Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Şeful Statului Major Interarme din SUA dezminte că ar fi pus la îndoială sănătatea mentală a lui Donald Trump

Publicat

in

Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a dezminţit marţi că ar fi pus la îndoială sănătatea mentală a fostului preşedinte american Donald Trump la sfârşitul mandatului acestuia, dând asigurări că toate convorbirile telefonice avute cu omologul său chinez au vizat reducerea tensiunilor cu Beijingul, în acord cu administraţia, relatează AFP.

‘Sunt sigur că preşedintele Trump nu avea intenţia să-i atace pe chinezi şi era responsabilitatea mea directă, în numele ministerului, să fac cunoscute ordinele şi intenţiile preşedintelui’, a afirmat generalul Mark Milley.

‘Misiunea mea la momentul respectiv era dezescaladarea. Noi nu vă vom ataca’, a precizat şeful Statului Major Interarme din SUA.

Generalul Milley se află în centrul unei polemici după dezvăluirile a doi jurnalişti de la Washington Post – Bob Woodward şi Robert Costa – cu privire la contactele sale cu omologii săi chinezi înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale, din cauza îngrijorărilor sale, spun ei, cu privire la sănătatea mentală a lui Donald Trump.

În noul lor volum ‘Peril’, apărut recent, jurnaliştii afirmă că generalul Milley a dat din cap în semn de aprobare în cursul unei convorbiri telefonice în ianuarie cu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când ea l-a numit pe Trump drept ‘dezechilibrat’.

Nancy Pelosi îi telefonase generalului Milley la o zi după asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie de către susţinători ai lui Donald Trump pentru a se asigura că preşedintele nu poate utiliza codurile nucleare.

‘I-am explicat că numai preşedintele are autoritatea de a lansa un atac nuclear, dar că nu o face singur şi că nu sunt calificat să stabilesc starea mentală a preşedintelui Statelor Unite’, a declarat generalul Milley în faţa Comitetului din Senat pentru forţele armate, explicând pentru prima oară acest caz.

‘Există procese, protocoale şi proceduri pentru aceasta’, a adăugat el.

Generalul Milley a dezminţit că i-ar fi telefonat de două ori în secret omologului său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l asigura că SUA nu vor ataca pe neaşteptate China şi pentru a-l linişti cu privire la stabilitatea statului american.

‘Apelurile telefonice din 30 octombrie şi 8 ianuarie au fost coordonate înainte şi după cu ministrul apărării, Mark Esper, apoi cu ministrul interimar Christopher Miller’, a explicat el.

Aceste apeluri au avut la bază ‘informaţii ale serviciilor secrete care ne-au făcut să tragem concluzia că chinezii se temeau de un atac din partea Statelor Unite’, a adăugat generalul Milley, dând asigurări că ‘loialitatea sa este absolută’ şi nu a încercat să ‘uzurpeze puterea’, în timp ce aleşi republicani au cerut ca şeful Statului Major Interarme să fie demis pentru depăşirea atribuţiilor, potrivit Agerpres.ro.

‘În niciun moment nu am încercat să schimb sau să influenţez procesul, să uzurp autoritatea sau sau să mă inserez în lanţul de comandă’, a insistat generalul Milley, citat de Reuters.

După publicarea extraselor din cartea ‘Peril’ pe 15 septembrie, preşedintele Joe Biden şi-a reiterat încrederea în generalul Milley.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

ATENȚIE la pliculețele cu prafuri anti răceală sunt pline de E-uri. Lista aditivilor alimentari ascunși în compoziția lor

Publicat

in

De

Un pliculeț cu prafuri anti răceală poate conține până la 9 E-uri. Enorm, arată specialiștii, care atrag atenția și asupra cantității mari de zahăr din aceste produse cu care românii își fac stocuri în fiecare sezon gripal.

Conform unui studiu făcut de InfoCons, în medie, un plic cu prafuri anti răceală conține o cantitate de 4 E-uri.

Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Pliculețele, pline pline de zahăr

De asemenea, într-un singur pliculeț de prafuri anti răceală poate exista o cantitate de până la 87% de zahăr.

Studiul demarat de InfoCons în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare.

Media de zahăr este de 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs, arată sursa citată.

Câte infecții respiratorii au fost înregistrate

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 47.900, comparativ cu 38.761 înregistrate în S 40/2020.

În săptămâna 04.10.2021 – 10.10.2021 au fost raportate la nivel național 29 cazuri de gripă clinică comparativ cu 10 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Reuters confirmă că România e CIMITIR: Un român moare de COVID-19 la fiecare 5 minute. Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane

Publicat

in

De

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăşi în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui bilanţ publicat duminică de agenţia de presă Reuters, în contextul în care această regiune se confruntă cu cea mai gravă situaţie epidemiologică de la începutul pandemiei de COVID-19, iar campaniile de vaccinare se desfăşoară într-un ritm lent. Conform jurnaliştilor de la Reuters, în România o persoană moare de COVID-19 la fiecare cinci minute.

Ţările din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent şi mai puţin de jumătate dintre locuitorii lor au primit până în prezent cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit Agerpres.

Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est, cu 62% din populaţie inoculată cu cel puţin o doză, iar la polul opus se află Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenţi au primit o primă doză de vaccin, potrivit platformei online Our World in Data.

Numărul infectărilor noi din această regiune a crescut constant în ultimele săptămâni şi înregistrează în prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi în fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat după noiembrie 2020, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters în baza statisticilor oficiale publicate până vineri. Deşi deţine doar 4% din populaţia mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial.

Conform analizei Reuters, trei ţări din Topul 5 al statelor lumii care au raportat cele mai multe decese în ultimele săptămâni se află în Europa de Est: Rusia, Ucraina şi România.

Creşterea interacţiunilor sociale în spaţii închise după relaxarea restricţiilor antiepidemice şi apropierea iernii sunt factorii care au determinat creşterea numărului de infectări în multe ţări din întreaga Europă, a declarat joi Mike Ryan, directorul departamentului pentru situaţii de urgenţe din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Pe măsură ce valul infectărilor se intensifică, mulţi locuitori din Europa de Est au atitudini care pendulează între sfidare şi regretul de a nu se fi vaccinat.

Sute de persoane au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria faţă de obligativitatea certificatelor COVID-19, o măsură care a intrat în vigoare joi şi care limitează accesul în multe spaţii publice închise pentru persoanele nevaccinate.

Un sondaj al Comisiei Europene, denumit Eurobarometru, a arătat că cel puţin o persoană din trei din majoritatea ţărilor din Europa de Est nu are încredere în sistemul de sănătate, în comparaţie cu media de 18% înregistrată la nivelul întregului bloc european.

Peste 40% din totalul infectărilor noi raportate în estul Europei provin din Rusia, unde 120 de persoane sunt testate pozitiv cu noul coronavirus la fiecare cinci minute, potrivit unei analize realizate de Reuters. Sistemul medical din această ţară funcţionează sub o presiune uriaşă, a declarat miercuri ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko. Vineri, Rusia a raportat un număr record de decese asociate COVID-19 pentru a patra zi consecutivă.

Până în prezent, Rusia a vaccinat 36% din populaţia sa de 144 de milioane de locuitori cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Moscova, capitala şi cel mai populat oraş al ţării, va închide de săptămâna viitoare toate magazinele cu excepţia celor esenţiale, precum supermarketuri şi farmacii, pentru a limita răspândirea virusului.

Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de COVID-19 pe 19 octombrie, cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat după luna martie, conform cifrelor comunicate miercuri de Ministerul Sănătăţii din această ţară. Slovacia are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană: doar puţin peste 50% din populaţia adultă a ţării a fost vaccinată cu schemă completă în această ţară cu 5,5 milioane de locuitori.

Ratele mici de vaccinare anti-COVID-19 au contribuit la creşterea rapidă a infectărilor şi în alte ţări din regiune.

În Romania, spitalele funcţionează în regim de suprasolicitare, iar toate paturile din secţiile de terapie intensivă din întreaga ţară sunt deja ocupate. Morgile operează la rândul lor la capacitate deplină. România a raportat marţi cifre record de infectări şi de decese asociate COVID-19. Noul coronavirus a ucis un român la fiecare cinci minute, în medie, în luna octombrie, iar rata de vaccinare este foarte scăzută, România ocupând penultimul loc în clasamentul vaccinărilor din Uniunea Europeană.

La rândul ei, Ucraina a înregistrat un nou record de infectări şi de decese asociate COVID-19 vineri, pentru a doua zi consecutivă. Această ţară a extins starea de urgenţă pentru a permite autorităţilor să impună restricţii până la sfârşitul anului cu scopul de a limita numărul infectărilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend