Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful CCR explică de nu mai vrea ca instituția să fie implicată în MCV

Avatar

Publicat

in

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, spune că CCR nu mai vrea să fie implicată în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că va discuta cu comisia MCV doar despre activitatea Curţii, nu şi a altor instituţii, cum sunt Parlamentul, instanţele de judecată, Parchetul deoarece Curtea nu are dreptul să facă afirmaţii publice despre aceste instituţii. El spune că în cazul în care comisia va avea întrebări concrete privind activitatea CCR, Curtea îi va sta la dispoziţie.

Valer Dorneanu a fost întrebat marţi, de jurnalişti despre relaţia Curţii Constituţionale cu comisia MCV, spunând că discuţiile avute până în prezent au fost benefice pentru ambele părţi.

“Am văzut şi eu reacţii care pornesc de la nereţinerea exactă a discuţiilor pe care le-am avut cu Comisia MCV. Noi am plecat de la premisa că în privinţa întâlnirilor anterioare pe care le-am avut, au fost benefice şi pentru noi şi pentru ei, dar având în vedere că în continuare în discuţiile ce se poartă, potrivit obiectivelor strategice propuse de ei, ar fi trebuit să ne pronunţăm asupra activităţii altor autorităţi publice, a instanţelor judecătoreşti, a Parchetului, a Parlamentului şi noi trebuie să ne păstrăm obligaţii de rezervă faţă de aceste instituţii. Nu avem dreptul să facem comentarii publice şi cu atât mai puţin să le criticăm”, a afirmat Dorneanu.

El a menţionat că CCR nu mai doreşte să fie implicat în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar dacă această comisie doreşte să pună întrebări despre activitatea instituţiei Curtea îi va sta la dispoziţie.

“Am vorbit de faptul că în continuare dorim să nu mai fim implicaţi în Mecanismul de Verificare şi Control. Am şi precizat că în măsura în care comisia va avea de pus vreo întrebare concretă care să vizeze strict activitatea noastră, le stăm la dispoziţie. Nu să fim parte a acelui mecanism periodic, cu vizite, cu întâlniri şi cu răspunsuri la întrebări care vizau mai multe alte autorităţi decât noi”, a precizat preşedintele CCR.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Amenzi de 5.500 de lei pentru nerespectarea de către călătorii din trenuri a măsurilor anti-COVID, date de polițiștii din Vaslui

Avatar

Publicat

in

De

Poliţiştii vasluieni de la Poliţia Transporturi au efectuat o acţiune de control pentru a urmări felul în care sunt respectate măsurile impuse de pandemia COVID-19 de către persoanele care călătoresc cu trenul, fiind aplicate sacţiuni contravenţionale în valoare de peste 5.500 de lei, potrivit Agerpres.

“La acţiune, poliţiştii au fost sprijiniţi şi de reprezentanţi ai CFR Călători. Echipele de control au acţionat în şapte trenuri de călători aparţinând CFR, dar şi operatorilor privaţi şi opt staţii de cale ferată, fiind legitimate peste 40 de persoane. (…) Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 la Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, au fost aplicate trei sancţiuni la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 1 la H.G. 203/1994 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române şi trei la alte acte normative.Valoarea sancţiunilor aplicate este de peste 5.500 de lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui.

Citește și: Monica Pop a răbufnit, după ce valul 2 de coronavirus a prins nepregătite autoritățile: De ce nu mai avem producții autohtone și importăm orice?

Poliţiştii au precizat, de asemenea, că reprezentanţii Poliţiei Transporturi acţionează zilnic în gări, aeroporturi şi în trenurile de călători pentru respectarea măsurilor legale impuse de autorităţile naţionale pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2, precum şi pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Aceştia au atras atenţia cu privire la faptul că pasagerii trebuie să evite aglomeraţia şi să nu aleagă pentru destinaţia lor doar trenurile de la orele de vârf şi au subliniat faptul că purtarea măştii de protecţie la bordul trenurilor CFR Călători este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum şi în zonele de aşteptare a trenurilor – staţii de cale ferată, peroane, săli de aşteptare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Pentru că nemții nu respectă normele, Angela Merkel scoate mii de poliţişti pe străzi pentru a impune ordinea

Avatar

Publicat

in

De

Germania intenţionează să desfăşoare mii membri ai poliţiei federale în toată ţara pentru a impune respectarea noilor restricţii legate de coronavirus începând de luni, inclusiv închiderea restaurantelor şi a barurilor, a anunţat joi ministrul de interne, Horst Seehofer, citat de Reuters.

Cancelarul Angela Merkel şi liderii landurilor germane au căzut de acord miercuri asupra unui “lockdown” de urgenţă timp de o lună ce include închiderea restaurantelor, a sălilor de sport şi a teatrelor pentru a inversa creşterea cazurilor de coronavirus care riscă să copleşească spitalele, scrie agerpres.ro.

Citește și: Monica Pop a răbufnit, după ce valul 2 de coronavirus a prins nepregătite autoritățile: De ce nu mai avem producții autohtone și importăm orice?

“Realizarea verificărilor va fi crucială pentru a asigura succesul noilor măsuri”, a declarat Seehofer. “În coordonare cu statele (federale n.r.), poliţia federală va desfăşura mii de poliţişti”, a adăugat el.

Verificările sporite ar putea fi nepopulare într-o ţară prudentă faţă de supravegherea de către stat după experienţa Germaniei de Est comuniste şi a naziştilor lui Hitler.

Citește și: Alexandru Rafila profețește dezastrul: În maxim o lună cazurile de coronavirus se pot dubla, iar decesele, tripla!

Critici au fost exprimate de politicieni din opoziţie după ce în oraşul Essen (vest) s-a încercat recrutarea de locuitori pentru a-i raporta pe alţi cetăţeni care nu respectă restricţiile legate de coronavirus, o metodă văzută de unii ca o amintire a trecutului nazist.

Pe pagina sa principală, Essen pune la dispoziţia cetăţenilor un formular online pentru a completa plângeri legate de încălcarea regulilor, inclusiv posibilitatea de a descărca imagini.

Citește și: Simona Halep a câștigat procesul cu ANAF! Ce sumă uriașă are de recuperat sportiva

Seehofer a spus că poliţia federală va fi folosită mai întâi în marile oraşe şi zonele cele mai grav afectate de pandemie.

Poliţiştii vor efectua de asemenea controale sporite la aeroporturi, în gări şi aproape de graniţe pentru a asigura că persoanele care intră în ţară din regiuni cu risc ridicat respectă regulile.

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adreasa Guvernului Orban: ‘În acest moment, Guvernul nu îşi mai pune problema dacă să crească TVA, ci cu cât să crească TVA’

În Germania, gestionarea activităţii poliţiei revine în principal celor 16 state. Aproximativ 40.000 de membri ai poliţiei federale sunt responsabili de securitatea frontierelor, dar ei pot acorda de asemenea sprijin poliţiei landului dacă este necesar.

Chiar înainte de anunţarea noilor măsuri, capitala Berlin a solicitat ajutorul a 500 de membri ai poliţiei federale pentru a se ocupa de petrecerile şi adunările ilegale pe care poliţia locală nu a reuşit să le pună sub control.

Citește și: Monica Pop a răbufnit, după ce valul 2 de coronavirus a prins nepregătite autoritățile: De ce nu mai avem producții autohtone și importăm orice? .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend