Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Selecţionerul echipei de fotbal a Franţei, Didier Deschamps este criticat după ieșirea prematură a campioanei mondiale de la EURO 2020

Publicat

in

Selecţionerul echipei de fotbal a Franţei, Didier Deschamps, adept al defensivei şi al controlului permanent, a mizat la EURO 2020 pe atacanţii săi şi pe o “libertate” neobişnuită pentru “les Bleus”, eliminaţi încă din optimi de finală de Elveţia, la Bucureşti, scrie AFP.

Tehnicianul obsedat de victorie, sub contract până în 2022, nu este ameninţat de demitere, deşi imaginea sa este şifonată.
Cu reputaţia unui antrenor prea defensiv, acuzat uneori că este conservator, Deschamps a lăsat la vestiar mai multe din principiile sale la acest EURO.

În primul rând, el a ales să construiască echipa în rândul trio-ului ofensiv Griezmann-Mbappe-Benzema, de neclintit în ochii săi, deşi succesele sale de până acum au fost clădite pe apărare. Alegerea tactică la startul meciului cu Elveţia “a fost făcută pentru a plasa trio-ul ofensiv în cele mai bune condiţii”, a recunoscut el.

Selecţionerul a fost prins în capcana observată de căpitanul Hugo Lloris înaintea turneului final. Cu atâta “talent în atac”, a subliniat portarul, “va fi nevoie de un echilibru” între toate liniile.

Rechemându-l la naţională pe Karim Benzema, cel mai bun atacant francez la acest turneu (patru goluri), Deschamps a stabilit o linie de atac puţin supusă concurenţei, în ciuda unor rezerve de lux. Ousmane Dembele şi Olivier Giroud, care au marcat în meciurile de pregătire, nu au jucat aproape deloc. Mobilul Kingsley Coman nu a sperat niciodată să poată destabiliza o ierarhie prea rigidă.

La această competiţie, Deschamps a vrut să-şi responsabilizeze la maxim jucătorii, lăsându-le o mare libertate tactică celor trei atacanţi, ce au avut permisiunea să schimbe neîncetat între ei poziţiile, şi mijlocaşilor.

Mai mulţi ziarişti au speculat că jucătorii ar fi ales sistemul tactic cu trei fundaşi centrali înaintea meciului din optimi, opţiune ce s-a dovedit catastrofală. S-a pus întrebarea dacă Deschamps a pierdut controlul asupra vestiarului. “Nu vă faceţi griji, eu sunt cel care ia deciziile”, a spus el înaintea meciului.

Unele semnale acreditează însă teza “republicii jucătorilor”, cum a fost discuţia aprinsă de luni dintre selecţioner şi Coman, care nu voia să fie înlocuit în prelungiri în ciuda accidentării, sau încercările repetate de a-l calma pe Pogba în acelaşi moment.

Tehnicianul de 52 de ani are contract până la Cupa Mondială prevăzută până la sfârşitul lui 2022 în Qatar, unde “les Bleus” îşi vor apăra titlul. Deschamps a părut să excludă plecarea anticipată de la naţională. Când beIN Sports i-a dat întâlnire pentru meciurile din septembrie din preliminariile CM, el a răspuns: “Da, aşa este prevăzut.”

Eşecul de la Bucureşti este cel mai serios accident din cariera de antrenor a lui Deschamps, marcată de succese incontestabile la Monaco, la Juventus Torino, la Marseille sau la naţională.

Pe banca Franţei, trendul a fost ascendent de la primul său turneu, Mondialul 2014, încheiat în sferturi în faţa Germaniei, viitoarea campioană. După finala pierdută de la EURO 2016, a urmat doi ani mai târziu câştigarea Cupei Mondiale. Aterizarea este brutală, iar Deschamps va trebui să-şi revină.

Noel Le Graet, preşedintele Federaţiei franceze (FFF), a declarat marţi că intenţionează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Deschamps pentru a discuta despre viitorul acestuia pe banca tehnică a naţionalei.

Conform presei sportive franceze, este posibil ca Zinedine Zidane să-l înlocuiască pe Deschamps.

Franţa a fost eliminată de Elveţia, cu 5-4, la loviturile de departajare, luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în optimile de finală ale EURO 2020, într-un meci în care scorul a fost 3-3 (1-0) după prelungiri.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

Publicat

in

De

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

O locuitoare din oraşul Barnaul a primit din Uzbekistan un scorpion într-un colet cu farfurii, informează Gazeta, potrivit Rador Radio România.

Femeia din Barnaul comandase nişte veselă din Uzbekistan. După ce a ridicat coletul de la oficiul poștal şi l-a deschis acasă femeia a găsit în el, pe lângă farfurii, o surpriză destul de neplăcută – un scorpion viu, potrivit postului tv Katun 24 – Barnaul.

Ce a făcut?

Femeia a ridicat coletul de la poștă pe 17 aprilie. În aceeași zi, ea a anunțat că a găsit un proprietar pentru scorpion. ‘Animalul de companie’, potrivit presei, a fost luat de o activistă de mediu care lucrează la o grădină zoologică și este proprietara unui adăpost, Iulia Şelkovnikova. Ea a declarat că are deja experiență în îngrijirea insectelor și arahnidelor periculoase. Ea a mai precizat că va hrăni scorpionul cu insecte.

Alt caz similar

O surpriză similară a avut un cetăţean din Moscova: în vara anului 2023, când a cumpărat o cutie de căpșuni în care se ascundea un șarpe viu. Animalul a fost preluat de serviciile de urgență și transferat la Grădina Zoologică din Moscova. În oraşul Kuban, un șarpe uriaș s-a târât şi a pătruns într-o grădiniță.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ungaria: „Ia-ți pălăria și pleacă”, le transmite Orban înalților oficiali europeni

Publicat

in

De

Înalții funcționari ai Uniunii Europene trebuie înlocuiți, deoarece nu merită o nouă șansă după alegerile europarlamentare, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Liderul populist se confruntă cu una dintre cele mai dificile alegeri din cei 14 ani de guvernare, în condițiile în care economia țării sale se află în recesiune, un scandal de abuzuri lovește în centrul platformei sale privind valorile familiei, iar un nou venit politic amenință să răstoarne status quo-ul.

În ciuda acestor provocări, Fidesz-ul lui Orban rămâne cel mai popular partid din Ungaria, dar apariția unui fost membru al guvernului, Peter Magyar, ca un critic vocal al premierului, a conferit votului un sentiment de incertitudine suplimentară.

„Există probleme la Bruxelles, probleme mari. Conducerea (UE) a eșuat”, a declarat Orban în fața susținătorilor, într-un discurs neobișnuit de scurt, de 15 minute, lansând campania Fidesz pentru scrutinul din 6-9 iunie.

„Dacă ați avut performanțe proaste pe parcursul mandatului, v-ați pus alegătorii în pericol și dacă aceștia nu mai așteaptă nimic de la dumneavoastră, nu mai rămâne decât un singur lucru: Luați-vă pălăria și plecați”, a punctat el.

Orban a declarat că economia Europei este în declin și a criticat, de asemenea, politica Occidentului de sprijinire a efortului de război al Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, despre care a spus că ar putea să se extindă într-un conflict mai larg dacă UE nu schimbă direcția.

Orban a fost mult timp în dezacord cu aliații săi din UE și cu Washingtonul în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme la Kiev și menținerea legăturilor economice cu Moscova de când forțele rusești au invadat Ucraina în 2022.

Budapesta a fost, de asemenea, blocată în dispute cu Comisia Europeană cu privire la reformele privind statul de drept, care au dus la suspendarea unor fonduri UE în valoare de miliarde de euro pentru Ungaria.

Peter Magyar, luat la țintă

În timp ce Orban vorbea, un nou birou însărcinat cu investigarea amestecului străin în alegerile din Ungaria a lansat o anchetă asupra opozantului Magyar, pe baza unor suspiciuni privind finanțarea străină a campaniilor sale, în timp ce novicele politic a făcut un turneu în mediul rural pentru a obține sprijin.

Magyar speră să speculeze problemele economice ale Ungariei și să profite de dezamăgirea generalizată a alegătorilor față de alte partide de opoziție, care nu au reușit să organizeze o provocare credibilă împotriva lui Orban în mai multe alegeri.

FIDESZ, greu de bătut

Consumul în Ungaria încă nu și-au revenit după cea mai mare creștere inflaționistă din UE de anul trecut, în timp ce bugetul a înregistrat un deficit mare în primul trimestru, ceea ce a determinat guvernul lui Orban să ridice ținta de deficit și să amâne investițiile.

„În timp ce contextul politic și economic este favorabil pentru ca partidul TISZA al lui Magyar să aibă o performanță rezonabilă la alegerile pentru Parlamentul European și la cele locale, acesta nu este nici pe departe aproape de a depăși Fidesz”, a declarat Andrius Tursa de la think-tank-ul Teneo.

„Partidul de guvernământ are un scor în sondajele de opinie de aproximativ 40-42%, deține o bază electorală stabilă și angajată și poate folosi în avantajul său resurse administrative vaste.”, spune analistul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend