Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Senatorii americani fac presiuni asupra Facebook să ‘întrerupă imediat’ pilotul portofel Novi

Publicat

in

Cinci senatori au cerut închiderea imediată a noului portofel criptografic Facebook la câteva ore după lansarea acestuia în parteneriat cu Coinbase.

Senatorul sceptic cripto Elizabeth Warren a fost unul dintre cei cinci care i-au îndemnat pe CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, să „întrerupă imediat” proiectul. Într-o scrisoare trimisă lui Zuckerberg pe 19 octombrie, cei cinci senatori democrați au scris:

„Având în vedere amploarea scandalurilor din jurul companiei dvs., scriem pentru a ne exprima cea mai puternică opoziție față de efortul reînviat al Facebook de a lansa o criptomonedă și un portofel digital, acum denumite„ Diem ”și respectiv„ Novi ”.”

Diem este ambițiosul proiect stablecoin al Facebook, cunoscut anterior sub numele de Balanță , care a făcut obiectul unor analize grele și obstacole de reglementare de ani de zile, având ca rezultat o serie de parteneri cheie care au ieșit din afacere. Novi este portofelul criptografic al firmei, conceput pentru a deține simbolul Diem și alte stablecoins, conform cointelefgraph.com

Novi a lansat un pilot în SUA și Guatemala pe 19 octombrie, în parteneriat cu Coinbase, care va furniza servicii de custodie criptografică. Pilotul va permite utilizatorilor să achiziționeze, să trimită și să primească Paxos Dollars (USDP) prin contul lor Novi.

Pe 20 octombrie, CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, l -a felicitat pe co-creator și membru al consiliului de administrație al Diem David Marcus, adăugând că „este nevoie de multă perseverență pentru a ignora uratorii și a naviga ”.

Lovitura peste arc a venit de la biroul senatorului Brian Schatz și a fost co-semnată de Tina Smith, Richard Blumenthal, președintele comitetului bancar Sherrod Brown și Elizabeth Warren.

Aceștia au declarat că Facebook a luat în mod repetat decizii de afaceri conștiente pentru a continua cu „acțiuni care i-au afectat utilizatorii și societatea în general”, adăugând:

„Nu se poate avea încredere în Facebook pentru a gestiona un sistem de plăți sau o monedă digitală atunci când capacitatea sa existentă de a gestiona riscurile și de a păstra consumatorii în siguranță s-a dovedit a fi complet insuficientă.”

Într-o scrisoare a companiei care anunța pilotul, Marcus a declarat: „Ne propunem să migreze Novi către rețeaua de plăți Diem, odată ce va primi aprobarea de reglementare”.

Firma are ambiții mult mai înalte decât doar un portofel criptografic și o monedă stabilă în spațiul digital. Pe 17 octombrie, Facebook a dezvăluit planurile de a crea 10.000 de locuri de muncă cu înaltă calificare în UE în următorii cinci ani pentru a -și construi propriul metavers .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Kremlinul recunoaşte vulnerabilitatea rusă la atacuri ucrainene, în Crimeea

Publicat

in

De

Rusia a recunoscut joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, recunoaştere ce intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informează AFP, potrivit Agerpres.

În ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atâţia ca şi capitala rusă Moscova, au fost luate drept ţintă pentru drone de atac.

Chiar joi, o dronă a fost doborâtă de Flota Rusă în Sevastopol, în Crimeea, au anunţat autorităţile locale, semn al unor riscuri care continuă să existe pentru peninsula anexată pe care Kievul a jurat să o recucerească.

Aceste atacuri, asociate unei serii de retrageri ruse în Ucraina, par să ateste că, la nouă luni de la declanşarea ofensivei, Rusia se confruntă cu probleme nu doar în a-şi consolida poziţiile, ci şi în a-şi proteja bazele situate departe de front.

În Crimeea, „există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-şi urmărească linia ce constă în a organiza atacuri teroriste”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Însă, faptul că drona a fost doborâtă „arată de asemenea că sunt luate contramăsuri eficace”, a adăugat Peskov.

Flota Rusă de la Marea Neagră, cu baza în portul din Sevastopol, a fost lovită la sfârşitul lui octombrie de ceea ce autorităţile locale au calificat drept „atac masiv” cu drone, care a avariat cel puţin o navă.

Iar toamna aceasta, podul ce leagă peninsula de Rusia a fost parţial distrus de o enormă explozie pe care Moscova a atribuit-o forţelor ucrainene.

În acest context, autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au anunţat construcţia de fortificaţii şi de tranşee, cu atât mai mult cu cât forţele ucrainene au recucerit în noiembrie o parte din regiunea Herson, care se învecinează cu peninsula.

În timp ce liniile frontului riscă să fie îngheţate odată cu venirea iernii, ucrainenii folosesc tot mai mult drone pentru a lovi bazele ruse situate în spatele frontului, în timp ce ruşii bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, cu riscul de a cufunda sute de mii de civili în frig şi întuneric.

Astfel, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat că armata ucraineană a integrat „şapte modele de drone fabricate în Ucraina” doar în timpul lunii precedente, comparativ cu numai „una sau două” pe an înainte de ofensiva rusă.

Semn că autorităţile ruse sunt tensionate în Crimeea, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat joi arestarea a doi locuitori din Sevastpol suspectaţi că au transmis Ucrainei informaţii despre ţinte militare. Într-un comunicat, FSB informează că unul dintre suspecţi fusese recrutat în 2016 de Kiev şi a transmis, de la declanşarea atacului masiv al Kremlinului împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, informaţii despre amplasamentul unor instalaţii ale Ministerului rus al Apărării.

Armata ucraineană s-a apropiat de Crimeea datorită unei contraofensive victorioase care i-a permis să recucerească la mijlocul lui noiembrie oraşul strategic Herson, în sudul ţării.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict ”îndelungat” şi că Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor. De asemenea, el a spus că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ”înnebunit” şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac, şi de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări.

Joi, în cadrul unei rare ceremonii publice la Kremlin, Vladimir Putin a decorat militari desfăşuraţi în Ucraina cu ordinul „Erou al Rusiei”. „Vreau să-i spun fiecăruia care este în prima linie că pentru mine, pentru toţi concetăţenii noştri, voi sunteţi toţi nişte eroi”, a declarat Putin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

A făcut Biden o „afacere proastă”? Schimbul lui Griner cu un traficant de arme este intens dezbătut

Publicat

in

De

Joe Biden nu-și va „cere scuze”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt: schimbul de prizonieri între vedeta de baschet Brittney Griner și traficantul de arme rus de mare anvergură Viktor Bout a fost un subiect intens dezbătut joi în SUA, potrivit AFP.

Brittney GrinerFoto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a fost asaltată de întrebări în timpul conferinței sale zilnice cu privire la faptul dacă președintele american a făcut o „afacere proastă”, așa cum susține opoziția republicană.

Democratul în vârstă de 80 de ani nu a luat „cu ușurință” decizia, a asigurat ea, și rămâne „vigilent” după eliberarea celui care a fost supranumit „negustorul morții”.

Biden nu își va cere scuze

Recunoscând că schimbul de prizonieri ar putea fi „resimțit imediat ca fiind nedrept sau arbitrar”, ea a explicat: „Președintele (Biden) a simțit că are o obligație morală. (…) Era ori Brittney, ori nimeni. Și nu ne vom cere scuze pentru asta”.

„Cred sincer că Viktor Bout a petrecut suficient timp în închisoare pentru crimele pe care le-a comis”, a declarat pentru AFP judecătoarea care a pronunțat sentința, Shira Scheindlin. El a fost arestat în Thailanda în 2008 și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite, din care a executat aproximativ jumătate.

„El însuși nu a fost un terorist. A fost traficant de arme. Există traficanți de arme peste tot, inclusiv în SUA și Franța”, a adăugat ea.

Trump iese la atac / A fost Paul Whelan abandonat?

Aceasta nu este opinia multor lideri ai Partidului Republican, începând cu fostul președinte Donald Trump, care a denunțat pe rețeaua sa socială Truth un „acord cu sens unic” care este „stupid” și „jenant”.

Alții, cum ar fi congresista republicană Nicole Malliotakis, au subliniat că acordul nu a rezolvat soarta unui alt american deținut în Rusia de patru ani, fostul militar Paul Whelan.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a subliniat că Rusia a dorit să trateze cele două cazuri în mod diferit, din cauza „acuzațiilor false de spionaj” pe care Moscova le aduce lui Paul Whelan.

Un motiv în plus, potrivit judecătoarei Shira Scheindlin, pentru a cere și eliberarea acestuia: „Nu știu dacă a făcut ceea ce (rușii) spun că a făcut, dar dacă a fost într-adevăr spion, atunci ai fi avut un spion împotriva unui traficant de arme, ceea ce pare un pic mai relevant”, a spus ea.

„Poziția de forță”

Pentru Will Pomeranz, director al Institutului Kennan din cadrul think-tank-ului Wilson Center, cazul fostului militar american, condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare, va fi acum greu de soluționat: „cea mai bună șansă” a sa de a părăsi Rusia „a fost să facă parte din schimbul cu Brittney Griner”, al cărei caz a declanșat o puternică mobilizare, în special în lumea baschetului feminin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend