Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sectoarele din economia românească, care au condus la creșterea surpriză de 6,5%

Publicat

in

Creşterea economică de 6,5% an/an din primul trimestru din 2022 a fost o surpriză pentru toată lumea. Până la datele detaliate privind avansul PIB, din datele macro lunare, consumul pare să fie responsabil.

Toate datele referitoare la consum arată că a susţinut creşterea economică-sur­priză din primul sfert din 2022. Informaţiile Insti­tutu­lui Naţional de Statistică indică creşteri de două cifre pentru toate sec­toarele de consum, în afară de comerţul cu amănuntul, care a crescut cu 5,5% an/an. În prima jumătate din luna iunie INS va publica datele detaliate despre creş­terea economică din primul trimes­tru, care vor releva cauza surprizei, scrie Ziarul Financiar.

„Ştim cu toţii că evoluţia din primul trimestru anunţată de statistică a fost surpriză şi creşterea consumului este singura explicaţie care pare să stea în picioare. Această creştere a consumului deosebit de rapidă este, pe de-o parte, un efect al recuperării care a avut loc după pandemie, pentru că aproape tot anul 2021, dar mai ales a două parte, a fost mişcat de această tendinţă de recuperare a consumului, care îşi revenea după închiderile cauzate de pandemie”, comentează datele analistul financiar Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

În comerţul cu ridicata cifra de afaceri a crescut cu 31% în primul trimestru din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. Creşterea este substanţială, în special având în vedere că acest indicator creştea şi în T1/2021 cu aproape 6% faţă de T1/2020, ultimul trimestru de creştere economică din ciclul anterior. Cele mai mari creşteri sunt pe partea de servicii de piaţă prestate populaţiei şi întreprinderilor.

Cifra de afaceri din servicii de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 37% an/an în T1/2022, creştere susţinută de HoReCa şi de turism. Deşi şi inflaţia şi efectul de bază au jucat un rol important – în T1/2021 serviciile prestate populaţiei scădeau cu 16% – serviciile pentru populaţie au înregistrat creştere susţinută.

Creşterile cele mai mari pentru servicii prestate populaţiei au fost înregistrate în martie, în condiţiile în care la finalul lui februarie 2022 s-au ridicat, pentru prima dată în doi ani, toate restricţiile legate de pandemie – certificatul Covid, programul scurt al magazinelor şi restaurantelor etc.

„Pentru anumite categorii de servicii, ridicare restricţiilor a avut fără îndoială efect. În perioada pandemiei au suferit foarte mult activităţile legate de petrecerea timpului liber: hoteluri, staţiuni, spectacole. Odată cu ridicarea restricţiilor au început să revină şi să conteze, iar creşterea pare spectaculoasă. Discutăm şi de o dinamică în preţuri nominale, care includ şi inflaţia”, a mai spus Dochia.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate companiilor, acestea au crescut cu 25% an/an în T1/2022, în contextul în care şi în primul trimestru din 2021 creşteau cu 4%.

Serviciile IT au crescut cel mai mult (+41%) şi creşterea este cu atât mai importantă cu cât serviciile IT creşteau în primele trei luni din 2021 cu 19%. Cifra de afaceri din comunicaţii a crescut de asemenea cu 11%, iar serviciile de transport au avansat cu 22%.

În ceea ce priveşte însă comerţul cu amănuntul, principala ramură a consumului privat, care, la rândul său este principala componentă a PIB, avansul în primele trei luni din 2022 a fost de 5,5%, sub inflaţie. Creşterea a venit din vânzările de combustibil, care au urcat cu 8%. De asemenea, zona de produse nealimentare a crescut cu 7% în primele trei luni din an, dar jucătorii din piaţă spun că în T2 se observă o scădere a vânzărilor.

„O schimbare a apărut deja în zona produselor de folosinţă îndelungată, avem o scădere mică a pieţei faţă de anul trecut. Cred că în perioada imediat următoare va continua să existe un declin faţă de 2021, dar nu va fi unul semnificativ, nu vor fi deviaţii severe. Mai mult, mă aştept ca în T3 şi T4 să fie o creştere“, spune Dan Ostahie, fondator Altex, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Handbal (f): România a câștigat Trofeul Carpați – Victorie în fața Spaniei

Publicat

in

De

Echipa naţională de handbal feminin a României a încheiat a câștigat Trofeul Carpaţi, după ce a învins reprezentativa Spaniei, scor 25-23, în ultimul meci de la Bistrița.

Cristina NeaguFoto: Claus Fisker / AFP / Profimedia

În cele trei zile de competiţie, tricolorele au obţinut un egal, şi două victorii.

Rezultatele înregistrate la Trofeul Carpați

Spania vs Serbia 28-30

România vs Austria 32-32

Spania vs Austria 32-27

România vs Serbia 26-20

  • Sâmbătă

Serbia vs Austria 30-19

România vs Spania 25-23.

Tricolorele pregătesc participarea la Campionatul European din acest an, la care vor juca în grupa C, cu reprezentativele Olandei, Macedoniei de Nord şi Franţei.

Naţionala României va participa pentru a 14-a oară la turneul final al CE, iar ediţia din 2022 va avea loc între 4 şi 20 noiembrie şi va fi găzduită de oraşele Ljubljana, Celje, Skopje şi Podgorica.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Moment rar în relațiile SUA-Cuba: Ajutați de obicei de ruși, cubanezii au cerut acum ajutorul americanilor după uraganul Ian

Publicat

in

De

Administrația Biden a primit o solicitare rară din partea guvernului cubanez de a oferi asistență de urgență în urma impactului devastator al uraganului Ian, potrivit unor comunicări analizate de Wall Street Journal.

Nu a fost solicitată o sumă exactă, iar SUA încă încerca să stabilească dacă guvernul de la Havana va suplimenta cererea, în timp ce încearcă să determine amploarea pagubelor, potrivit comunicărilor prin e-mail. Furtuna a ucis cel puțin două persoane în Cuba și a lăsat țara fără energie electrică.

Solicitarea vine în contextul în care Rusia, susținătorul de lungă durată al Cubei, se luptă cu războiul din Ucraina și cu sancțiunile internaționale, în timp ce Havana se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii.

Relațiile dintre Washington și Havana, care s-au deteriorat atunci când fostul președinte Donald Trump a anulat eforturile de apropiere ale administrației Obama și a declarat Cuba drept stat sponsor al terorismului, s-au îmbunătățit ușor sub actuala administrație. Cu toate acestea, președintele Biden nu a luat nicio măsură majoră pentru a normaliza relațiile și a menținut Cuba pe lista de supraveghere a terorismului.

Însă, la începutul acestui an, administrația Biden a declarat că va elimina plafonul pentru remitențele în dolari pe care americanii le pot trimite în Cuba, va redeschide cursele aeriene către orașele de pe insulă și va restabili călătoriile așa-numitelor grupuri educaționale, măsuri despre care a spus că sunt menite să sprijine poporul cubanez.

E-mailurile au sugerat că SUA continuă să colaboreze cu Havana pentru a determina cât de mult este nevoie de asistență, iar SUA a evaluat că autoritățile cubaneze ar acorda prioritate spitalelor, instalațiilor de pompare a apei, instalațiilor sanitare și altor infrastructuri critice dacă Washingtonul ar trebui să ofere ajutor.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a refuzat să comenteze. Guvernul cubanez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Dacă Cuba cere ajutor umanitar și SUA i-l oferă, ar fi un adevărat progres”, spune William LeoGrande, expert în Cuba la American University din Washington.

În alte ocazii în care Cuba a avut de suferit de pe urma uraganelor, SUA au oferit ajutor umanitar, dar Cuba l-a refuzat. „Poziția lui Fidel a fost că Cuba nu va accepta acte de caritate de la o țară care avea o blocadă economică împotriva ei”, spune LeoGrande, referindu-se la fostul lider cubanez Fidel Castro, decedat de curând. „El nu a vrut să justifice embargoul”.

Solicitarea cubaneză sugerează că Rusia, care a fost un susținător al Cubei în dezastrele din trecut, nu este în stare să facă acest lucru din cauza războiului din Ucraina, a spus LeoGrande.

Când un incendiu în august în portul Matanzas a distrus o mare parte din cel mai important terminal de combustibil al Cubei, Rusia, Mexic și Venezuela au intervenit pentru a ajuta Havana. La vremea respectivă, SUA au oferit asistență tehnică. Cuba a declarat că a fost recunoscătoare pentru ofertă, dar SUA au spus că Cuba nu a făcut nicio cerere oficială de ajutor. Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA a furnizat în cele din urmă guvernului cubanez 43 de seturi de echipamente de stingere a incendiilor și achiziționează echipamente suplimentare pentru a le trimite.

Economia cubaneză trece prin cea mai grea perioadă din ultimele trei decenii. Oamenii stau la cozi lungi, ore întregi, pentru a căuta alimente de bază, care sunt rare. Multe medicamente sunt greu de găsit, în timp ce întreruperile de energie electrică sunt frecvente și se prelungesc mai mult de 14 ore.

În afară de înăsprirea embargoului comercial al SUA de către administrația Trump, industria turistică cubaneză, cândva înfloritoare, a fost devastată de pandemia Covid-19 și încă nu și-a revenit. Economia sa a fost grav afectată de inflația accelerată, precum și de proasta gestionare economică.

Criza economică cubaneză s-a agravat luna trecută, după ce incendiul din Matanzas a distrus o mare parte a terminalului și a rezervoarelor de depozitare a combustibilului, dând o nouă lovitură rețelei electrice fragile a Cubei.

Criza economică și creșterea represiunii politice au împins zeci de mii de cubanezi să migreze în SUA. În anul fiscal curent, până la sfârșitul lunii august, aproape 200.000 de migranți cubanezi au fost reținuți de către oficialii americani după ce au trecut granița sudică a SUA.

După pana de curent la nivelul întregii insule cauzată de uraganul Ian, cubanezii au ieșit în stradă în unele părți din Havana și în alte părți pentru a protesta față de lipsa energiei electrice și pentru a cere demisia președintelui Miguel Díaz-Canel, potrivit unor videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare.

„Toată lumea este furioasă”, a declarat Camilo Condis, un antreprenor electric independent din Havana. „Cel mai rău lucru este mâncarea, care este atât de greu de obținut și care putrezește atunci când nu mai este curent.”Condis a spus că nu avea curent electric sau presiune a apei în casa sa.

Cuba se teme de o repetare a valului de proteste fără precedent din iulie 2021, care a zguduit guvernul, când zeci de mii de cubanezi au ieșit în stradă în zeci de orașe din întreaga insulă cerând libertate și demisia lui Díaz-Canel. Demonstrațiile au fost declanșate, de asemenea, de pene de curent prelungite și de deteriorarea condițiilor economice.

În lunile care au urmat protestelor, Cuba a acuzat aproximativ 930 de persoane de infracțiuni legate de demonstrații și a încarcerat cel puțin 675 de persoane, unele la pedepse de până la 25 de ani, potrivit Cubalex, o organizație pentru drepturile omului care monitorizează insula.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend