Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful Mosad amenință voalat Iranul: ‘Nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea Mosadului’

Publicat

in

Șeful Mosad, serviciul secret al Israelului, promite că Iranul nu va avea „niciodată” arme nucleare. David Barnea, șeful Mossad, spune că agenția „va face tot ce este necesar pentru a atenua amenințarea”, dar șeful forțelor aeriene nu va spune dacă Israelul poate distruge programul Iranului și raportează că nu are un plan de atac, relatează Timesofisrael.com.

Șeful agenției de spionaj Mosad a declarat joi că un acord nuclear prost între puterile mondiale și Iran ar fi „intolerabil” pentru Israel, jurând că Republica Islamică nu va dobândi niciodată arme nucleare.

„Este clar că nu este nevoie de uraniu îmbogățit de până la 60% în scopuri civile”, a spus David Barnea în cadrul unei ceremonii la Reședința Președintelui pentru a onora agenții excepționali ai Mossad-ului. „Nu este nevoie de trei locuri de îmbogățire. Nu este nevoie de mii de centrifuge active – cu excepția cazului în care, adică, există intenția de a dezvolta arme nucleare.”

„O afacere proastă, care sper că nu va fi făcută, este intolerabilă pentru noi”, a adăugat el. „Iranul se străduiește pentru hegemonia regională, combate terorismul pe care îl blocăm în fiecare zi în întreaga lume și amenință continuu stabilitatea în Orientul Mijlociu.”

„Ochii noștri sunt deschiși, suntem pregătiți și vom face împreună cu partenerii noștri din instituția de securitate tot ceea ce este necesar pentru a atenua amenințarea împotriva Israelului și a o contracara prin orice mijloace”, a spus Barnea. „Iranul nu va avea arme nucleare – nici în următorii ani, nici niciodată. Aceasta este promisiunea mea, aceasta este promisiunea Mossad-ului.”

„Războiul” dintre Iran și Israel

Comentariile lui Barnea au venit în momentul în care negocierile s-au reluat la Viena între Iran și puterile mondiale privind restabilirea acordului din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului, în schimbul reducerii sancțiunilor.

Israelul s-a opus în mod expres acestui acord și a îndemnat administrația Joe Biden – care încearcă să se alăture acordului – să pună capăt discuțiilor, acuzând că Iranul folosește negocierile pentru a câștiga timp pentru a-și avansa activitatea nucleară.

Iranul îmbogățește în prezent uraniul la o puritate de 60%, ceea ce este doar un salt tehnic scurt față de calitatea armelor și depășește cu mult plafonul stabilit în acordul nuclear din 2015. Nu există nicio utilizare civilă pentru uraniul îmbogățit cu 90%.

Israelul a făcut lobby pentru ca aliații săi să anuleze complet acordul din 2015, căutând în schimb un aranjament mai bun sau sancțiuni grele susținute de o amenințare militară credibilă.

Site-ul de știri Walla a raportat joi că Israelul nu are în prezent planuri operative de a lovi programul nuclear al Iranului.

Știrea, care nu a citat surse, spunea că armata lucrează la planuri de acțiune în cazul în care ar fi necesară o grevă, dar că pregătirea pentru o astfel de misiune nu a început încă și că va dura câteva luni.

Odată ce acestea sunt finalizate, Forțele de Apărare Israeliene vor putea oferi liderilor israelieni o opțiune militară detaliată, se arată în știre.

Israelul critică Occidentul

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Yair Lapid i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că doar o amenințare militară credibilă va opri programul nuclear al Iranului. Înalți oficiali israelieni și-au atacat omologii din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania în ultimele zile în încercarea de a face lobby împotriva discuțiilor nucleare cu Iranul, care au început luni, după o pauză prelungită.

Administrația Biden și-a reiterat în mod repetat dorința de a reveni la acordul din 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action, de care fostul președinte Donald Trump a renunțat. După ieșire, SUA au început să reintroducă sancțiunile împotriva Teheranului, în timp ce Iranul a început să încalce în mod deschis termenii acordului.

Administrația Biden a spus în repetate rânduri că va ridica sancțiunile doar în schimbul unor schimbări concrete și evidente în comportamentul Iranului și că nu toate sancțiunile vor fi ridicate.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

ANM: 11 counties, under Yellow Code for wind until 23:00 hrs

Publicat

in

De

The National Weather Administration has issued on Tuesday evening several nowcasting warnings Code Yellow for wind in effect in 11 counties in Dobrogea, Moldova and Transylvania, in force until 23:00 hrs.

According to the weathermen, the counties of Bacau, Botosani, Suceava, Galati, Neamt, Vrancea, Iasi and Vaslui will see increased wind speeds, in excess of 55-65 km/h, while at altitudes of over 1,800 meters, gusts will exceed 90-100 km/h.

The wind will persist in the depression area of the counties of Brasov and Covasna, in the lower part of Brasov County, but also in the county of Tulcea.

The nowcasting immediate dangerous phenomena warnings are issued for a maximum of period of six hours, the Weather Administration says.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Jurnalista care l-a acuzat pe premier de plagiat, după demersul lui Ciucă: ‘Poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest’

Publicat

in

De

Jurnalista Emilia Şercan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia sesizat, pentru verificare, şi nu Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” , aşa cum a făcut-o şeful Executivului, ea precizând că această instituţie nu se poate autosesiza. dar este singura care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor. Şercan a mai spus că chiar Nicolae Ciucă ar putea să solicite verificarea tezei sale de către CNATDCU, şi ”aşa ar fi cel mai onest”.

„Universitatea Naţională de Apărare poate să vină cu un punct de vedere, să exprime un punct de vedere care nu are nicio valoare juridică, nu are valoare de verdict. Singura instituţie, potrivit legislaţiei din România, care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor, este CNATDCU (..) o decizie care poate fi ulterior contestată în instanţă”, a spus jurnalista, potrivit news.ro.

Întrebată dacă CNATDCU poate fi sesizat sau să se autosesizeze, ea a spus că această instituţie nu se poate autosesiza dar poate fi sesizată de o persoană fizică sau juridică.

”Nu ştiu dacă până la urmă e treaba jurnalistului care a scris despre o teză de doctorat să facă sesizare. (..) Dovezile pe care le-am prezentat sunt extrem de extinse, pot fi luate din articol şi pot fi depuse ca sesizare la CNATDCU. De ce nu chiar Nicolae Ciucă poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest”, a afirmat el.

Emilia Şercan a precizat că nu cunoaşte echipa de etică de la Universitatea de Apărare ”Carol I”, dar ştie că nu are voie să deţină în componenţă persoane cu funcţii de conducere.

”Ceea ce ştiu este că această comisie de etică de la Universitatea Naţională de Apărare dat o serie de verdicte aş spune neaşteptate, a confirmat alte situaţii de plagiat despre care am scris în trecut, este vorba despre teza de doctorat a fostului şef AEP, Constantin Mituleţu Buică şi teza fostului rector al Academiei Forţelor Aeriene din Braşov, Rădulescu, care a demisionat”, a mai spus Şercan, precizând că această comisie, deşi nu poate da un verdict, a certificat că sesizările apărute în spaţiul public confirmă că sunt plagiate.

Emilia Şercan a a transmis că dacă CNATDCU aşteaptă ca Nicolae Ciucă să nu mai fie premier, acest lucru nu face bine nimănui, nici societăţii şi nici mediului academic.

”CNATDCU ar trebui să fie mult mai ferm şi să dea decizii în 45 de zile, aşa cum spune legea. Noi avem teze de doctorat care au sesizări depuse de ani de zile. (…) Domnilor de la CNATDCU, dacă nu aveţi curaj, dacă nu doriţi să vă exprimaţi în anumite situaţii, pentru că consideraţi că ar putea exista urmări, repercusiuni, puteţi să vă retrageţi, nimeni nu e obligat să facă parte din CNATDCU. (..) Până la urmă, este o instituţie care ar trebui să funcţioneze, şi nu să blocheze verdictele de plagiat în tezele de doctorat”, a mai afirmat jurnalista, precizând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în vechiul CNATDCU, care şi-a încheiat mandatul în 2020 şi acelaşi lucru se întâmplă şi în actualul CNATDCU.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” anunţă, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.

”Urmare la informaţiile apărute în mass-media şi a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituţiei noastre au fost iniţiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate şi de etică universitară, cu privire la existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale», susţinută de autorul tezei în anul 2003″, a transmis, marţi, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend