Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Sebastian Burduja, despre transformarea digitală a României: ‘Vom fi notificați și vom știi cine, de ce și când ne-a accesat datele noastre’

Publicat

in

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că digitalizarea României este prioritatea zero a Guvernului.

Ministrul Digitalizării spune că statul nu trebuie să mai pună oamenii pe drumuri, ci că instituţiile trebuie să comunice mai mult între ele.

Am anunţat deja un termen de 3-5 ani de zile în care România ar putea să rezolve această problemă (n.r. dosarul cu şină) şi să nu îi mai pună pe români pe drumuri. Avem, începând cu finalul lunii iunie, legea interoperabilităţii, primul act normativ care schimbă paradigma şi le spune instituţiilor statului că nu ele deţin datele românilor, ci românii îşi deţin propriile date, iar datoria unei instituţii publice este să pună la dispoziţie bazele de date tuturor celorlalte instituţii publice care au nevoie de acele date.

Altfel spus, în loc să ne pună pe noi pe drumuri, între ghişee, statul va circula datele noastre într-un mod sigur, privat şi jurnalizabil. Asta înseamnă că de câte ori ne va accesa datele, noi vom fi notificaţi şi vom ştii cine, de ce şi când ne-a accesat datele noastre„, a declarat ministrul Digitalizării.

Transformarea digitală a României este o prioritate strategică pentru ţară. Dacă vrem să fim în secolul XXI, dacă vrem să recuperăm decalajul faţă de alte ţări şi chiar pe baza valorii românilor, noi trebuie să fim în faţa multor altor state şi să facem acest salt în dezvoltare.

Asta se poate face prin digitalizare, prin transformare digitală, cu o condiţie: să o ceară toţi românii. Aşa cum cer autostrăzi, spitale, şcoli, toţi românii trebuie să ceară o Românie cât mai digitală, cât mai modernă, cu birocraţie cât mai redusă şi cu acces pentru forţa de muncă la aceste tehnologii noi”, a mai explicat Sebastian Burduja.

Ministrul Digitalizării a anunţat că, în primă fază, digitalizarea se va regăsi în ceea ce înseamnă cazier judiciar.

În cel mai scurt timp, în decurs de câteva luni, obiectivul nostru este ca toţi românii să îşi poată elibera cazierul judiciar online. Să nu mai trebuiască să meargă la secţia de Poliţie. În fiecare an sunt cam 1,5 – 2 milioane de caziere judiciare care sunt eliberate în România. Mergem la Poliţie şi cineva din spatele unui ghişeu ne introduce CNP-ul şi apasă pe butonul tipăreşte. Lucrul acesta vrem să se facă pe internet, online, din confortul casei noastre şi în decurs de câteva secunde să avem cazierul judiciar disponibil„, a precizat Burduja, conform antena3.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Se dau mii de lei! Ce condiție trebuie să îndepliniți

Publicat

in

Veste importată pentru anumiți români! Primăria a decis să acorde noi vouchere acestora. Mai exact, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,în acest moment, peste 40 de milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu depresie, una dintre cele mai crunte boli şi prima cauză a dizabilităţii în lume. Printre ei se numără şi foarte mulţi români.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ZECI DE CONTROALE ALE ITM ARGEȘ – MUNITORI ANGAJAȚI LA NEGRU LA MAI MULTE FIRME

Publicat

in

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite prin lege, în perioada 09.02–10.03.2023 s-a desfăşurat Campania Naţională privind verificarea modului în care angajatorii români, agenţii de muncă temporară şi furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă respectă prevederile legale referitoare la relaţiile de muncă şi la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României.

Obiectivele campaniei:

  • Identificarea angajatorilor care desfășoară activităţi lucrative cu cetăţeni străini non UE;
  • Identificarea agenţilor de muncă temporară care pun la dispoziţie cetăţeni străini non UE și a utilizatorilor pentru care aceste persoane prestează activitate;
  • Identificarea furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă care prestează servicii de ocupare pe piaţa internă a unor cetăţeni străini non UE;
  • Verificarea respectării prevederilor legale privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă, respectiv, în cazul agentului de muncă temporară, a contractului de munca temporară, cu privire la cetăţenii străini non UE;
  • Verificarea respectării prevederilor legale privind punerea la dispoziţie și utilizarea salariaţilor temporari proveniţi din state non UE;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi prin aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
  • Creşterea gradului de conştientizare a entităţilor controlate privind necesitatea respectării prevederilor legale privind munca străinilor.

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a  efectuat un numar de 35 controale. Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționalecuantumul amenzilor fiind de 13.000 lei.

Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, nerespectarea prevederilor legale privind compensarea cu timp liber corespunzător pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, prestarea activității ca agent de muncă temporară fără obținerea prealabilă a autorizației de funcționare, nerespectarea obligațiilor de informare și consultare în relaţiile contractuale sau în raporturile de muncă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend