Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Senatorul Angel Tîlvăr: `Cer plafonarea prețului la energie!`

Publicat

in

Foarte curând, românii vor trăi iarna dezastrului de dreapta. Oamenii vor avea de ales între a plăti facturile cu 300% mai mari la încălzire sau a cumpăra mâncare, haine sau medicamente. După liberalizarea sălbatică a pieței de energie, care a generat o creștere galopantă și de nesuportat a valorii facturilor, premierul Cîțu caută țapul ispășitor pentru că, nu-i așa, la liberali, vinovatul e întotdeauna în altă parte.

Îl îndemn să apeleze la amintirile recente, din perioada în care, fiind ministrul Finanțelor în guvernul Orban, s-a decis abrogarea prevederilor OUG 114, dată de PSD, prin care românii erau  protejați de scumpiri prin plafonarea prețurilor energiei, în deplină conformitate cu directivele Uniunii Europene.

Nu mai căutați cu lașitate vinovați în alte părți! Voi sunteți singurii responsabili pentru viața grea pe care românii o resimt deja și pentru greutățile financiare pe care le vor întâmpina oamenii din cauza măsurilor voastre iresponsabile.

Domnule Florin-Vasile Cîțu, dumneavoastră sunteți părtaș la această nenorocire numită liberalizare, pentru că ați asistat nepăsător la creșterea violentă a prețurilor, fără să vă pese de strigătele disperate ale unei populații împovărate, sau de avertismentele venite dinspre industria românească.

Ați blamat PSD pentru că a prorogat liberalizarea, mințind românii că o piață concurențială de energie va duce la scăderea prețurilor. Uite că nu a fost așa. Și iată că PSD a avut din nou dreptate. Dar dreptatea nu ne încălzește, și nu-i va încălzi nici pe oamenii de rând în această iarnă, din păcate! Nu poate exista o concurență veritabilă în domeniul energiei atâta timp cât guvernele liberale au redus cu consecvență capacitățile de producție, determinând dezechilibre în piață, astfel încât cererea e mult mai mare decât oferta.  Nu poți face rău și să te aștepți să fie bine. Nu poți să creezi intenționat condiții pentru creșterea prețurilor și să te aștepți ca minciunile privind scăderea facturilor să devină realitate. Nu poți să fii de doi ani la guvernare și să dai vina pe opoziție pentru toate nereușitele executivului.

Am ajuns în situația în care este nevoie de acțiuni ferme și imediate pentru reglementarea prețului la energie, altfel, facturile pot merge într-un singur sens – în sus.

Nu putem asista apatici la criza socială cauzată de exponenții dreptei. Nu putem sta nepăsători să vedem copiii și bătrânii petrecându-și sărbătorile în frig și în sărăcie. Trebuie să revenim urgent la plafonarea prețurilor până când va fi creat un cadru just pentru liberalizarea pieței de energie.

Soluția este aprobarea de urgență a propunerii PSD de plafonare a prețurilor, astfel încât facturile românilor să scadă imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale. În plus, românii vor mai primi, astfel, o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni.
Altfel, vom ieși din această iarnă mai săraci, mai bolnavi și cu mai multe credite la bănci.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Lira turcească în picaj după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori

Publicat

in

De

Lira turcească a scăzut luni la un minim record în urma anunţului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind expulzarea a 10 ambasadori, transmite CNBC, citat de news.ro

Astfel, lira turcească a coborât luni până la 9,82 unităţi pentru un dolari, cel mai redus nivel atins din istoria sa.

Erdogan a declarat în timpul unui miting de sâmbătă că a cerut ca statutul de ”persona non grata” să fie aplicat ambasadorilor SUA şi ai altor nouă ţări occidentale, după ce aceştia au cerut eliberarea din închisoare a filantropului turc Osman Kavala.

Lira, care atinsese deja un minim record în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda cheie, în pofida inflaţiei în creştere, va fi şi mai mult  afectată dacă Erdogan va continua pe această cale, au avertizat analiştii.

Moneda s-a depreciat cu 24% faţă de dolar în acest an.

”Dacă ameninţarea lui Erdogan va fi îndeplinită, ar declanşa cea mai gravă criză între Turcia şi lumea occidentală de când AKP a ajuns la putere în 2002”, a scris luni copreşedintele Teneo, Wolfango Piccoli, făcând referire la partidul politic al preşedintelui.

Observatorii notează că Ministerul de Externe nu pare să pună încă în aplicare instrucţiunile lui Erdogan, având în vedere ”niciunul dintre diplomaţi nu a fost notificat oficial”, a scris Piccoli.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, responsabil cu aplicarea ordinului, nu a comentat încă această chestiune.

Comentariile lui Erdogan au amplificat temerile de tensiuni sporite între Occident şi Turcia, lovind lira deja slabă.

Investitorii sunt de mult îngrijoraţi de lipsa de independenţă a băncii centrale faţă de Erdogan, care a spus că ratele dobânzilor sunt ”diavolul”, fiind convins că reducerea acestora va încetini inflaţia – opusul a ceea ce spun majoritatea economiştilor.

Dacă ambasadorii ar fi expulzaţi, ”lipsa unui reprezentant diplomatic occidental la Ankara îl va afecta pe Erdogan”, a declarat Timothy Ash, analist pentru pieţele emergente la Bluebay Asset Management.

”Expulzarea celor zece va reduce interacţiunea cu regimul Erdogan, iar investiţiile în Turcia vor avea de suferit”, a mai spus Ash.

Cele 10 ţări ai căror ambasadori au fost vizaţi de Erdogan – SUA, Canada, Franţa, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Ţările de Jos – reprezintă jumătate din primii 10 parteneri comerciali ai Turciei. Grupul include şapte membri NATO şi şase membri UE.

”Este de la sine înţeles că lira turcească asediată va cădea sub o presiune intensă, după ce a stabilit diverse minime record în ultima săptămână”, a adăugat Piccoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este invitat la conferința ‘Noua economie europeană şi transformarea economiei româneşti’

Publicat

in

De

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este unul dintre invitaţii aşteptaţi să participe marţi la conferinţa “Noua economie europeană şi transformarea economiei româneşti”, organizată de Cursdeguvernare.ro.

Întreaga economie europeană se resetează potrivit direcţiilor trasate de “Fit for 55”, iar România nu poate rămâne în urmă în încercarea de a-şi adecva modelul economic la acest trend, argumentează organizatorii subiectul dezbaterii.
Astfel, vorbitorii urmează să discute despre tranziţia energetică şi tehnologiile depoluante, despre utilizarea hidrogenului, despre economia circulară, digitalizarea companiilor, inovarea în IT, despre dependenţa noilor economii de resursele naturale de care dispune România, fiind necesar ca toate aceste domenii să creeze mai multe industrii, printre care industria pentru baterii, industria pentru staţii de încărcare, industria automatizării digitale a activităţii companiilor, industria pentru componentele noilor tehnologii şi altele.

Alţi invitaţi la conferinţa cursdeguvernare.ro sunt vicepreşedintele PPE, Siegfried Mureşan, prim-vicepreşedinte Asociaţiei Europene a IMM-urilor, Iuliu Winker, preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Lupta Împotriva Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, directorul de Comunicare & CSR la Renault Group România, Cristian Nevzoreanu, directorul general al companiilor E-Distribuţie, Monica Hodor, vicepreşedintele organizaţiei patronale Concordia şi membru al directoratului OMV Petrom, Radu Căprău.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend