Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Seria ‘Kovesi, la judecata CSM’ continuă – Procurorii sunt așteptați să ia o decizie după acuzațiile Inspecției Judiciare

Publicat

in

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM are pe ordinea de zi, miercuri, cele două acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, într-una dintre ele fiind cercetat şi fostul adjunct al șefului DNA, Marius Iacob, conform Mediafax.

Pronunţarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară în cele două acţiuni care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi a fost până amânată până acum de mai multe ori.

Astfel, în primul dintre dosare, inspectorii IJ îi impută lui Kovesi ”nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, dacă fapta nu constituie infracţiune” iar în dosarul în care apare alături de Marius Iacob, pentru încălcarea mai multor articole privind răspunderea disciplinară a procurorilor.

În acest ultim dosar în care apare alături de fostul adjunct, lui Kovesi i se impută manifestări ”care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, precum și atitudini ”nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” și ”nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Remus Borza: ‘Doar amantele, hoții, acoperiții și proștii au avut succes. La anul, mă retrag la vatră’

La rândul său, procurorului Marius Iacob i se impută de către inspectorii IJ ”nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.

Inspecţia Judiciară a demarat în 12 ianuarie 2018 o acţiune disciplinară în cazul Laurei Coduţa Kovesi. Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA, constatată de inspectori, se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. “Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, spuneau inspectorii, într-un comunicat de presă, în ianuarie 2018.

Kovesi ar fi folosit “faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

O altă încălcare a legii se referă la un e-mail trimis de procurorul şef, în care, spun inspectorii, “a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecţi” ,cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţinea că Laura Codruţa Kovesi ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA, “care se referă la atribuţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prevede că acesta : „urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”, prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate”.

În cadrul acestei acţiuni este vizat şi procurorul Marius Iacob, acuzat că ar fi săvârşit abaterea disciplinară prevăzută de articolul care reglementează „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa “constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Stradă surpată în Slănic Prahova, ce măsuri au luat autoritățile: trafic complet interzis în zonă, un bloc, un magazin și sediului Poliției – evacuate

Publicat

in

De

Autoritățile prahovene au decis joi, referitor la situația de urgență din orașul Slănic Prahova, unde o porțiune a unei străzi s-a prăbușit, evacuarea unor imobile din zonă, interzicerea completă a traficului, atât rutier cat și pietonal, precum și efectuarea unei expertize de specialitate pentru stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului.

Stradă surpată în Slănic PrahovaFoto: Primăria Comunei Bertea

Amintim că o parte a unei străzi din Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, chiar în fața sediului Poliției din localitate. Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a informat că 20 de persoane au fost evacuate din zonă și că a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Într-un comunicat remis joi seară, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, autoritățile locale anunță că, „după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

  • – Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;
  • – Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;
  • – Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;
  • – Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;
  • – Monitorizarea permanentă a situației”.

Cominicatul precizează totodată că „la nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca, în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații”.

De asemenea, menționează sursa citată, „evenimentul este atent monitorizat la nivel central, iar echipaje operative ale IGSU, Poliției Române și ale Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației”.

FOTO / VIDEO ​Stradă surpată în Slănic Prahova

Publicația locală PrahovaInfo a relatat că este vorba despre strada 23 August, iar în imaginile apărute pe rețelele de socializare se poate vedea că în zonă sunt blocuri.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a decis evacuarea persoanelor din zona afectată. „A fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu”, a transmis DSU.

Motivul surpării străzii ar putea fi zăcământul de sare pe care stă întreaga localitate, a scris PrahovaInfo.ro. Directorul de producție al Salrom, Irina Muller, a susținut, la postul Digi24, că „surparea nu are nicio legătură cu exploatarea sării”, pentru că zona se află departe de punctele de exploatare.

„Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat, la Digi24, că „dacă situația o va impune, oamenii din zonă vor fi evacuați”.

„Autoritățile locale au luat primele măsuri – convocarea Comitetului local pentru situații de urgență, urmând să decidă ce se va face în perioada următoare. Dacă se impune vom recurge și la evacuarea populației”, a declarat prefectul.

Întrebat câte persoane locuiesc în zona afectată, el a spus că nu are informații și că urmează să ajungă la fața locului.

La fața locului sunt în acest moment reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova.

Publicația locală notează și că anul trecut au apărut surpări într-o altă zonă a orașului, care au afectat câteva case.

Citeste mai mult

NATIONAL

Clotilde Armand a explodat: Ciolacu și PSD-iștii îmi cer demisia. O să mai stau pe aici ca să vă scot din minți

Publicat

in

De

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, afirmă că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut reprezentanţii PSD. ”Marcele… ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe: Fără penali în funcţii publice are la bază o iniţiativă cetăţenească ce are ca scop interzicerea cetăţenilor condamnaţi definitiv să mai ocupe funcţii publice în instituţiile de stat”, adaugă Armand.

”Inevitabilul s-a produs. Ciolacu prin partidul lui de politicieni «incoruptibili şi cinstiţi» au zis să-mi dau demisia pentru că au auzit şi ei de «Fără penali în funcţii publice». Aşa le-au zis consultanţii PSD PNL să strige de acum. Bineînţeles că mi s-a făcut din nou milă de Ciolacu”, a arătat Clotilde Armand, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Ea a subliniat că iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” se referă la persoanele care au o condamnare definitivă.

”Marcele… ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe: Fără penali în funcţii publice are la bază o iniţiativă cetăţenească ce are ca scop interzicerea cetăţenilor condamnaţi definitiv să mai ocupe funcţii publice în instituţiile de stat. Cât despre demisia mea… hmm. M-am gândit foarte bine şi vreau să vă transmit că mai stau pe aici. Aşa, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura. Nu mai plângeţi oameni buni din PNL PSD pentru că eu tot voi candida. Iar Marcel al vostru tot la covrigărie se întoarce”, a conchis Armand.

Procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Armand s-a desemnat manager al unui proiect şi a semnat patru dispoziţii prin care şi-a însuşit 18.720 lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că nu comentează trimiterea în judecată a edilului sectorului 1 Clotilde Armand, pentru că „e o doamnă”, în primul rând. „Părerea mea, să-şi ia un avocat bun, fiindcă a încălcat legea în mod evident”, a completat liderul PSD, care a adăugat că nu a avut niciodată covrigărie, referindu-se la mesajul lui Armand pentru el în care i-a spus că îl va trimite la covrigărie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend