Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, face un apel în forță la început de an: ‘Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se așeze la masă’

Publicat

in

Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să-i furnizeze Ucrainei sprijin în contextul în care Rusia nu dă semne că renunţă la intenţiile sale, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite duminică BBC.

Stoltenberg a declarat într-un interviu pentru BBC că sprijinul militar va asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi va forţa Rusia să negocieze o încheiere a războiului.

Potrivit înaltului oficial aliat, programul de mobilizare parţială adoptat de Rusia în septembrie a arătat că Moscova nu are nicio dorinţă de a pune capăt războiului.

”Forţele ucrainene au avansat de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă”, a continuat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziţie solidă în cazul unor negocieri între cele două părţi beligerante.

”Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa. Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe câmpul de luptă”, a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Anterior, Franţa şi-a reiterat sprijinul pentru Ucraina.

”Vom fi alături de voi în mod sigur. Vă vom ajuta până când este obţinută victoria”, a afirmat preşedintele francez Emmanuel Macron în mesajul său de Anul Noul, adresându-se ucrainenilor, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Video. Situație tot mai tensionată la granițele Serbiei. Primele întăriri pentru KFOR au început să sosească în Kosovo. Oficial NATO: ‘Vor forma nucleul întăririlor’

Publicat

in

Situație tot mai tensionată în Balcanii de Vest! Serbia și Kosovo încă nu au ajuns la un acord în ceea ce privește alegerile locale desfășurate în patru orașe aflate sub autoritatea Pristinei.

Întăririle pentru Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO) au început să sosească luni la destinaţie, după ce în urmă cu o săptămână 30 de militari KFOR au fost răniţi în timpul unor confruntări cu manifestanţi sârbi, transmite Reuters.

Aproximativ 500 de membri ai Brigăzii de infanterie mecanizată 65 din Turcia vor forma nucleul întăririlor”, a precizat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi în urmă cu o săptămână în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. În timpul incidentelor au fost răniţi 52 de sârbi.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

NATO a decis să desfăşoare suplimentar 700 de militari pentru menţinerea păcii în Kosovo, consolidând astfel contingentul de 3.800 de militari din cadrul KFOR.

NATO va rămâne vigilentă. Vom fi acolo pentru a garanta un mediu sigur şi de asemenea pentru a reduce tensiunile”, declarase joi, la Oslo, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

România riscă să piardă banii de la Uniunea Europeană! Avertismentul venit de la Bruxelles

Publicat

in

Bruxelles-ul avertizează România că riscă să piardă din fondurile structurale și chiar din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu țara noastră nu își respectă promisiunea de a nu depăși 4,4% din PIB.

Riscăm să pierdem din fondurile structurale și chiar din PNRR în cazul în care România nu își respectă promisiunea dat Bruxelles-ului de a nu depăși 4,4% din PIB, însemnând deficitul bugetar pe acest an.

Însă, din ce spun experții la Bruxelles, care s-au uitat până acum pe presupusele și anunțatele majorări salariale că ar putea fi atinsă această țintă de deficit tocmai din vară, chiar la sfârșit de luna august, ceea ce ar însemna că ultimele luni rămân neacoperite.

Și în cazul în care Bucureștiul nu pune bani în loc din altă parte, fie că taie alte cheltuieli sau găsește alte surse de finanțare, atunci cu un astfel de deficit, atins deja în luna septembrie, e posibil ca Bruxelles-ul să ia măsuri împotriva României tocmai pentru că nu-și respectă promisiunile.

Iar asta înseamnă să nu mai acorde o parte dintre fondurile structurale și chiar să pună în pericol banii din PNRR.

În momentul de față mai știm că specialiştii de la Bruxelles vor face o analiză în luna septembrie. Analiză de care Guvernul ar fi aflat recent.

Vorbim de o analiza pe cheltuielile pe prima jumătate de an făcute de Guvern și cum arată execuția bugetară până în luna august.

În cazul în care aceasta analiză nu iese bine atunci am putea vedea cum ne sunt tăiate o parte din fondurile europene, scrie antena3.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend