Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene: ‘Avem încă oameni pe care nu am putut să îi evacuăm din Afganistan’

Publicat

in

De la schimbarea regimului de la Kabul există cetăţeni afgani care au nevoie de protecţie şi care încă nu au putut fi evacuaţi din ţară, iar aceştia au nevoie de “condiţii umane” a afirmat, marţi, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune.

Acesta a afirmat, în ceea ce priveşte îngrijorările privind o eventuală criză a migranţilor, că “trebuie să fim prudenţi, pentru că nu ştim ce turnură vor lua lucrurile”.

“Cred că nu trebuie să cădem în scenarii caricaturale, care sunt foarte grave în prezent. Cred că este dificil faptul că există încă afgani care au lucrat pentru instituţii civile sau militare ale unor ţări europene, care nu au putut părăsi Afganistanul – am vrea să îi evacuăm şi să îi protejăm – sau bărbaţi afgani, femei afgane care sunt ameninţaţi şi care au dreptul la azil, după criteriile europene. Asta nu înseamnă că toată populaţia Afganistanului o să vină în Europa, dar, în prezent, dificultatea este să evacuăm aceste persoane care au nevoie de protecţie, toţi de pe listele noastre pe care am încercat să le realizăm în regim de urgenţă”, a declarat el, în cadrul unei discuţii cu presa română.

Beaune se află în vizită oficială în România.

El a detaliat că “de la căderea Kabulului, avem încă oameni pe care încă nu am putut să îi evacuăm. Asta este o primă soluţie pentru oamenii aceştia”.

“Nu înseamnă că frontierele sunt deschise, în prezent nu sunt, dar nu înseamnă nici că nu avem nicio îngrijorare legată de migraţie, nu doar în ceea ce priveşte Afganistanul. Europa nu are încă o politică comună privind migraţia”, a arătat el.

Totodată, a vorbit de provocările migraţiei în Europa şi de nevoia unei abordări regionale, potrivit Agerpres.ro.

“O Agenţie de Frontieră comună cred că este folositoare, nu e suficientă, este un stadiu embrionar, dar este importantă, este de folos în Lituania faţă de Belarus, în Grecia, uneori faţă de provocările Turciei. Apoi trebuie, pentru a avea un răspuns echilibrat, să lucrăm în mod prioritar cu ţările din regiune, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, inclusiv financiar, pentru a ajuta la preluarea refugiaţilor, cât mai aproape de ţara lor”, a punctat acesta.

Mai mult, a detaliat că “persoanele care fug din Afganistan nu visează – aşa cum spune uneori extrema dreaptă – să ne fure pâinea sau să vină la noi în ţară”.

“Visul lor este să trăiască într-o ţară liberă. Au nevoie de condiţii umane, sper că acest lucru va fi posibil cât mai curând, când se vor schimba condiţiile politice, nu ştiu când. Există speranţă să revină în ţara lor”, a mai afirmat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Județul în care spitalul de boli infecțioase e aproape plin cu pacienţi cu COVID-19: 99% dintre ei sunt nevaccinaţi

Publicat

in

De

Spitalul de Boli infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi este aproape plin cu pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, medicii de la această unitate sanitară arătând că există o “presiune foarte mare”, iar cazurile internate sunt forme medii şi severe. În condiţiile în care cei mai mulţi dintre pacienţi sunt nevaccinaţi şi în contextul în care spitalul mai are doar câteva locuri libere, medicii fac din nou apel la populaţie să se vaccineze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

“Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva este în stare de funcţionare la capacitate maximă. Corpul medical şi infrastructura spitalului sunt supuse unei presiuni foarte mari. Ceea ce am preconizat, vis-a-vis de evoluţia pandemică, este pe punctul de a deveni realitate. (…) Toţi pacienţii, indiferent de sectorul unde sunt îngrijiţi, au nevoie de suport maximal din punctul de vedere al oxigenoterapiei fiind în proporţie de peste 99% nevaccinaţi. În momentul de faţă, spitalul dispune de 5 locuri de terapie intensivă şi doar 10 locuri în cadrul pavilioanelor spitalului”, a transmis, vineri, managerul unităţii medicale ieşene, medicul Florin Roşu.

Conform acestuia, şi celelalte spitale suport COVID au început să interneze pacienţi care nu mai pot fi primiţi în Spitalul de Boli Infecţioase.

“Am detaşat specialişti către spitalele suport, astfel încât pacienţii să aibă parte de cea mai calificată îngrijire”, a precizat medicul.

El a făcut din nou apel la vaccinare şi la respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului, despre care spune că au fost “măsuri bagatelizate în ultima perioadă”.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi îngrijeşte la nivelul tuturor pavilioanelor pacienţi cu patologia COVID-19 cu forme medii spre severe, iar în cele două secţii de terapie intensivă se află exclusiv pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au forme severe şi critice ale bolii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noua procedură de restructurare a obligațiilor bugetare, explicată în 9 puncte

Publicat

in

De

​​Recent, a apărut în Monitorul oficial OMFP nr. 764 din 2021 privind aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 iulie 2020. Documentul modifică substanțial procedura de restructurare a obligațiilor bugetare așa cum sunt prevăzute de OG nr. 6/2019, scrie expertul Adrian Bența într-un articol transmis redacției. Desigur, OG nr. 6/2019 a înregistrat multiple modificări la data adoptării, fapt ce a impus actualizarea procedurii.

Să analizăm principalele modificări:

  • 1. Procedura se aplică debitorilor, persoane juridice de drept public sau privat, care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020, nestinse până la data emiterii certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal central, precum şi obligaţii bugetare accesorii;
  • 2. Debitorii prevăzuţi mai sus se află în dificultate financiară în cazul în care nu au posibilitatea să achite obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020 şi nici obligaţiile bugetare accesorii;
  • 3. Pentru a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, debitorul trebuie să nu se afle în procedura insolvenţei potrivit legii la data emiterii deciziei de aprobare a restructurării obligaţiilor bugetare. Debitorul care se află în procedura insolvenţei până la data la care are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia de restructurare prevăzută de ordonanţă şi doreşte restructurarea obligaţiilor bugetare poate notifica organul fiscal cu privire la intenţia sa, cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare să iasă din procedura insolvenţei;
  • 4. În vederea accesării măsurilor de restructurare, debitorul depune la organul fiscal competent notificarea privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare până la data de 30 septembrie 2021, sub sancţiunea decăderii. Notificarea poate fi depusă la registratura organului fiscal central competent; prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă;
  • 5. După întocmirea planului de restructurare şi a testului creditorului privat prudent, debitorul depune la organul fiscal competent o cerere prin care solicită restructurarea obligaţiilor bugetare, la care anexează planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent. Modelul cererii privind aplicarea dispoziţiilor referitoare la restructurarea obligaţiilor bugetare este prevăzut în anexa nr. 30 din prezenta procedură;
  • 6. Până la depunerea cererii prevăzute mai sus trebuie achitate obligaţiile bugetare scadente în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data depunerii cererii;
  • 7. Pentru menţinerea înlesnirii la plată a cărei valabilitate a fost pierdută, pentru modificarea înlesnirii la plată, precum şi pentru orice alte operaţiuni privind procedura de acordare şi de urmărire a derulării înlesnirilor la plată se aplică în mod corespunzător prevederile Procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central, aprobată prin OpANAF nr. 90/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Modelele formularelor utilizate pentru aplicarea acestor prevederi sunt cele cuprinse în anexele nr. 19-28 şi anexa nr. 30 din prezenta procedură;
  • 8. În vederea restructurării obligaţiilor bugetare, organul fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului principal analizează situaţia fiscală a acestuia şi emite certificatul de atestare fiscală până cel târziu în ziua lucrătoare imediat următoare de la primirea solicitării;
  • 9. La acordarea facilităţii pentru obligaţiile pentru care s-a atras răspunderea potrivit legii, pentru analiza îndeplinirii condiţiilor, organul fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale persoanei răspunzătoare are în vedere numai obligaţiile ce îi revin acesteia, respectiv atât cele datorate ca urmare a atragerii răspunderii, cât şi celelalte obligaţii bugetare înregistrate în evidenţa acestuia, dar nu şi pe cele ce revin debitorului principal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend