Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful OMS avertizează comunitatea LGBTQI+ și pe minori: ‘Sunt profund îngrijorat de răspândirea variolei maimuței’

Publicat

in

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare.

„Sunt profund îngrijorat de răspândirea variolei maimuței, care a fost identificată acum în peste 50 de țări, în cinci regiuni ale OMS, cu 3 000 de cazuri de la începutul lunii mai. Comitetul pentru situații de urgență a împărtășit preocupări serioase cu privire la amploarea și viteza actualei epidemii, a observat multe necunoscute, lacune în datele actuale și a pregătit un raport de consens care reflectă opiniile diferite ale comitetului. În general, în raport, aceștia m-au informat că, în acest moment, evenimentul nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar au recunoscut că însăși convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internațională a variolei maimuțelor. Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a fi reconvocat după caz.

Aceasta este, în mod clar, o amenințare la adresa sănătății în evoluție pe care eu și colegii mei din cadrul Secretariatului OMS o urmărim extrem de atent. Este nevoie de atenția noastră colectivă și de o acțiune coordonată acum pentru a stopa răspândirea în continuare a virusului variola de maimuță, folosind măsuri de sănătate publică, inclusiv supravegherea, depistarea contactelor, izolarea și îngrijirea pacienților și asigurarea faptului că instrumentele de sănătate, cum ar fi vaccinurile și tratamentele, sunt disponibile pentru populațiile cu risc și sunt împărțite în mod echitabil.

După cum a subliniat Comitetul, variola maimuței circulă de zeci de ani într-o serie de țări africane și a fost neglijată în ceea ce privește cercetarea, atenția și finanțarea Acest lucru trebuie să se schimbe nu doar pentru variola maimuței, ci și pentru alte boli neglijate din țările cu venituri mici, deoarece lumii i se reamintește încă o dată că sănătatea este o propunere interconectată.

Ceea ce face ca focarul actual să fie deosebit de îngrijorător este răspândirea rapidă și continuă în noi țări și regiuni și riscul unei transmisii suplimentare și susținute în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor imunocompromise, a femeilor însărcinate și a copiilor.

De aceea, este urgent ca toate statele membre, comunitățile și indivizii să urmeze recomandările Comitetului pentru intensificarea supravegherii, îmbunătățirea diagnosticării, implicarea comunității și comunicarea riscurilor, precum și utilizarea adecvată a terapiei, a vaccinurilor și a măsurilor de sănătate publică, inclusiv depistarea și izolarea contacților.

De la aflarea veștii despre izbucnirea epidemiei de variolă de maimuță la 7 mai, OMS a emis orientări clinice și a convocat sute de oameni de știință și cercetători pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea în ceea ce privește variola de maimuță și potențialul de a dezvolta noi instrumente. De asemenea, OMS a convocat reuniuni ale membrilor comunității și ale organizațiilor din comunitatea LGBTQI+, astfel încât informațiile privind sănătatea și sfaturile privind măsurile de protecție să fie împărtășite în mod eficient în jurul adunărilor în masă.

OMS solicită statelor membre să colaboreze, să facă schimb de informații și să se implice cu comunitățile afectate, astfel încât măsurile de siguranță în materie de sănătate publică să fie comunicate rapid și eficient.

OMS solicită statelor membre și producătorilor să colaboreze pentru a atinge obiectivele de sănătate publică la nivel mondial de a se asigura că populațiile afectate primesc contramăsuri medicale pentru variola maimuței și că acestea sunt utilizate prin intermediul cercetării standardizate și al colectării de date pentru evaluarea ulterioară a eficacității clinice a terapiei și a evaluărilor eficienței vaccinurilor.

Le mulțumesc oamenilor de știință și experților în sănătate publică din întreaga lume care au participat la Comitetul de urgență. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația, să urmăm sfaturile lor pentru o vigilență continuă și o posibilă reconvocare în zilele și săptămânile următoare, în funcție de evoluția focarului”, a spus șeful OMS.

Context

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Boala se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi variola maimuţei poate fi mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cupa Mondială 2022: Programul fazei eliminatorii

Publicat

in

De

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate. Valeriu Stoica, fost președinte PNL: ‘Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

1 Decembrie – România sărbătorește Ziua Națională

Publicat

in

De

România sărbătorește astăzi Ziua Națională. În 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, informează Rador.

Evenimentul este marcat la 1 decembrie, începând din 1990. Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au început ieri la Alba Iulia, orașul Marii Unirii. A fost arborat drapelul național în Piața Tricolorului și au avut loc depuneri de coroane de flori. Astăzi, autoritățile locale așteaptă peste 25.000 de oameni la parada militară.

În București, în Piața Arcului de Triumf, parada militară va începe la ora 11:00. Vor defila 1500 de militari români și 150 străini, unii dintre ei dislocați în România, în cadrul unor misiuni NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend