Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Secretarul de stat Oana Ursache încurajează mamele să-i învețe pe copii limba română în urma unei vizite în două parohii din Austria,

Publicat

in

Oana Ursache, secretar de stat al Departamentului Romanilor de Pretutindeni, a vizitat duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, parohiile românești „Sf. Arh. Mihai și Gavriil” din Krems an der Donau și „Pogorârea Sf. Duh și Sf. Stefan cel Mare” din Viena.

Delegația a participat la liturghie la parohia din Krems an der Donau, păstorită de părintele Cezar Marksteiner-Ungureanu. Cu acest prilej, Oana Ursache, profesor de limba română, a subliniat importanța folosirii limbii române în familiile de români din diaspora.

În a doua parte a zilei, secretarul de stat a vizitat noua biserică „Pogorârea Sf. Duh și Sf. Stefan cel Mare”.

Părintele Paroh Emanuel-Stefan Nuțu și credincioși ai parohiei i-au prezentat lăcașul de cult și blocul unde locuiesc 46 de familii de români care și-au creat propriul proiect pentru comunitatea lor.

Oana Ursache a apreciat proiectele spirituale și culturale ale parohiei, încurajând în mod deosebit implicarea mamelor, văzute ca cele dintâi profesoare de limbă maternă pentru copii.

La întâlnirea de la Viena au mai participat Părintele Nicolae Dura, vicarul Austriei, care a prezentat proiecte de viitor ale comunității, și Ramona Miletic, viceprimarul de origine română al sectorului 11 al Vienei, conform basilica.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane secvenţiate în noiembrie

Publicat

in

De

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane a căror secvenţiere genomică a fost realizată între 11 şi 26 noiembrie, a comunicat luni Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

Chiar dacă această ţară a secvenţiat un număr destul de mic de eşantioane virale, rezultatele sugerează că varianta Omicron, semnalată mai întâi în statele vecine Africa de Sud şi Botswana la sfârşitul lunii trecute, este înalt prevalentă şi în Namibia.

Cazurile de infectare cu Omicron au fost depistate cu precădere în capitala Windhoek şi în jurul acesteia, regiune în care au fost înregistrate 536 din cele 695 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în primele cinci zile din decembrie.

Al 19-lea eşantion secvenţiat provine de la o persoană infectată cu varianta Delta.

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud şi din alte ţări se grăbesc să determine dacă varianta Omicron este mai contagioasă, provoacă forme mai grave ale bolii sau este mai rezistentă la vaccinurile actuale.

‘Trebuie să rămânem în gardă cât timp aşteptăm investigaţii suplimentare în legătură cu această variantă’, a indicat Ministerul Sănătăţii din Namibia într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Namibia a intrat în alertă ridicată în privinţa Omicron după ce varianta a fost identificată în Japonia şi Cehia la două persoane cu istoric de călătorie în această ţară din sud-vestul continentului african.

Namibia, unde sunt vaccinate cu schema completă doar în jur de 318.000 de persoane din populaţia de 2,5 milioane de locuitori, a avertizat luna trecută că mai mult de 268.000 de doze de la AstraZeneca şi Pfizer sunt în pericol să fie distruse din cauza ritmului lent al vaccinării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE | Liderii coaliției, aproape de acord: Taxarea specială a multinaționalelor, din 2022. Bani pentru educație și sănătate

Publicat

in

De

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 6 decembrie, pentru a discuta despre bugetul de stat pe anul 2022. Conducerile PSD, PNL și UDMR sunt aproape să ajungă la un acord cu privire la taxarea specială a marilor companii.

UDMR a propus ca, pe o perioadă de 3 ani, să se aplice un impozit de 1% pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. PSD a fost de acord cu ideea, reticențe existând din partea PNL. În discuțiile de luni seara, liderii celor trei partide sunt însă aproape să accepte introducerea acestei taxe începând cu 2022, potrivit unor surse din cadrul coaliției.

Această măsura ar asigura un plus de 4,9 miliarde de lei pentru bugetul de stat, potrivit calculelor din coaliție. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru cheltuielile din domeniul educației și al sănătății, au precizat surse din coaliție pentru stiripesurse.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend