Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Șeful Statului Major al armatei britanice avertizează: ‘Rusia reprezintă o amenințare mult mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât a fost înainte’

Publicat

in

 Rusia va reprezenta probabil o ameninţare şi mai mare pentru securitatea europeană după războiul în Ucraina decât a fost înainte, iar armata britanică trebuie să fie pregătită pentru această provocare, a declarat marţi şeful Statului Major General al armatei britanice, Patrick Sanders, citat de Reuters.

‘Deşi capabilităţile convenţionale ale Rusiei vor fi mult reduse cel puţin pentru un timp, intenţia declarată a (lui Vladimir) Putin recent de a recupera pământurile Rusiei istorice face temporar orice răgaz şi ameninţarea mai acută ca oricând’, a declarat Patrick Sanders într-un discurs rostit la Royal United Services Institute, un think tank pe probleme de apărare şi securitate.

Sanders, numit în post mai devreme luna aceasta, s-a folosit anterior de primul său discurs pentru a avertiza că armata trebuie să fie pregătită de luptă pentru a ‘evita un conflict’, în ceea ce a părut a fi un apel la modernizare şi eventual la suplimentarea de cheltuieli pentru apărare.

‘Nu ştim cum se va termina războiul în Ucraina. Dar, în majoritatea scenariilor, Rusia reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât a fost înainte’, a spus el.

Armata britanică, a afirmat Sanders, trebuie să se concentreze pe perfecţionarea pregătirii trupelor sale, astfel încât acestea să poată fi desfăşurate rapid, pe lupta în zone urbane şi refacerea stocurilor.

‘Nu suntem în război, dar trebuie să acţionăm rapid, astfel încât să nu fim atraşi într-unul din cauza eşecului de a descuraja o expansiune teritorială’, a spus generalul Sanders.

‘De acum, armata va avea obiectivul unic de a se mobiliza pentru a face faţă ameninţării de astăzi şi astfel să prevină un război în Europa’, a afirmat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lansat o invazie armată în Ucraina la 24 februarie, a comparat la 9 iunie politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare, subliniind că, la fel ca Petru I, Rusia ‘îşi recuperează’ teritoriile, într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea ţarului rus, potrivit agenţiilor de presă ruse şi internaţionale.

Dacă la începutul invaziei, Kremlinul declara că obiectivul acestei ‘operaţiuni speciale militare’ este ‘denazificarea’ şi ‘demilitarizarea’ Ucrainei, o serie de responsabili ruşi au declarat recent că în următoarele luni ar putea avea loc referendumuri în regiunile (ucrainene) Herson şi Zaporojie, capturate în cursul invaziei de armata rusă, în vederea anexării lor. Înainte de invazie, Rusia a recunoscuta independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, componente ale Donbasului ucrainean, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

James Stavridis, fost comandant NATO: ‘Când se trezește, realizează că a făcut o greșeală. Va continua să mențină această ficțiune că Ucraina ar fi condusă de neonaziști’

Publicat

in

De

Președintele rus Vladimir Putin „realizează că a făcut o greșeală” cu invazia sa în Ucraina, a declarat James Stavridis, fost comandant aliat suprem al NATO.

James Stavridis: Vladimir Putin știe că a făcut „o greșeală” cu Ucraina, dar nu o va recunoaște public niciodată

Întrebat dacă și-a dat seama liderul rus că a comis o greșeală sau încă mai crede că a făcut lucrul corect, fostul lider NATO a explicat:

„Cred că la orele întunecate, liniștite, la ora 2 dimineața, când se trezește, realizează că a făcut o greșeală. În public, nu va recunoaște niciodată acest lucru. Niciodată. Va continua să mențină această ficțiune că Ucraina ar fi condusă de `neonaziști`. Ridicol, evident”, potrivit Newsweek.com.

În opinia fostului comandant NATO, Vladimir Putin va continua să susțină că Alianța Nord-Atlantică „l-a împins cumva în acest colț, în acest conflict”.

„Tot ceea ce s-a întâmplat este făcut de mâna lui Vladimir Putin, inclusiv invazia, sancțiunile care au urmat, impasul militar. Cred că în inima sa o știe, nu o va admite public niciodată”, a continuat James Stavridis.

El a fost întrebat și când crede că se va încheia războiul, context în care a estimat că ambele tabere sunt la cel puțin șase luni distanță de o soluție. Pe de altă parte, consideră James Stavridis, „ceea ce ne împinge spre o negociere” sunt „dificultățile cu care se confruntă Putin” în contextul pierderii de trupe și a distrugerii de echipament militar rusesc.

„Epuizează capacitatea. Aș spune că peste șase luni de acum va fi într-o situație foarte dificilă. De cealaltă parte a câmpului de luptă, Zelenski are de recunoscut că răbdarea Occidentului și fluxul continuu de numerar și arme nu este infinit. Cred că în ultimă instanță ambii factori vor determina taberele să vină către un soi de negociere”, a mai afirmat James Stavridis, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europarlamentar român: ‘Oamenii nu mai pot fi păcăliți. La noi se anunță că curge lapte și miere într-un context în care e limpede că nu se întâmplă așa, că s-au triplat prețurile la unele produse alimentare, iar prețurile la energie au explodat pur și simplu’

Publicat

in

De

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a remarcat faptul că în țările europene mari, puternice, criza e percepută, se iau măsuri, iar oamenii sunt învățați ce să facă să-și protejeze slujbele și să economisească energia. La noi, în schimb, dacă e să te iei după declarațiile guvernanților, curge lapte și miere. Tomac susține că ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), sunt pur și simplu rupți de realitate, la fel ca tot guvernul de altfel.

Eugen Tomac, despre reacția Guvernului Ciucă la crizele suprapuse

„Obligațiile legale nu mai funcționează, pentru că și atunci când a fost modificat Codul Fiscal s-a făcut de pe azi pe mâine, fără o dezbatere publică, fără o consultare reală a mediului economic și, evident, s-au introdus poveri peste poveri. Într-o criză de asemenea proporții, suprapusă pe criza de securitate, e enențial să comunici cu cetățenii pe care-i obligi să plătească taxe în plus.

Or acum noi asistem pe un val de populism fără precedent. În țări mari, cu economii puternice, oamenilor li se spune ce să facă pentru a face economie la energie, pentru a se proteja, pentru a-și proteja locule de muncă. La noi se anunță că curge lapte și miere într-un context în care e limpede că nu se întâmplă așa, că s-au triplat prețurile la unele produse alimentare, iar prețurile la energie au explodat pur și simplu.

Oamenii nu mai pot fi păcăliți, au nevoie de soluții pragmatice prin care să simtă că la Guvern se iau decizii responsabile, or părerea mea e că ministrul de Finanțe și ministrul Muncii sunt din alt film, pur și simplu nu sunt cuplați la realitatea societății. La fel tot Guvernul”, a declarat Eugen Tomac, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend