Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Şeful Pentagonului încearcă să dea un impuls relaţiilor de securitate cu Vietnamul, în pofida preocupărilor privind drepturile omului

Publicat

in

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încercat joi să dea un impuls relaţiilor de securitate cu Vietnamul, care s-au adâncit constant pe măsură ce ambele ţări observă tot mai alarmate activităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters.

În ciuda relaţiilor militare mai strânse, la peste patru decenii după încheierea războiului din Vietnam în 1975, administraţia preşedintelui Joe Biden a transmis că există limite în relaţii până când Hanoiul face progrese în domeniul drepturilor omului, potrivit agerpres.ro.

Vietnamul a devenit cel mai vocal adversar al revendicărilor teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud şi a primit echipament militar american, inclusiv nave pentru paza de coastă.

Înaintea unei întâlniri cu omologul său vietnamez la Hanoi, Austin a declarat că Statele Unite nu au cerut Vietnamului să aleagă între ţări.

“Unul dintre obiectivele noastre centrale este să ne asigurăm că aliaţii şi partenerii noştri au libertatea şi spaţiul pentru a-şi face graficul propriului viitor”, a declarat Austin.

El nu a menţionat China, dar există percepţia în Asia conform căreia China face ca ţările să aleagă între ea şi Statele Unite, pe măsură ce tensiunea creşte între cele două mari puteri.

Miercuri, o navă de război a US Navy s-a aflat în tranzit prin Strâmtoarea Taiwan. Deşi astfel de operaţiuni sunt de rutină, de obicei ele înfurie Beijingul.

Vietnamul “vrea să ştie că SUA vor rămâne angajate militar, (şi) îşi vor continua prezenţa în Marea Chinei de Sud”, potrivit lui Greg Poling, de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Cele două părţi au semnat un “memorandum de înţelegere” pentru Universităţile Harvard şi Texas Tech în vederea creării unei bază de date ce ar putea ajuta în căutările vietnameze ale celor dispăruţi în război.

Duminică, Statele Unite au livrat 3 milioane de doze de vaccin Moderna anti-COVID-19 Vietnamului, crescând cantitatea oferită de SUA prin intermediul Mecanismului COVAX, schema globală de distribuire echitabilă a vaccinurilor, la 5 milioane de doze.

Potrivit lui Poling, există o limită în legătură cu cât de repede şi de departe se simt vietnamezii confortabili faţă de adâncirea legăturilor.

Experţii spun că există îngrijorări persistente în Vietnam legate de predecesorul lui Biden, Donald Trump, care s-a retras din Parteneriatul Trans-Pacific comercial în 2017.

Există de asemenea limite faţă de cât de departe sunt dispuse Statele Unite să aprofundeze relaţiile înainte ca Vietnamul să-şi îmbunătăţească situaţia privind drepturile omului.

Vietnamul a trecut prin reforme economice şi schimbări sociale ample în ultimele decenii, dar Partidul Comunist aflat la putere menţine un control puternic asupra mass-media şi tolerează puţin disidenţa.

Luna aceasta, Marc Knapper, desemnat de Biden pentru a fi următorul ambasador american în Vietnam, a promis că va spori legăturile de securitate, dar a adăugat că ele ar putea atinge întregul lor potenţial doar dacă Hanoiul face progrese semnificative în domeniul drepturilor omului.

Într-o întâlnire cu Austin joi dimineaţă, preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc a declarat că aşteaptă cu nerăbdare o viitoare vizită în Vietnam a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris.

Harris ar putea călători în Vietnam şi Singapore în august, a declarat luni pentru Reuters o sursă familiară cu problema.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

WTA dă șah autorităților de la Beijing în cazul Shuai Peng – Mutarea făcută de Nicolas Mahut

Publicat

in

De

Tenismanul Nicolas Mahut, directorul turneului WTA 125 de la Angers, a invitat-o pe Shuai Peng să înmâneze, duminică, trofeul câştigătoarei, pentru a simboliza susţinerea sa faţă de jucătoarea din China, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o înregistrare video, Nicolas Mahut, directorul turneului de la Angers şi jucător încă în activitate, a lansat invitaţia chinezoaicei Shuai Peng de a veni să înmâneze trofeul câştigătoarei turneului ce se desfăşoară în această săptămână.
“Toată lumea este încântată pentru această primă ediţie, dar o singură persoană nu este aici: Shuai Peng. Pentru că tu nu eşti pe teren în această săptămână, eu te invit să înmânezi trofeul câştigătoarei de duminică, în oraşul meu. Shuai Peng, te aşteptăm”, se arată în mesajul de susţinere al lui Mahut.

Shuai Peng, 35 de ani, a dispărut timp de mai multe zile în noiembrie, după ce l-a acuzat de abuzuri sexuale pe un fost vicepremier chinez. Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Ana-Maria Popescu a primit propunerea de a face parte din staff-ul COSR

Publicat

in

De

Ana Maria Popescu, care şi-a anunţat de curând retragerea din activitatea competiţională, a primit propunerea de a face parte din echipa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, informează News.ro.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, şi secretarul general George Boroi, au participat, joi, la festivitatea de premiere a celor mai buni scrimeri în 2021, care a avut loc la Casa Olimpică

“Un capitol din cartea ta se închide, dar noi credem că povestea trebuie să continue. Te aşteptăm alături de noi în Echipa Team Romania, de partea cealaltă, să ajutăm sportivii să obţină performanţe”, a lansat propunerea Mihai Covaliu, potrivit COSR.

“Ana este un sportiv imens, sunt mândru şi onorat că i-am fost alături de la prima legitimare la CSA Steaua şi până la ultima medalie câştigată la Tokyo 2020. Întăresc propunerea de a intra în echipa COSR şi vom negocia pentru acesta”, a spus George Boroi.

Ana-Maria Popescu a declarat se simte onorată şi a promis că până la finalul anului va oferi un răspuns conducerii COSR.

Alături de Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică în 2021, au fost premiaţi sabrerul Iulian Teodosiu – locul 15 la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, Marco Şovar – campion mondial la sabie cadeţi, echipa de sabie junioare – medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, echipa de floretă junioare – medaliată tot cu bronz la echipe, precum şi antrenorii lor.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend