Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Senatul a votat împotriva parteneriatelor civile

Publicat

in

Cetățenii români trecuți de vârsta majoratului sau persoanele care au rezidență în țara noastră nu vor putea încheia parteneriate civile și nu vor putea beneficia de aproximativ aceleași drepturi de care se bucură și persoanele căsătorite, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat în primăvară la Senat pentru dezbatere și care a fost respins chiar astăzi de către senatori.

Mai exact, proiectul de act normativ prevedea ca persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin cetățenia română să li se permită să încheie un acord de comuniune civilă, cunoscut sub numele de parteneriat civil. Un astfel de parteneriat civil putea fi încheiat nu numai de cetățenii români, ci și de cei străini, dar aceștia trebuie să aibă reședința în România de mai mult de un an.

Potrivit propunerii, persoanele care vor încheia un parteneriat civil vor avea o serie de drepturi și obligații în raport cu partenerul, și anume ei vor avea dreptul de a decide în comun asupra aspectelor importante ale vieții lor împreună, vor beneficia de dreptul la protecția vieții private și de cuplu, vor avea aceleași drepturi procedurale și de statut în instanțe sau proceduri administrative precum persoanele căsătorite, dar vor avea și obligații, spre exemplu, obligația de a-și acorda asistență reciprocă și îngrijire în caz de boală.

Parteneriatele civile vor putea fi încheiate numai de către persoanele cu discernământ, cu acordul expres al persoanelor ce formează cuplul și în fața unui registrator, care, în urma depunerii unei solicitări din partea cuplului, stabilește data la care se va încheia parteneriatul, dar nu la mai mult de șapte zile de la data depunerii cererii. Încheierea parteneriatului civil va avea loc, în funcție de decizia registratorului, la sediul primăriei sau într-un alt loc adecvat, nu va implica niciun cost, iar la eveniment nu este nevoie de martori.

De asemenea, un parteneriat civil nu va putea fi încheiat între persoanele care sunt rude de până la gradul al patrulea, chiar dacă gradul de rudenie derivă din adopție sau dacă una dintre persoanele care formează cuplul este deja implicată într-un parteneriat civil sau într-o căsătorie.

Inițiatorii își motivează propunerea prin creșterea continuă a numărului de nașteri în afara căsătoriei, care în 2015 au depășit numărul nașterilor din cadrul căsătoriei, iar copiii născuți în afara căsătoriilor nu au aceleași drepturi precum cei născuți într-o căsătorie și prin faptul că România este, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu oferă cetățenilor săi posibilitatea de a-și oficializa relația de cuplu fără a fi obligați să se căsătorească și să beneficieze de anumite drepturi.

Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică și nu se vor putea aplica, deoarece acesta va fi respins de senatori.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Marile companii de la Hollywood şi Academia condamnă rasismul din SUA

Publicat

in

De

Principalele studiouri şi companii de producţie de la Hollywood – precum Netflix, Disney şi Warner Bros.- alături de Academia care decernează premiile Oscar şi de celebrităţi din industria de divertisment au condamnat luni actele de rasism din Statele Unite, exprimându-şi solidaritatea cu mişcarea „Black Lives Matter”, relatează EFE.

Declaraţiile împotriva cazurilor de brutalitate ale poliţiei faţă de membri ai comunităţii afro-americane au reapărut în spaţiul public după moartea lui George Floyd, decedat în urma unei intervenţii a poliţiei din Statele Unite, s-au succedat în ultimele zile şi au generat un apel comun la solidaritate şi la condamnarea violenţei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: AFIRMAȚII CIUDATE ale senatoarei Gabriela Crețu despre tehnologia 5G: Ăştia extrag informaţii din noi. COVID-ul, primul mare experiment global (VIDEO)

„Moartea lui George Floyd este inacceptabilă pentru oricine. Sprijinim solidaritatea cu fraţii noştri de culoare, colegi, artişti, scenarişti şi toţi cetăţenii naţiunii noastre, pentru că ştim că ‘Black Lives Matter’ contează”, notează Academia de film americană (AMPAS) într-un comunicat.

Academia, care decernează anual premiile Oscar, a lansat un apel la dreptate. „Trebuie să punem în lumină rasismul şi să ne implicăm în aceste momente”, subliniază comunicatul. Şi Netflix s-a pronunţat pe această temă, asigurând că „a păstra tăcerea înseamnă complicitate”. „Avem o platformă şi obligaţia ca angajaţii noştri, creatorii şi talentele de culoare să se poată exprima”, notează reprezentanţii platformei de streaming Netflix.

La rândul său, serviciul video YouTube, deţinut de grupul Google, şi-a declarat „solidaritatea împotriva rasismului şi a violenţei” şi a anunţat că donează suma de 1 milion de dolari în beneficiul unor organizaţii civile.

Citește și: Victor Ponta a RĂBUFNIT de Ziua Copilului, din cauza REFUZULUI PNL de a crește alocațiile: Orban nu alocă bani, dar bea whiskey

Disney, o companie care de obicei evită să se pronunţe în chestiuni politice sau de actualitate, s-a alăturat condamnărilor rasismului printr-o declaraţie tranşantă: „Suntem împotriva rasismului. Suntem în favoarea incluziunii. Trebuie să ne unim pentru a vorbi”.

Studioul Disney a exprimat acelaşi punct de vedere şi pe conturile de pe reţelele de socializare ale companiilor sale Marvel, Pixar şi Star Wars, în timp ce Warner Bros. l-a menţionat pe activistul Bryan Stevenson pentru faptul „de a vorbi atunci când alţii preferă să tacă”. La rândul său, HBO l-a citat pe scriitorul James Baldwin.

„Nici dragostea şi nici teroarea nu fac o persoană să devină oarbă: indiferenţă o face oarbă”, se arată în comunicatul HBO, care îşi exprimă sprijinul faţă de „toţi cei afectaţi de violenţa fără niciun sens”.

Citește și: Ludovic Orban, după fotografia de la Guvern: Am comis o greșeală! Nu mă interesează cine a făcut poza

Beyoncé, John Boyega, Taylor Swift, Cardi B, Cynthia Erivo, Lupita Nyongo, Demi Lovato, Viola Davis, Janelle Monáe, Kim Kardashian, Justin Bieber, Jeffrey Wright, Chance the Rapper, Ariana Grande, LeBron James, Lady Gaga, Billie Eilish şi Lana del Rey se numără printre celebrităţile care s-au alăturat valului de indignare generat de moartea afro-americanului George Floyd în urma unei intervenţii a poliţiei americane.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tudorel Toader NU REGRETĂ demiterea Laurei Codruța Kovesi și anunță că a dat VOTUL DECISIV pentru înființarea EPPO

Publicat

in

De

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, anunță că nu regretă că a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, și spună că dacă ar fi din nou ministru și ar avea aceleași competențe și situația ar impune-o ar proceda din nou la fel.

„Unele hotărâri se iau în funcție de dinamica vieții sociale. Vreau să vă spun ceva care nu știe nimeni. Eram judecător, eram ministru, dânsa pe pozițiile pe care era, adeseori ne sunam la telefon, adeseori mă consulta în probleme de practică și interpretare a normelor juridice penale. (….) Dacă aș mai fi ministru, nu aș avea competența revocării (din funcția de acum, de procuror șef european-n.red.), dar pe plan local, dacă aș avea competența și realitatea ar cere-o, de ce nu?”, a spus fostul ministru.

Citește și: Un medic FACE MIȘTO de avertismentele apocaliptice ale autorităților: Am fi avut sute de mii de morți, ca-n Bulgaria

Tudorel Toader a explicat că instituția europeană la care Kovesi este șefă s-a înființat datorită votului lui. „Eram la primul Consiliu JAI, în martie, 2017, în calitate de ministru al Justiției. Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, voia să dea drumul Regulamentului de înființare a Procurorului European și nu avea 9 țări care să fie de acord, avea 8. Eu am fost al nouălea, am deblocat situația. La toate reuniunile am fost de acord cu înființarea Parchetului European și cred că este util”, a povestit fostul ministru în cadrul unui interviu cu Ion Cristoiu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend