Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful PSD al CJ Dâmbovița: ‘Cîțu și Ghinea jefuiesc consiliile județene!’

Publicat

in

Șeful CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan (PSD), îi acuză pe premierul Florin Cîțu și pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, că „jefuiesc consiile județene”.

Potrivit lui Ștefan, cei doi vor ca administrațiile județene să nu poată atrage bani direct din PNRR.

„Se anunță vremuri grele, aproape imposibile, pentru consiliile județene din țară!
Doi oameni care, în ultimii ani, și-au demonstrat incompetența, decid acum pentru toate județele țării.
Premierul Florin Cîțu, cel care nu s-a sfiit să declare că sănătatea şi educaţia nu mai trebuie să fie priorități, și „Ministrul ZERO” al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, își dispută acum banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ambii politicianiști vor să controleze tot ceea ce se întâmplă în țară, iar pentru aceasta vor ca administrațiile județene să nu poată atrage bani direct din PNRR. Efectiv, cei doi exclud de la finanțare consiliile județene, chiar dacă toate administrațiile publice județene și-au făcut calcule și proiecte de dezvoltare care aveau ca sursă de finanțare și Planul Național de Redresare și Reziliență.
Iar explicația este pe cât de simplă, pe atât de îngrijorătoare: Florin Cîțu vrea să-și poată șantaja colegii de partid, președinți de consilii județene, având în vedere că se apropie alegerile interne ale PNL, iar Ghinea are de gând să distribuie banii în funcție de preferințele lui și să poată pune bețe în roate oricui nu face parte din USRPLUS.
La începutul acestui an, Consiliul Județean Dâmbovița a trimis ministerelor de resort 33 de fișe de proiect pentru accesarea de bani din PNRR: de la drumuri de centură pentru Târgovişte, Răcari, Titu, Pucioasa și Fieni, investiții în irigații, revigorarea turismului, până la reabilitarea, extinderea și dotarea spitalelor din județul Dâmbovița. Despre asta este vorba până la urmă în PNRR: instrument salvator pentru economia locală, dar care să asigure și securitatea sistemului sanitar, nu doar din județul nostru, ci din toată țara.
Membrii PNL și USRPLUS au demonstrat însă cât de aproape sunt de nevoile județului nostru! Nu au votat nici măcar un amendament adus la Legea Bugetului de Stat pe 2021, deși am solicitat bani pentru spitale, pentru școli, pentru drumuri! Au votat împotrivă!
Acum ne iau și ultimul instrument prin care puteam atrage bani în județele noastre cât mai repede, în condițiile în care banii europeni din exercițiul financiar 2021-2027 vor intra în țară din 2023-2024.
Până atunci, toți președinții de consilii județene și primarii vor sta la mâna celor doi care au transformat România în câmpul de luptă al PNL și USRPLUS. Finanțarea după preferințe va crea discrepanțe mari între județele și orașele care își vor declara sau nu susținerea necondiționată pentru un partid sau pentru celălalt.
Sunt semne că Florin Cîțu și Cristian Ghinea nu vor să renunțe la orgoliile lor politice. Vor să se răzbune cu orice preț pe cei care nu le jură credință, uitând că cei care vor avea de suferit sunt cetățenii acestei țări.
Merg atât de departe cu războiul lor surd încât vor ține România pe loc încă doi sau trei ani.
Cum se va descurca președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, acum, când se află între ciocan și nicovală? Cât va rezista domnul Emil Boc? Este mulțumit că premierul Florin Cîțu va decide ce sume vor reveni Clujului?
Dacă președinții de consilii și primarii din țară, indiferent de culoarea lor politică, nu reacționează, economiile locale vor fi blocate. Și asta doar pentru că Florin Cîțu se vrea președinte al PNL, iar „Ministrul ZERO”, Cristian Ghinea, are polițe de plătit!”, susține șeful CJ Dâmbovița.

Citeste mai mult

NATIONAL

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Publicat

in

De

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă, a anunțat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV), transmite Reuters.

Sticle de vin productie Domaine du DaleyFoto: Hotnews

Organizația cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puțin decât în 2022 și cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, și crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producție și distribuție mai mari, care s-au transferat în creșteri de prețuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susține OIV.

Scăderea a fost deosebit de mare în China, cu un minus de 25%. La începutul secolului, consumul de vin crescuse brusc odată cu extinderea clasei de mijloc, însă în ultimii cinci ani s-a redus cu mai mult de 60%, la 6,8 milioane hectolitri din cauza restricțiilor provocate de Covid-19 și de presiunea prețurilor care au tendința să se răsfrângă mai mult asupra piețelor recente, precum China, a spus John Barker, directorul general al OIV.

În ce privește comerțul internațional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât prețul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producției de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheț timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viței de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 – 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă față de anul 2022, astfel că a pierdut în fața Franței poziția de lider mondial.

Pentru 2024 se estimează o creștere a producției în emisfera sudică, în Australia și Argentina, dar va sub nivelul mediu din intervalul 2018-2023. O primăvară rece și un cules târziu va face ca producția în Chile să scadă pentru al treilea an consecutiv, reducerea fiind în medie de 17%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mutare de ultimă oră pentru afaceriști: S-a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera cu Ungaria

Publicat

in

De

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care aprobă deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), în vederea descongestionării traficului rutier în zonă şi pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât şi în Serbia (prin Ungaria). Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone.

Data deschiderii va fi convenită pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură

Mai exact, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum şi pentru trecerea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a sectorului de drum judeţean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia aflate în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, precum şi încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

De asemenea, actul normativ reglementează preluarea unui sector de drum judeţean din domeniul public al judeţului Timiş şi din administrarea Consiliului Judeţean Timiş, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A. şi se încadrează în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend