Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Semnal de alarmă: stocurile de gaze ale Europei, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

Publicat

in

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând riscul unor noi creşteri ale preţurilor care se află deja la niveluri record, transmite Reuters.

În ţările europene şi Marea Britanie combinate, centrele de stocare sunt pline în proporţie de 72%, comparativ cu 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 85% în ultimii 10 ani până la sfârşitul lunii septembrie, informează News.ro.

Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată şi de aprovizionare restrânsă.

Nivelurile scăzute actuale – cu puţin înainte de sfârşitul perioadei de refacere a stocurilor pe piaţa europeană a gazelor – sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

Sezonul gazelor de iarnă, când preţurile sunt de obicei mai mari şi se scoate mai mult gaz din depozite pentru a satisface cererea, începe pe 1 octombrie şi continuă până la sfârşitul lunii martie.

„Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piaţa”, a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golită iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de surse regenerabile şi de cererea puternică de energie subiacentă, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

„Cererea de energie şi gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru sa combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a adăugat el.

NATIONAL

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Publicat

in

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut, în data de 28 martie a.c., o întâlnire oficială cu președintele Camerei de Comerț, Industrie și Servicii Geneva, Vincent Subilia. Întâlnirea a a avut loc în marja Forumului de Afaceri al Francofoniei, eveniment organizat de Guvernul României, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și CCIR.

„Întâlnirea de azi a avut ca teme de discuție două subiecte foarte importante atât pentru antreprenorii din cele două state, cât și pentru poziționarea României și Elveției la nivel internațional, în cadrul organizațiilor comerciale din care fac parte. Astfel, chiar dacă valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România și Elveția este una apreciabilă și, totodată, în creștere de la an la an, împreună cu președintele Vincent Subilia am reușit să identificăm noi oportunități de afaceri pentru mediile de business pentru ca acest trend să se păstreze și în viitor. În ceea ce privește cooperarea internaţională, am stabilit ca implicarea celor două camere în activitatea World Chamber Federation (WCF) și Eurochambers trebuie să fie axată pe o uniformizare a modului de funcționare a camerelor europene pentru a deveni mai compatibile și, în același timp, mai adaptate noilor provocări exprimate în actualul context geopolitic. Este absolut necesară o directivă minimală a Comisiei Europene care să reglementeze activitatea camerelor de comerț”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„Camerele de Comerț joacă un rol crucial în promovarea creșterii și dezvoltării economice în diferite comunități din întreaga lume, iar cooperarea este extrem de importantă pentru depășirea provocărilor majore la nivel global. Trebuie să lucrăm ca o comunitate de afaceri unită pentru a putea promova incluziunea economică, colaborarea internațională și sustenabilitatea. Iată de ce, întâlnirea de azi cu președintele CCIR a reprezentat o ocazie unică pentru mine de a înţelege cu claritate punctul de vedere al camerelor de comerț din Estul Europei. În calitate de membru al Consiliului General al WCF și al Consiliului Director Eurochambres, mă declar, de azi, un susținător al inițiativelor CCIR”, a declarat președintele Camerei de Comerț, Industrie și Servicii Geneva, dl Vincent Subilia.

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Coliziune între un microbuz şi un autoturism în Vrancea: opt persoane au fost rănite

Publicat

in

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 – E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport persoane şi un autoturism, una dintre victime fiind în stare gravă după ce a rămas încarcerată, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

„Detaşamentul de Pompieri Focşani cu modulul SMURD, respectiv o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD şi o autospecială de intervenţie, intervine la un accident rutier pe DN2 – E85, în comuna Coteşti, produs în urma coliziunii dintre microbuz şi un autoturism. În urma accidentului au rezultat opt victime, dintre care o victimă inconştientă, rămasă încarcerată, asupra căreia se efectuează manevre de resuscitare şi o persoană conştientă, preluată de SAJ, ambele din autoturism. Alte şase persoane aflate în microbuzul de transport persoane au suferit traumatisme minore”, a precizat ISU Vrancea.

Potrivit sursei citate, la momentul producerii accidentului, în microbuz se aflau 13 persoane şi conducătorul auto.

Traficul în zonă se desfăşoară alternativ, pe un singur sens de circulaţie.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend