Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Seceta pedologică EXTREMĂ loveşte târziu în toamnă – Care sunt zonele agricole cel mai afectate

Publicat

in

Seceta pedologică moderată, puternică şi chiar extremă a cuprins majoritatea regiunilor agricole din ţară, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 – 15 noiembrie 2019, potrivit AGERPRES.

„Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 de centimetri se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în estul şi sudul Dobrogei, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat în nordul şi nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei şi al Maramureşului”, arată prognoza ANM.

Specialiştii ANM precizează că procesele fiziologice ale culturilor de toamnă se vor desfăşura, în general, normal în aproape toată ţara şi uşor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%) în majoritatea zonelor agricole. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din zonele sudice şi estice aflate la înfrăţire (10-60%).

„În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-11 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, exceptând semănăturile tardive şi suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, unde starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă”, spun specialiştii ANM.

La speciile pomi-viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea frunzelor, în cea mai mare parte a plantaţiilor.

Pe ansamblu, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe) se vor putea executa în condiţii bune.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 – 19 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 9 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 – 24 grade Celsius, în aproape toată ţara, iar cea minimă între 0 – 14 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri se va situa între 7 – 18 grade Celsius în toate regiunile, limite optime parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă semănate până la această dată.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă se vor menţine condiţii de producere a ceţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lider PSD, atac fără precedent la adresa PNL după fotografia controversată de la Guvern: ‘Cât vă mai rabdă pământul leprelor?’

Publicat

in

De

Președintele CJ Neamț Ionel Arsene lansează un atac fără precedent la adresa PNL după ce în spațiul public a apărut fotografia controversată de la ziua premierului Orban.

„CÂT VĂ MAI RABDĂ PĂMÂNTUL LEPRELOR??!!

În vreme ce românii sunt amendați și trăiesc sub restricțiile Stării de Alertă, peneliștii se relaxează și sărbătoresc dezastrele Guvernului Orban!

Este cinic să deschizi șampania sau să savurezi un trabuc la un pahar de whisky, când ai atât de multe catastrofe guvernamentale!

Cozmin Gușă se distrează maxim pe seama fotografiei de la Guvern: ‘Ăla micu cu trabucu ne scapă de măști’

⚠️1 milion de locuri de muncă pierdute;
⚠️130 000 de firme care își pun problema dacă vor mai relua activitatea de la 1 Iunie;
⚠️Economia s-a prăbușit, iar veniturile și puterea de cumpărare au scăzut;
⚠️În doar 7 luni PNL s-a împrumutat cât PSD în 3 ani;
⚠️Pensionarii, sunt în pericolul de a nu le crește pensiile conform legii;
⚠️12 300 de prieteni, neamuri și colegi de partid ai peneliștilor deveniți bugetari de lux în ultimele 6 luni;
⚠️Învățământul și agricultura sunt la pământ;
⚠️PIB-ul a scăzut cu 14,4 % doar în trimestrul al doilea;
⚠️Ministrul Mediului a dat peste 10 000 de avize de tăiere și de transport a buștenilor în perioada Stării de Urgență;
⚠️ Contracte grase pe bani publici în timpul pandemiei cu firmele de casă ale PNL.

Leprelor, nu vă mai rabdă pământul. În curând o să dați socoteală în fața românilor!
Bode, ticălos sinistru, lasă șampania și pune mâna pe treabă: finalizează drumul Bicaz – Poiana Largului pentru că ai lăsat în izolare zeci de mii de nemțeni! Ocolesc oamenii o sută de km pentru a ajunge la spitalul din Piatra Neamț.

Au murit oameni din cauza ta, ticălosule! Au ajuns prea târziu cu ambulanța la spital, inconjurând peste o sută de kilometri pentru că tu ții închis acest drum!

Aceste lepre, acești vânzători de țară, nu au nicio compasiune pentru românii aflați în suferință!

Rușine PNL!”, scrie Arsene pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Premierul, AMENDAT după poza devenită virală: Cât a scos Ludovic Orban din buzunar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a achitat, sâmbătă, două amenzi, în valoare cumulată de 3.000 de lei, pentru fumat și nepurtarea măștii de protecție în spații închise, a anunțat Guvernul.

Potrivit informării, premierul a plătit sâmbătă cele două amenzi prin intemediul platformei ghiseul.ro.

„Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Conform acestora, premierul consideră că „regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție”.

O poză în care premierul fumează, în biroul său, a devenit virală. Ludovic Orban a precizat, pentru MEDIAFAX, că poza a fost făcută cu ocazia zilei sale de naştere şi că, dacă este nevoie, va plăti amenda pentru că a fumat într-un spaţiu închis.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

„Este o poză de ziua mea, după ora 15 că eram cu mai mulţi colegi de-ai mei, mi-au făcut o surpriză şi au venit să-mi ureze la mulţi ani. După ce au venit i-am servit, vedeţi că sunt farfurii pe masă. I-am servit cu o gustare, cu un pahar de bere, de whiskey. Faptul că nu purtam mască se datora în primul rând faptului că eram după ce mâncasem şi îi servisem pe colegi cum e firesc „, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri seară, pentru MEDIAFAX.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend