Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful Mosad amenință voalat Iranul: ‘Nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea Mosadului’

Publicat

in

Șeful Mosad, serviciul secret al Israelului, promite că Iranul nu va avea „niciodată” arme nucleare. David Barnea, șeful Mossad, spune că agenția „va face tot ce este necesar pentru a atenua amenințarea”, dar șeful forțelor aeriene nu va spune dacă Israelul poate distruge programul Iranului și raportează că nu are un plan de atac, relatează Timesofisrael.com.

Șeful agenției de spionaj Mosad a declarat joi că un acord nuclear prost între puterile mondiale și Iran ar fi „intolerabil” pentru Israel, jurând că Republica Islamică nu va dobândi niciodată arme nucleare.

„Este clar că nu este nevoie de uraniu îmbogățit de până la 60% în scopuri civile”, a spus David Barnea în cadrul unei ceremonii la Reședința Președintelui pentru a onora agenții excepționali ai Mossad-ului. „Nu este nevoie de trei locuri de îmbogățire. Nu este nevoie de mii de centrifuge active – cu excepția cazului în care, adică, există intenția de a dezvolta arme nucleare.”

„O afacere proastă, care sper că nu va fi făcută, este intolerabilă pentru noi”, a adăugat el. „Iranul se străduiește pentru hegemonia regională, combate terorismul pe care îl blocăm în fiecare zi în întreaga lume și amenință continuu stabilitatea în Orientul Mijlociu.”

„Ochii noștri sunt deschiși, suntem pregătiți și vom face împreună cu partenerii noștri din instituția de securitate tot ceea ce este necesar pentru a atenua amenințarea împotriva Israelului și a o contracara prin orice mijloace”, a spus Barnea. „Iranul nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea mea, aceasta este promisiunea Mossad-ului.”

„Războiul” dintre Iran și Israel

Comentariile lui Barnea au venit în momentul în care negocierile s-au reluat la Viena între Iran și puterile mondiale privind restabilirea acordului din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului, în schimbul reducerii sancțiunilor.

Israelul s-a opus în mod expres acestui acord și a îndemnat administrația Joe Biden – care încearcă să se alăture acordului – să pună capăt discuțiilor, acuzând că Iranul folosește negocierile pentru a câștiga timp pentru a-și avansa activitatea nucleară.

Iranul îmbogățește în prezent uraniul la o puritate de 60%, ceea ce este doar un salt tehnic scurt față de calitatea armelor și depășește cu mult plafonul stabilit în acordul nuclear din 2015. Nu există nicio utilizare civilă pentru uraniul îmbogățit cu 90%.

Israelul a făcut lobby pentru ca aliații săi să anuleze complet acordul din 2015, căutând în schimb un aranjament mai bun sau sancțiuni grele susținute de o amenințare militară credibilă.

Site-ul de știri Walla a raportat joi că Israelul nu are în prezent planuri operative de a lovi programul nuclear al Iranului.

Știrea, care nu a citat surse, spunea că armata lucrează la planuri de acțiune în cazul în care ar fi necesară o grevă, dar că pregătirea pentru o astfel de misiune nu a început încă și că va dura câteva luni.

Odată ce acestea sunt finalizate, Forțele de Apărare Israeliene vor putea oferi liderilor israelieni o opțiune militară detaliată, se arată în știre.

Israelul critică Occidentul

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Yair Lapid i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că doar o amenințare militară credibilă va opri programul nuclear al Iranului. Înalți oficiali israelieni și-au atacat omologii din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania în ultimele zile în încercarea de a face lobby împotriva discuțiilor nucleare cu Iranul, care au început luni, după o pauză prelungită.

Administrația Biden și-a reiterat în mod repetat dorința de a reveni la acordul din 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action, de care fostul președinte Donald Trump a renunțat. După ieșire, SUA au început să reintroducă sancțiunile împotriva Teheranului, în timp ce Iranul a început să încalce în mod deschis termenii acordului.

Administrația Biden a spus în repetate rânduri că va ridica sancțiunile doar în schimbul unor schimbări concrete și evidente în comportamentul Iranului și că nu toate sancțiunile vor fi ridicate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Liz Truss afirmă că britanicii ar trebui să muncească mai mult: Noi spunem că migranții au creat problemele, dar există o problemă în relația cu munca

Publicat

in

De

Liz Truss, care aspiră să-i succeadă lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator și al guvernului britanic, critică, într-o conversație divulgată marți, cultura muncii a compatrioților săi, care ar trebui să „lucreze mai mult”, relatează AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

„Există o problemă fundamentală în relația cu munca” în Regatul Unit, afirmă Truss, ministrul Afacerilor Externe al guvernului Boris Johnson, în această înregistrare publicată de cotidianul The Guardian pe site-ul său.

„Dacă vrem să devenim o țară mai bogată și mai prosperă, asta trebuie să se schimbe. Dar nu cred că oamenii sunt pregătiți să facă asta”, adaugă ea, în această conversație care datează potrivit ziarului, din vremea în care era numărul doi în Trezorerie, din 2017 până în 2019.

Această înregistrare a apărut chiar înainte de o întâlnire televizată organizată de Partidul Conservator la Perth, Scoția, în timpul căreia Truss și rivalul său în cursa pentru conducerea partidului, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, urmau să răspundă întrebărilor membrilor partidului, potrivit News.ro.

Într-o aluzie la referendumul Brexitului din 2016, Liz Truss remarcă că ”noi spunem că Europa a provocat aceste probleme mari, că imigranţii (le-au provocat), dar ceea ce trebuie să facem este să muncim mai mult. Acesta nu este un mesaj popular”.

În opinia sa, productivitatea mai mică a britanicilor rezultă ”în parte dintr-o stare de spirit şi o atitudine. Este o problemă de cultură a muncii în realitate. În China este foarte diferit, pot să vă asigur”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Liz Truss nu a dezminţit autenticitatea acestor declaraţii care, consideră ea, sunt scoase din context.

”Este necesdar să creştem productivitatea, care conduce la salarii mai bune şi la o calitate a vieţii mai bună a salariaţilor în întreg Regatul Unit”, declară aceeaşi sursă.

Publicarea acestei înregistrări are loc în timp ce Liz Truss şi Rishi Sunak îşi fac campanie pentru a obţine voturile membrilor Partidului Conservator – aproximativ 200.000 -, care-şi aleg până la 2 septembrie liderul, într-un vot prin corespondenţă.

Cum Partidul Conservator este majoritar în Parlament, învingătorul va deveni premier şi-i va succeda lui Boris Johnson, care a demisionat la începutul lui iulie, în urma unei serii de scandaluri şi minciuni.

Liz Truss este favorită în sondaje.

Anunţarea rezultatului alegerilor conservatoare este prevăzută la 5 septembrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Voldomir Zelenski, ieșire furtunoasă: ‘Vladimir Putin se teme de moarte!’ / ‘Nu există un embargo total asupra aprovizionării cu energie’

Publicat

in

De

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că interzicerea eliberării vizelor pentru cetățenii ruși poate duce la faptul că poporul rus va începe să pună presiune pe deciziile lui Vladimir Putin de a pune capăt războiului cât mai curând posibil.

Șeful statului a spus acest lucru într-un interviu pentru The Washington Post.

„Țările occidentale pot impune o interdicție privind intrarea tuturor cetățenilor ruși în țările UE … Am spus încă de la început că eu consider că cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor, pentru că ei [rușii] iau teritoriul altcuiva. Ei bine, lăsați-i să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia. Așadar, țările închid granițele și impun un embargo asupra resurselor energetice. Personal, părerea mea este că toate celelalte opțiuni sunt mai slabe. Nu există un embargo total asupra aprovizionării cu energie, granițele nu sunt închise”, a spus Zelenski într-un interviu pentru The Washington Post.

Zelenski a cerut ca toți rușii să fie trimiși în Rusia fără excepție.

„Oricare ar fi cetățenii Federației Ruse – sunt cei care susțin războiul, sunt cei care nu o fac – copiii lor studiază în străinătate, în școli, universități și așa mai departe. Lăsați-i să plece în Rusia. Nu e nimic în neregulă cu asta, lasă-i să meargă acolo. Nu pentru totdeauna, vă rog să-i lăsați să se întoarcă. Vor înțelege atunci”, a răspuns președintele.

De asemenea, potrivit lui Zelenski, rușii pot influența acțiunile Kremlinului.

„Ei spun: ‘Oh, nu avem nimic de-a face cu asta și toți oamenii nu pot fi trași la răspundere’. Ei pot. I-au ales pe acești oameni și acum nu se luptă cu ei, nu se ceartă cu ei și nu strigă la ei. Rușii care se opun public războiului sunt cazuri izolate, iar acești oameni sunt în închisoare. Dar să-i lase pe ruși să plece acasă, să-i lase pe toți să plece în Rusia”, a spus el.

Zelenski consideră că interdicția de a elibera vize cetățenilor ruși este singura modalitate de a-l influența direct pe Putin însuși.

„Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin. Pentru că această persoană nu are altă frică decât frica pentru viața sa. Iar viața lui depinde dacă populația lui îl amenință sau nu. Nimic altceva nu-l amenință. Prin urmare, atunci când populația sa pune presiune pe deciziile sale, atunci vor exista rezultate. Și războiul se va termina. Acestea sunt sancțiuni foarte clare, sunt foarte simple. Nu e vorba de bani, nu e vorba de gaz sau conducte și nu e vorba de faptul că nemții nu vor avea căldură iarna. Închideți granițele timp de un an și veți vedea rezultatul”, a adăugat Zelenski.

Ucraina a cerut anterior țărilor europene să interzică eliberarea unei vize Schengen pentru cetățenii ruși. Estonia, Lituania, Republica Cehă, Finlanda și Danemarca s-au aliniat la această declarație. Autoritățile estoniene au început chiar să pună în aplicare restricția de intrare.

Republica Cehă, care domină în prezent Consiliul Uniunii Europene, intenționează să propună țărilor din blocul comunitar să înceteze eliberarea vizelor pentru ruși în cadrul unei reuniuni de la sfârșitul lunii august.

Pe fondul apelului de a introduce o „interdicție de viză”, numărul cererilor pentru „Schengen” în Rusia în ultimele două săptămâni a crescut cu 40%. Autoritățile ruse au amenințat în mod tradițional că vor „riposta”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend