Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeicul din Dubai va plăti peste 640 milioane de euro unei foste soții și copiilor lor

Publicat

in

Suveranul din Dubai, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, a fost condamnat marţi, la Londra, să plătească peste 640 de milioane de euro – o sumă record impusă de justiţia britanică într-un proces de divorţ – unei foste soţii şi celor doi copii ai lor, informează AFP.

Sentinţa de marţi reprezintă cel mai recent episod dintr-o serie de dispute juridice privind acuzaţii de răpire, fuga cu o ambarcaţiune şi piraterie informatică în cadrul familiei emirului din Dubai, un oraş-stat de o importanţă strategică în Golful Persic, potrivit Agerpres.

În vârstă de 72 de ani, şeful Guvernului Emiratelor Arabe Unite, va trebui să plătească 251,5 milioane de lire sterline (circa 300 de milioane de euro) celei de-a şasea soţii a lui, prinţesa Haya a Iordaniei, în vârstă de 47 de ani, care s-a refugiat la Londra în 2019, alături de cei doi copii ai fostului cuplu.

El va trebui, de asemenea, să achite plăţi pentru copiii lor, Al Jalila, în vârstă de 14 ani, şi Zayed, în vârstă de nouă ani, care ar putea să ajungă la totalul de 290 de milioane de lire sterline (peste 340 de milioane de euro) pentru a acoperi pensia alimentară şi cheltuielile legate de securitatea lor, potrivit unei sentinţe pronunţate marţi de Tribunalul pentru chestiuni familiale.

Suma totală, care include zeci de mii de lire sterline pentru vacanţe şi cheltuieli pentru animale de companie, ar putea varia în funcţie de mai mulţi factori, mai ales în situaţia în care cei doi copii se vor reconcilia cu tatăl lor.

Aceste măsuri financiare compensatorii sunt considerate cele mai mari acordate vreodată în cadrul procedurilor aferente finalizării unui divorţ în faţa justiţiei britanice după spectaculosul caz al fostei soţii a miliardarului rus Farhad Ahmedov, Tatiana Ahmedova.

La sfârşitul anului 2016, justiţia britanică i-a acordat Tatianei Ahmedova 41% din averea fostului ei soţ, reprezentând 453 de milioane de lire sterline (531 de milioane de euro la cursul actual).

Un purtător de cuvânt al emirului Mohammed bin Rashid Al-Maktoum a declarat că acesta din urmă „s-a asigurat întotdeauna ca fiica şi fiul lui să fie protejaţi de nevoi”.

„Tribunalul a pronunţat acum decizia privind aspectul financiar şi el nu intenţionează să facă alte comentarii”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Emirul cere presei să respecte viaţa privată a copiilor lui şi să nu se amestece în viaţa lor din Marea Britanie”, a adăugat el.

Răpire

În decizia lui, judecătorul Moor a considerat că „ţinând cont de statutul lor şi de ameninţările generale de terorism şi de răpire cu care ei se confruntă în aceste circumstanţe, copiii suveranilor sunt deosebit de vulnerabili şi au nevoie de o securitate sporită pentru a le asigura siguranţa în această ţară”.

Judecătorul a adăugat că „principala ameninţare cu care ei se confruntă vine din partea suveranului însuşi, nu din surse externe”.

Înalta Curte din Londra a decis în octombrie că Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, care întreţine de mult timp bune relaţii diplomatice cu regina Elisabeta a II-a şi împărtăşeşte cu suverana britanică pasiunea pentru cai, a autorizat piratarea telefonului soţiei sale şi a celor doi avocaţi britanici ai acesteia.

Nu s-a dovedit însă că actul de piraterie a fost asociat cu lupta în instanţă care îi opunea în Marea Britanie pe emir şi pe soţia lui pentru a obţine o decizie favorabilă revenirii în Dubai a celor doi copii, dar un volum considerat „foarte important” de 265 de megaocteţi de date a fost extras din telefonul prinţesei Haya – echivalentul a 24 de ore de înregistrări vocale sau 500 de fotografii.

Judecătorul a subliniat că suveranul din Dubai „a hărţuit-o şi a intimidat-o pe mamă înainte de plecarea ei în Anglia şi după aceea” şi că era „dispus să tolereze ca aceia care acţionau în numele lui să acţioneze într-o manieră ilegală în Marea Britanie”.

În martie 2020, Tribunalul pentru chestiuni familiale a stabilit că suveranul din Dubai „a comandat şi a orchestrat” răpirea altor doi copii ai lui, prinţesa Shamsa şi sora ei Latifa, care provin din căsătoria cu o altă soţie.

Prinţesa Latifa, care a încercat fără succes să fugă din Dubai cu o ambarcaţiune în 2018, a declarat pentru o vreme că era ţinută „ostatic” de tatăl ei. Însă în iunie 2021, ea a declarat prin cabinetul ei de avocaţi că este „liberă să călătorească”.

Prinţesa Latifa a cerut Poliţiei britanice să ancheteze încă o dată răpirea surorii ei mai mari Shamsa în anul 2000 din Cambridge, într-o scrisoare datată din 2018 şi dezvăluită în februarie 2021 de BBC.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Augustin Zegrean, despre supraimpozitarea contractelor part-time: Orice om afectat se poate adresa Instanţei / Este o încălcare a libertății muncii

Publicat

in

De

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time se poate adresa instanţei de judecată.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

El a precizat la B1 TV că această ordonanţă este o încălcare a libertăţii muncii şi că nu este normal ca un om care lucrează două ore să plătească taxe egale cu un alt om care lucrează opt ore, potrivit News.ro.

Augustin Zegrean a explicat că nu Avocatul Poporului trebuie să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei privind supraimpozitarea contractelor part-time, ci orice om afectat de prevederile acesteia.

”Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanţă neconstituţională. Orice cetăţean care este afectat printr-o ordonanţă poate să se adreseze Justiţiei pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime şi este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituţională.

Mai întâi se adresează la instanţa de contencios, cere anularea ordonanţei de către instanţa de contencios administrativ şi, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze şi Curtea Constituţională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate şi uneori chiar a reuşit”, a declarat Zegrean.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a precizat că în Constituţie este un articol care se referă la obligaţiile fiscale.

”În ce priveşte impozitarea aceasta a contractelor part-time, este un Articol 56 în Constituţie care spune că legislaţia trebuie să asigure o aşezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbeşte despre obligaţiile fiscale ale cetăţenilor este un alineat care spune despre aşezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore.

Sigur, taxele şi impozitele se calculează la venitul obţinut, în niciun caz la durata muncii. E imposibil să spui că, dacă lucrezi la un angajator două ore şi la altul alte două, fiecare dintre ei trebuie să plătească integral ca şi cum ai lucra opt ore, nu se poate.

Este greşită şi sigur nu se va aplica în felul acesta, nu cred că va rămâne aşa pentru că, totuşi, Justiţia funcţionează în România. Eu cred că nici nu va trebui să ajungă la Justiţie, cred că îşi vor da seama că nu e posibil să facă aşa ceva”, a adăugat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că în Cosntituţie se precizează că avem dreptul la muncă, nu avem o obligaţie.

„Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituţie un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (…). Noi nu avem obligaţia de a munci, noi avem doar dreptul (…).

Avem dreptul la muncă şi acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să îşi aleagă munca pe care el o doreşte, deci dacă omul doreşte să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui. Este o încălcare a libertăţii muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii.

Statul nu are obligaţia să îţi asigure un loc de muncă, nu a îndrăznit statul român să îşi asume prin Constituţie o astfel de obligaţie pentru că e greu în condiţiile de astăzi când există şi atâţia şomeri, dar nici libertatea muncii nu poate fi îngrădită”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs. PSV Eindhoven. Pentru glorie şi bani

Publicat

in

De

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven, meci contând pentru prima manşă din play-off-ul Ligii Campionilor, se joacă, marţi, 16 august, de la ora 22:00, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1, Prima Sport 1 şi Orange Sport 1.

Pontul zileiFoto: Profimedia

Glasgow Rangers vine după un sezon european excelent, în care a jucat finala UEFA Europa League, pierdută la penalty-uri în faţa lui Eintracht Frankfurt (1-1 după 90 şi, respectiv 120 de minute, 4-5 după loviturile de departajare).

În actualul sezon al Ligii Campionilor, vicecampioana Scoţiei a trecut spectaculos în turul trei preliminar de Union St. Gilloise (locul 2 în ultimul campionat al Belgiei), 0-2 în deplasare şi un senzaţional 3-0 pe teren propriu!

În campionatul intern, Glasgow Rangers este lider după trei etape, cu nouă puncte (2-1 în deplasare cu Livingston, 2-0 cu Kilmarnock şi 4-0 cu St. Johnstone, ambele acasă).

Din păcate pentru el, Ianis Hagi a privit doar din tribună aceste performanţe ale echipei sale, fotbalistul român fiind încă în perioda de recuperare după o gravă accidentare!

PSV Eindhoven s-a oprit sezonul trecut în sferturile de finală ale Conference League, unde a cedat în faţa lui Leicester (0-0 acasă şi 1-2 în deplasare).

În turul trei preliminar al Ligii Campionilor, PSV Eindhoven a eliminat după prelungiri pe AS Monaco (1-1 în deplasare și 3-2 acasă, după prelungiri).

În întrecerea internă, PSV Eindhoven este lider după două etape, cu şase puncte (4-1 acasă cu Emmen şi 5-2 în deplasare cu Go Ahead Eagles Deventer).

Cele două echipe s-au întâlnit de doar două ori în istorie, în UEFA Europa League.

Pe 10 martie 2011 au remizat în Olanda, 0-0, iar pe 17 martie, PSV Eindhoven s-a impus cu 1-0 în Scoţia, pe terenul lui Glasgow Rangers.

Superbet oferă cota 1,70 pentru ca ambele echipe să marcheze în meciul dintre Glasgow Rangers şi PSV Eindhoven.

Liga Campionilor: Glasgow Rangers vs PSV Eindhoven Cotă
Ambele echipe marchează 1,70

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend