Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Serviciile medicale vor fi decontate pe baza cardului de sănătate. Află cine îl va distribui

Publicat

in

cnas cardCNAS a publicat documentaţia de atribure  a serviciilor de distribuire a cardului naţional de sănătate  pentru toţi asiguraţii din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

„In trimestrul patru al acestui an vom testa modul de funcţionare al cardului, astfel încât începând cu  anul 2015, decontarea serviciilor medicale să se realizeze doar pe baza cardului naţional de sănătate. Toţi furnizorii de servicii medicale au posibilitatea să işi achiziţioneze cititoarele de carduri. Există pe site-ul CNAS o lista cu cititoare de card deja testate, dar competiţia rămâne deschisă”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Respectând prevederile HG  366/ 2014,  distribuţia cardurilor naţionale se va realiza prin servicii poştale  de către operatorul de servicii care va fi desemnat câştigător  ca urmare a procedurii de licitaţie publică, în urma căreia se va încheia un acord- cadru pe următorii 4 ani (48 luni) pentru distribuirea unui număr estimat de 13.663.941 carduri. Estimările iau în calcul persoanele aigurate care vor împlini vârsta de 18 ani până în septembrie 2018.

Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ( FNUASS) şi se va realiza în baza acordului încheiat de CNAS cu  operatorul de servicii poştale desemnat în urma licitaţiei publice şi a contractelor subsecvente încheiate cu casele de asigurări de sănătate, cu excepţia  Casei O.P.S.N.A.J.

Se estimează că până la finalul lunii septembrie a acestui an vor fi parcurse toate etapele până la atribuirea contractului, conform prevederilor OUG34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, şi va fi  încheiat acordul –cadru şi contractele subsecvente pentru a putea începe distribuirea cardului de sănătate la nivel naţional.

Cardul va fi distribuit la domiciliul asiguratului şi predat titularului pe baza actului de identitate.  După două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, operatorul de servicii poştale va preda cardul naţional casei de asigurări de sănătate în raza căreia se afla domiciliul asiguratului.

Până în prezent au fost tiparite 11.534.000 de carduri.

Procesul de tipărire va continua în urmatorii patru ani. Aproximativ 952.488 carduri vor fi tipărite pentru tinerii care vor împlini vârsta de 18 ani şi pentru persoanele care vor dobândi calitatea de asigurat  în această perioadă.

 CNAS a demarat luna aceasta un proiect pilot de testare a cardului naţional pentru pacienţii aflaţi în servicii de dializă. Astfel, 79 de furnizori privaţi de servicii medicale  de dializă au încheiat acte adiţionale cu CNAS şi urmează ca de săptămâna viitoare să deruleze acest proiect.

Peste 8.000 de carduri  naţionale ale asiguraţilor care fac dializă  în aceste centre au fost transmise caselor judetene de sănătate prin poşta militară. Casele de sănătate  au distribuit aceste carduri asiguraţilor. Furnizorii de servicii medicale de dializă le vor activa la prima prezentare a acestora  la centrul de dializă.

„Este un proiect pilot amplu, care se va desfăşura în toate regiunile ţării şi va cuprinde  asiguraţi din toate categoriile sociale.  Am considerat necesar ca inainte de a implementa acest sistem informatic la nivel naţional, să il testam şi, în cazul în care sunt probleme, să le remediem”, a mai declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Cardul naţional este cel mai important proiect strategic al CNAS, care va permite urmărirea modului în care sunt trataţi pacienţii şi va juca un rol important în procesul de transparentizare şi eficientizare a modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurărilor de sănătate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Toate sancțiunile cu petrolul nu fac decât să vârâie bani în buzunarele bandiților. Rusi și-a dus țevile către alte locuri’

Publicat

in

De

Ion Cristoiu a comentat declarațiile date de Ursula von der Leyen, care a spus: ”Şi sunt convinsă că vom aproba foarte curând, împreună cu G7 şi alţi parteneri importanţi, un plafon global al preţului la petrolul rusesc. Nu ne vom odihni până când Ucraina nu se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a precizat von der Leyen.

Toate sancțiunile cu petrolul nu fac decât să vârâie bani în buzunarele bandiților, că ei tot fac bani de petrol, dar în dau scump. Rusi și-a dus țevile către alte locuri.

Acest război, din punct de vedere militar, este o mare pleașcă pentru ruși. Fac război în condițiile în care NATO nu face război. În aprecierea rușilor a fost faptul că ei au vrut război fulger, au vrut un astfel de război, căci nu vizează doar Ucraina. În aceste condiții, generalii au fost confruntați pe teren”, a declarat Ion Cristoiu, conform gândul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Jens Stoltenberg: ‘Nu vedem China ca un adversar. NATO este o alianță a Europei și a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale și trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO’

Publicat

in

De

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianţa Nord-Atlantică nu vede China ”ca un adversar”. ”Vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru”, a afirmat el. Acesta a menţionat că, în contextul actual, trebuie evaluată ”dependenţa de toate regimurile autoritare”. 

În această dimineaţă am abordat şi tema provocărilor care vin din partea Chinei la adresa securităţii şi cum trebuie să ne consolidăm rezilienţa. NATO este o alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO.

Nu vedem China ca un adversar, vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziţia noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina. Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniştrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice şi activităţile hibrid şi cibernetice în creştere.

Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţa de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanţ de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură. Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

El a arătat că miniştrii de Externe au subliniat importanţa respectării liniilor directoare privind rezilienţa NATO şi menţinerea avantajului tehnologic, adăugând că se va continua cooperarea cu partenerii din regiunea indo-pacifică şi cu Uniunea Europeană.

Miniştrii au discutat şi despre terorism, cea mai directă ameninţare asimetrică la securitatea noastră. Recent am văzut acest lucru cu atacul oribil din Istanbul. Miniştrii au fost de acord că trebuie să ne continuăm eforturile pentru a combate această ameninţare”, a precizat Stoltenberg, conform news.ro.

Vezi și:

Jens Stoltenberg atrage atenția: ‘Ucraina are câștiguri semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele rusești și dronele continuă să atace orașele ucraienene’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend