Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Semnal de alarmă privind pericolul dezinformării: ‘Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID’

Publicat

in

Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19” desfăşurată joi la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi a dezinformării, informează AGERPRES.

Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat însă optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news, chiar dacă o parte din public începe să îşi piardă încrederea în mass-media.

„Tehnologia este foarte importantă pentru noi (APA) şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA, care are impementat un sistem „Fact Checker” pentru ştiri.

CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată”, în schimb ”poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014, iar adevărul, acum, e doar o posibilă versiune a lucrurilor pentru mulţi aflaţi astăzi în război.

La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care din motive financiare ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată.

Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare.

Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia şi Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”.

De asemenea, Jourova a declarat că „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă”. Ea a subliniat faptul că jurnaliştii riscă făcându-şi munca, iar recomandarea UE este ca protecţia acestora să fie îmbunătăţită, atât online, cât şi offline.

„Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”, a anunţat oficialul european.

La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii.

EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956 în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei.

Consiliul de Administraţie al EANA este alcătuit din Clemens Pig (preşedinte EANA, director general APA), Fabrice Fries (membru, preşedinte AFP), Elmir Huremovic (membru, director general FENA), Clive Marshall (membru, director general PA Media Group) şi Alexandru Ion Giboi (secretar general al EANA). AGERPRES este membră EANA din 1996.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

A murit Jozef Tomko, cel mai vârstnic cardinal al Bisericii Catolice

Publicat

in

De

Jozef Tomko, cel mai vârstnic cardinal din Biserica Romano-Catolică, a decedat la vârsta de 98 de ani, a anunţat luni conferinţa episcopilor slovaci, scrie DPA.

Jozef TomkoFoto: Twitter Ambasada Slovaciei la Sfântul Scaun

Tomko a fost unul dintre confidenţii apropiaţi ai papei polonez Ioan Paul al II-lea, care l-a numit cardinal în 1985.

Tomko s-a stabilit la Vatican din 1945, ocupând o serie de posturi din ce în ce mai importante în ierarhia bisericii. Printre aceste funcţii s-a numărat cea de prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, care a presupus conducerea activităţilor de misionariat ale Bisericii.

Tomko a rămas o figură influentă la Vatican şi după pensionare sa din 2001, îndeplinind funcţia de preşedinte al Comitetului Pontifical pentru Congresul Internaţional Euharistic până în 2007, scrie Agerpres.

Benedict al XVI-lea, suveranul pontif german care a renunţat la pontificat, l-a convocat pe Tomko în 2012 pentru a participa la o comisie de cardinali având drept obiectiv scandalul Vatileaks. Scandalul a vizat lansarea unor documente confidenţiale către mass-media care au scos la iveală suspiciuni de corupţie şi de nepotism la Vatican.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai lung tren de pasageri va avea 2 km și va fi format în Elveția

Publicat

in

De

Pe una dintre cele mai frumoase căi ferate montane din Europa va fi format un tren de pasageri care va stabili un nou record, urmând să aibă 100 de vagoane și o lungime de aproape 2 km.

Tren din ElvetiaFoto: Eva Bocek, Dreamstime.com

Trenul va fi format pe una dintre cele mai cunoscute trasee feroviare europene, Albula Line. În România, trenurile au în mod excepțional peste 12 vagoane, dar media este unde pe la 4-6 vagoane. Înainte de 1989 cele mai lungi trenuri aveau 18-20 de vagoane.

Rhaetian Railways este compania elvețiană care vrea să bată recordul, iar pentru asta va forma pe 29 octombrie un tren compus din 25 de rame electrice Stadler Capricorn, fiecare având patru vagoane.

Trenul super-lung va parcurge 25 km și va coborî 789 m alt, cu o viteză medie de 30-35 km/h.

Compania a comandat 36 de trenuri Stadler în iunie 2016, pentru 184 milioane dolari, iar în 2020 a mai comandat 20 de unități.

Formarea unui astfel de tren pune o serie de probleme tehnice, una fiind ca toate unitățile să frâneze simultan la coborâre.

Trenul va duce 4.450 de persoane.

Sursa: International Railway Journal

Sursa foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend