Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Şeful AEP a preluat preşedinţia Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa

Publicat

in

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că joi preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu-Buică a preluat preşedinţia Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), la reuniunea online a Comitetului Executiv al Asociaţiei, pentru un mandat de un an. În acest context, AEP va organiza Adunarea Generală a ACEEEO ȋn luna septembrie 2021.

La reuniune au confirmat participarea toate organismele de management electoral care sunt membre ale Comitetului Executiv, respectiv: Comisia Electorală Centrală a Bulgariei, Comisia Electorală de Stat a Republicii Croaţia, Comisia Electorală Centrală a Georgiei, Comisia Electorală Centrală pentru Alegeri şi Referendumuri din Republica Kârgâzstan, Comisia Electorală Centrală a Letoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei şi Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, arată un comunicat de presă al AEP, potrivit news.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Conducerea ACEEEO este preluatӑ joi de preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu-Buicӑ pentru un mandat de un an, iar rolul de membru al Comitetului Executiv al ACEEEO este asumat de domnul Zsombor Vajda, vicepreşedinte al AEP.

„În perioada preşedinţiei Autorităţii Electorale Permanente, ne vom asuma rolul de a impulsiona consolidarea la nivel regional a reţelei de profesionişti în domeniul electoral şi vom încuraja implicarea activă a tuturor actorilor interesaţi de procesele electorale, în special a tinerilor”, a afirmat Constantin Buică, conform sursei citate.

În acest context, AEP va organiza Adunarea Generală a ACEEEO ȋn luna septembrie 2021. Evenimentul are o conotaţie specială, dată fiind aniversarea a 30 de ani de existenţă a prestigioasei organizaţii. Temele principale ale conferinţei vor fi: implicarea tinerilor în procesele electorale şi finanţarea campaniilor şi partidelor politice.

Preluarea preşedinţiei ACEEEO de către AEP denotă angajamentul instituţiei faţă de valorile democraţiei şi bunei guvernări, precum şi determinarea de a promova schimbul de bune practici din domeniul electoral în zona Europei.

ACEEEO este o asociaţie regională, înfiinţată în 1991 şi cuprinde 25 de state din Uniunea Europeană, Europa Centrală şi de Est. AEP este membru de drept al ACEEEO din anul 2004, participând astfel în 2005 la prima conferinţă anuală a organizaţiei.

Asociaţia promovează alegerile libere, corecte şi transparente în regiune şi organizează conferinţe anuale care dezbat subiecte precum transparenţa actului electoral, reflectarea alegerilor în presă, procese electorale, reforma finanţării campaniilor electorale şi participarea cetăţenilor la procesul electoral. ACEEEO oferă asistenţă şi expertiză electorală atât membrilor săi, cât şi altor state şi, de asemnenea, organizează seminarii, ateliere de lucru şi conferinţe internaţionale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend