Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: ‘Ne dorim și cred că prin aceste vaccinuri vom putea ajunge la acea imunitate de turmă care să ne protejeze’

Avatar

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan precizează că una dintre cele mai mari provocări în momentul de față ”este disponibilitatea vaccinului, care, faţă de ceea ce ne-am dori, este mai scăzută”.

„Poate cea mai mare provocare pe care o avem acum este disponibilitatea vaccinului, care, faţă de ceea ce ne-am dori, este mai scăzută, dar sperăm cu toţi ca tipurile de vaccinuri pe care acum le avem în curs plus cele care sunt în studiile finale să o putem depăşi în perioada următoare. Ne dorim şi cred că prin aceste vaccinuri vom putea ajunge la acea imunitate de turmă care să ne protejeze, care să ne permită să revenim la acel stil de viaţă normal, dar cu precauţiile de rigoare”, a declarat Moldovan în cadrul videoconferinţei „Vaccinarea anti-COVID-19: recomandări şi precauţii”.

Potrivit secretarului de stat, „oamenii încep să prindă curaj în vaccinare”.

„Vaccinarea anti-COVID cred că reprezintă pentru noi o speranţă în derulare, pentru că în sfârşit am ajuns la acel moment dorit de noi toţi în luna martie (n.r. anul 2020), când am început să înţelegem cu adevărat anvergura infecţiei COVID, acel moment care ne poate duce la o revenire la acea viaţă normală. (…) Cred că trebuie ca viaţa normală spre care tindem cu toţii să fie dublată de o precauţie pe care am învăţat acum să o respectăm şi pe care de multe ori instinctiv am adoptat-o”, a mai spus Andreea Moldovan.

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, profesorul Adrian Streinu Cercel, a spus că tehnologia ARN mesager a fost folosită cu succes în urmă cu câţiva ani şi în cazul unui alt virus.

„În momentul de faţă sunt 12 metode de a fabrica un vaccin împotriva lui SARS-COV-2. Din aceste 12 – două au fost mai uzitate, respectiv ARN mesager şi folosirea unor vectori de tip adenovirus, inclusiv cel de la Astra Zeneca, cu adenovirus de cimpanzeu. Faptul că noi dezvoltăm anticorpi ne apără pe dinăuntru, nu ne apără la nivel de mucoase. (…) Suntem imunizaţi pe dinăuntru, foarte probabil că nu vom face forme severe, ci forme eventual uşoare, dar putem să devenim colonizaţi şi să transmitem în continuare virusul. Pentru acest moment singurul element care ne apără este purtatul măştii corespunzător care să acopere şi nasul şi gura, tot timpul, din momentul în care ieşim pe uşă şi până ne întoarcem înapoi în casele noastre”, a susţinut Adrian Streinu Cercel.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Emilian Popovici este de părere că s-ar putea ajunge la o acoperire vaccinală de aproximativ 70% până la sfârşitul anului, „dacă toate lucrurile vor decurge ca la carte”.

„Chiar dacă răspunsul imun la vaccin nu este influenţat, noi trebuie să creştem acoperirea vaccinală pe măsură ce transmisibilitatea noilor variante creşte”, a spus medicul.

În opinia sa, este necesară deschiderea şcolilor, dar „contează enorm” în ce condiţii se va face acest lucru.

„Este foarte important să deschidem şcolile când sunt pregătite corespunzător şi când avem partea de imunizare a cadrelor didactice, pentru că altfel riscăm să le deschidem ca să le reînchidem. Este extrem de necesară redeschiderea şcolilor, pentru că viaţa copiilor este afectată prin izolare, prin distanţare…(…) Este necesară redeschiderea şcolilor, dar contează enorm de mult în ce condiţii se va face aceasta”, a mai afirmat Emilian Popovici, informează agerpres.ro.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Traian Băsescu reacționează după scandalul de la Spitalul Foișor: ‘Lucrul ăsta va rămâne una din petele majore și pe blazonul lui Iohannis, și pe blazonul acestui Guvern’

Avatar

Publicat

in

De

Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, s-a declarat revoltat de filmările de la evacuarea forțată a pacienților internați la Spitalul Foișor din Capitală.

„Această scoatere pe timp de noapte a bolnavilor, nu are nicio alta etichetă decât barbarie (…) Cred că lucrul ăsta va rămâne una din petele majore şi pe blazonul lui Iohannis, şi pe blazonul acestui Guvern. Nu au variantă logică, credibilă, pentru a explica barbaria din noaptea de 9 spre 10, dintr-un spital. Nu am văzut aşa ceva în Europa.

Cred că suntem unici. (…) Este, după părerea mea, incompetenţă şi dispreţ. (…) Este o chestiune care ţine de penal. Nu poţi să batjocoreşti atâţi bolnavi din proastă administrare„, a spus Traian Băsescu, conform romaniatv.net.

„Eu cred ca medicii de la spitalul Foişor au trăit o dramă. Medicii care i-au operat nu mai pot să urmăreasca evoluţia post operatorie. Ce s-a întâmplat în acea nopate putea fi evitat cu un simplu exercitiu de logică. Şi pe măsura ce dimineaţă ieşeau bolnavii din spital se introduceau în saloane echipamentele. Asta înseamnă incompetenţă dincolo de orice limită”, a mai spus Băsescu, în legătură cu situaţia de la Foişor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Florin Roman, declarație incendiară: ‘PNL se desparte total de ceea ce face domnul ministru Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății într-un mandat plin de bâlbe’

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul Florin Roman a declarat că ”Partidul Național Liberal se desparte total de ceea ce face domnul ministru Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății”, care în numai câteva luni petrecute la guvernare a comis gafă după gafă.

„Mai întâi, aș dori să fac o precizare foarte clară. Partidul Național Liberal se desparte total de ceea ce face domnul ministru Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății într-un mandat plin de bâlbe – și spunem asta nu de ieri, de astăzi, câțiva oameni din Partidul Național Liberal, ci de foarte multă vreme.

Dacă e să luăm doar câteva momente, haideți să luăm descentralizarea centrelor de vaccinare și acea harță cu aleșii locali, pentru că le-a dat domnul ministru sarcină să facă centre de vaccinare, dar nu le-a descentralizat și resursele financiare. Haideți să ne amintim de permanentul scandal cu colonelul Gheorghiță, pe campania de vaccinare. Haideți să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, așa cum spuneați dumneavoastră, la «Matei Balș» și din păcate, foarte recent acum, acest ultim episod de la «Foișor»”, a afirmat Florin Roman.

Totuși, spune deputatul PNL, lipsa de paturi ATI este una „acută”.

„Punctual, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, eu cred că singurul adevăr care s-a spus de către cei care gestionează această situație – și aici mă refer la doctorul Arafat și la ministrul Sănătății – a fost că într-adevăr, fiind o acută lipsă de paturi, e nevoie să găsești alte paturi pe ATI, pentru că din păcate sunt foarte multe forme grave”, a adăugat Florin Roman.

Întrebat dacă Raed Arafat și Vlad Voiculescu „au aflat vineri noapte” despre nevoia de paturi ATI, Florin Roman a explicat: „Aici intervine o discuție serioasă. Eu îmi amintesc, dincolo de ceea ce ați spus dumneavoastră, au fost două sau trei declarații publice ale Președintelui României, care făcea apel la cei care se ocupă de gestionarea pandemiei cu Covid, la ministrul Sănătății, la Raed Arafat, domne, măriți numărul de paturi pe ATI întrucât, față de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, acum sunt forme mult mai grave, iar oamenii vin ceva mai târziu la spital și din cauza aceasta apar și aceste forme grave”.

„În schimb, ceea ce s-a întâmplat acolo este dezolant pentru orice om sănătos la cap, adică nu poți să faci o evacuare a unor pacienți bolnavi, aflați sub tratament, scoși din operație, noaptea ca hoții, ca să o spunem foarte clar și direct. Dacă știi că ai o problemă de evacuat, îți pregătești din timp, sau dacă nu ești în stare să o faci în timpul zilei, aștepți până a doua zi, pregătești oamenii, vorbești cu ei, pentru că e foarte important să le explici de ce trebuie să facem acest lucru, dar nu faci ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce s-a întâmplat este exemplul clasic de `așa nu se face`”, a mai spus deputatul PNL Florin Roman, conform b1.ro.

Vezi și: Se ascute securea războiului între PNL și USR PLUS. Florin Cîţu, despre demiterea lui Vlad Voiculescu după incidentul de la Spitalul Foișor: ‘Aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend