitropolia Ardealului şi apoi să putem să ne bucurăm, dacă suntem un popor cultivat, de libertatea pe care ne-o câştigase şi mai ales de unitatea poporului român”, a mai afirmat Mitropolitul Ardealului.

Înaltpreasfințitul Părintele Laurențiu a acordat distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” Părintelui Petru-Toader Damian, Protopopului de Sălişte, judeţul Sibiu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. Un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Baia Mare a cântat colinde. În cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit diacon teologul Bogdan Hosu.

Ierarhii i-au pomenit pe ierarhii din Mitropolia Ardealului, precum şi pe Episcopul Gurie Goergiu, ctitorul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 2021.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO ​Cum s-a terminat aventura unui pui de focă care a intrat într-o casă din Noua Zeelandă și a agresat pisica proprietarilor

Publicat

in

De

O familie a fost surprinsă să găsească în casa dintr-o suburbie a orașului Tauranga din Noua Zeelandă, care se află aproape de plajă, un pui de focă tare curios care a traumatizat pisica proprietarilor și a petrecut mai mult timp pe holul locuinței în timp ce copiii dormeau la etaj, relatează The Guardian.

Un pui de focă a intrat într-o casă din Noua ZeelandăFoto: Captură video The Guardian

Phil Ross care locuiește în Muntele Maunganui, o suburbie a orașului Tauranga din Noua Zeelandă, a povestit că soția sa a plecat miercuri dimineață la ora 6 la sală, iar când s-a întors a găsit în interiorul locuinței, care se află la 150 de metri de plajă, o focă mică și draguță.

În acel moment, simpaticul infractor s-a speriat puțin și a traversat holul pentru a ajunge în camera de oaspeți, a povestit Phil Ross.

Puiul de focă a reușit să intre în casă prin ușița care asigură accesul pisicii în casă, după ce a avut o mică dispută privind teritoriul cu felina familiei, Coco, pe care ar fi alergat-o până în locuință.

Puiul de focă a traumatizat pisica familiei

Puiul de focă a petrecut singur în casă, pe hol și pe canapea, timp de un ceas în timp ce copiii dormeau la etaj și nu a stricat nimic, până când soția lui Phil a reușit să o scoată pe ușa din față și să o ducă în grădină.

Un ranger de la Departamentul pentru Conservare a returnat foca, pe care familia a poreclit-o „Oscar”, în mare, după o dimineață plină de apeluri legate de foci.

După ce infractorul marin a plecat, pisica Coco a evitat să se plimbe la parterul casei pentru că era „în mod clar destul de traumatizată”.

Nu este ceva neobișnuit să vezi foci plimbându-se prin zonă în această perioadă, spune Phil Ross, care este întâmplător biolog de meserie și din păcate pentru el, nu era acasă când mamiferul a intrat în casă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Buchiniştii din Paris, încântaţi de revenirea turiştilor

Publicat

in

De

Turiştii au revenit în capitala Franţei, iar anticarii de pe malurile Senei – aşa numiţii buchinişti – nu se mai tem că pandemia de COVID-19 ar putea pune capăt unei tradiţii care datează din secolul al XVI-lea, relatează Reuters.

Rachid Bouanou, un fost marinar, deschide o ladă verde din lemn montată pe un perete care dă spre Sena de unde scoate cu grijă cărţi vechi, la mâna a doua, pentru a le vinde trecătorilor, potrivit Agerpres.

Pe fâşia de circa trei kilometri de-a lungul digului, au apărut 18 noi vânzători de cărţi, iar Bouanou, care mult timp a fost mecanic pe un vas de pescuit, este unul dinte aceştia.

”Am fost marinar… dar am iubit mereu cărţile, cărţile frumoase, şi m-am gândit de ce să nu împărtăşesc această pasiune şi să vorbesc despre cărţile şi autorii pe care îi iubesc altor oameni”, a spus el, zâmbind larg. ”Ajutăm oamenii să descopere cărţi şi autori noi”.

În apropiere, Jan şi Maria-Aida Vandemoortele, din Bruges, Belgia, răsfoiesc bucuroşi cărţile vechi şi ziarele de pe tarabele buchiniştilor.

”Doar în Paris ai parte de astfel de tarabe cu cărţi minunate”, a spus Jan, în vârstă de 68 de ani. ”Tocmai am zărit revista Time din anul când ne-am născut, ceea ce înseamnă că cineva a păstrat-o timp de 60 de ani, Dumnezeule, este minunat”.

Mult râvnitele locuri pentru tarabele cu cărţi sunt alocate pentru o perioadă de cinci ani de municipalitate. Buchiniştii nu plătesc chirie, dar trebuie să deschidă timp de cel puţin patru zile pe săptămână, iar de obicei, verile aglomerate compensează vânzările lente din timpul iernii.

Bouanou şi ceilalţi 17 noi buchinişti au primit autorizaţie de curând, aducând numărul total al vânzătorilor la circa 230, aceştia fiind primii anticari autorizaţi din 2019, înainte ca pandemia să ţină turiştii locali şi străini deoparte.

”Viaţa a revenit în cele din urmă (la normal)”, a spus Jerome Callais, preşedintele asociaţiei buchiniştilor. ”Am avut doi ani de pandemie cu lockdown-uri care ne-au adus activitatea în impas… turiştii se întorc, iar noii buchinişti îşi iau în primire posturile”.

Tarabele cu cărţi de pe malul Senei nu sunt însă doar pentru turişti.

”Este foarte încurajator (că au sosit noi vânzători), e un semn că nu va dispărea”, a spus Kubilai Iksel, un parizian de 27 de ani. ”Este unul dintre cele mai frumoase lucruri despre Paris”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend