Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Se strang semnături împotriva parcărilor supraterane

Publicat

in

S-a terminat campania electorală şi odată cu ea şi avântul autorităţilor locale în a face şi menţine curăţenia Piteştiului. Dacă până în alegeri toate parcurile erau curaţate şi bine întreţinute de mai să-ţi vină să crezi că, în sfârşit, s-a găsit cineva gospodar care să ţină la aspectul oraşului, toate cartierele erau măturate zilnic şi toate gunoaiele erau strânse, după ce alegerile s-au terminat şi piteştenii au decis care e alesul, oraşul  a intrat din nou în era nepăsării. Pe străzi apar tot mai mulţi câini comunitari care tind  să formeze haite, întrucât nimeni nu se prea mai înghesuie să îi ducă la adăpostul de la Smeura care a înghiţit multe milioane de lei iar ghenele de gunoi sunt pline până la refuz.

caini pe strazi

Vegetaţia din parcuri şi din cartiere,  care încă nu s-a uscat din cauza secetei, e plină de dăunători şi pe punctul de a fi complet compromisă, parcările sunt invadate de maşini aduse, mai mult sau mai puţin legal,  de prin cimitirele auto ale Europei şi abandonate până îşi vor găsi cumpărători .

masina abandonata parcare

Căruţele cu cai care străbat liniştite Piteştiul,  întregesc imaginea unui oraş care numai european nu se poate numi.

carute cai mijlocul pitestiului

Imaginea este dezolantă şi oraşul seamănă mai degrabă cu o zonă părăsită. Singurele spaţii verzi pe care municipalitatea s-a gândit să le ude sunt cele din faţa primăriei, semn că din experienţa proiectului de reabilitare urbană care a distrus hectare întregi de spaţii verzi pentru a face loc betoanelor, nimeni din conducerea Primăriei Piteşti nu a înţeles nimic.

Ba dimpotrivă, primarul Cornel Ionică are o singura idée care a tot fost respinsă de către piteşteni dar de care ţine în continuare cu dinţii. Este vorba despre parcările supraterane. Nu e vorbă că Piteştiul ar avea locuri suficiente de parcare, dar niciun oraş din lumea aceasta nu se poate mândri cu o astfel de realizare din simplul motiv că pe măsură ce apetitul oamenilor pentru maşini creşte, terenul de care dispune oraşul rămâne cam acelaşi. În plus poluarea a ajuns să atingă cu adevprat cote de avarie. La Piteşti însă primăria vrea să construiască parcări pe unde găseşte teren sau spaţii verzi  fără să mai conteze dacă e sau nu nevoie în zonă de o astfel de parcare şi fără să îi pese că a cheltuit inutil bani din buzunarele piteşenilor tot pe parcări supraterane care nu sunt folosite.  Nu îi pasă nici de faptul că prin parcările oraşului zac de luni şi ani întregi maşini care au fost pur şi simplu abandonate pe domeniul public. Şi tot parcările Piteştiul ţin loc de panouri de afişaj căci maşinile vechi aduse de prin cimitirele Europei care nu ştie cum scape mai repede de aceste surse de poluare, sunt scoase la vânzare direct din parcări.

masina vanzare parcare

De toate acestea primăriei nici că-I pasă deşi ar trebui să o îngrijoreze cu adevărat protecţia mediului. Tot ce contează pentru municipalitate sunt din nou  betoanele pe care acum vrea să le bage prin parcări. După scandalul iscat la blocurile din zona Fortuna, unde oamenii care locuiesc aici au declanşat un adevărat război împotriva primăriei pentru a-şi apăra sănătatea şi liniştea, a sosit rândul locuitorilor de lângă şcoala nr 14, acolo unde primăria are în plan construirea unei parcări supraetajate care ar distruge spaţiul verde din zonă şi, cel mai probabil,  ar fi la fel de inutilă ca şi celelalte. Aceştia au început o campanie de strângere de semnături pentru a nu permite constuirea acestei parcări. Oamenii spun că în present au locuri unde îşi parcheze maşinile şi că nu sunt dispuşi să piardă şi cei câţiva copaci pe care îi mai au. Un lucru este cert- legislaţia în vigoare prevede obligativitatea autorităţilor locale de a pune în dezbatere publică proiectele pe care are de gând să le facă. Totul este ca piteşteanul să îşi cunoască drepturile şi să refuze să mai fie agresat sau abuzat de autorităţi.

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Ce s-ar întâmpla dacă țara noastră ar fi atacată? Mircea Geoană: ‘Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude’

Publicat

in

De

Aș vrea să facem o distincție între reacția NATO în cazul Ucrainei și cel al României. Pentru România, orice atac ar atrage răspunsul Alianței noastre. Când e vorba de Ucraina, NATO sprijină din punct de vedere practic și politic acest partener al nostru. Ați observat că sunt și state aliate care pe plan bilateral susțin capacitatea de autoapărare a Ucrainei.

Azi, pentru a fi extrem de clar, nu anticipăm riscuri la adresa securității statelor NATO, dar nu putem exclude, deși încurajăm dialogul, ca în Ucraina sau în jurul Ucrainei să existe elemente de natură militară sau acțiuni de destabilizare severă a acestui stat.

Noi vrem să arătăm, de o natură perfect credibilă, că suntem perfecți pregătiți să ne apărăm teritoriul și aliații,” a afirmat Mircea Geoană, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că demersurile Alianței se bazează mult pe detensionarea situației, pentru că niciuna dintre părți n-ar avea de câștigat dacă ar merge pe linia negocierilor dure. 

Sperăm în continuare ca în Ucraina Federația Rusă să înțeleagă că această cale pe care eventual ar putea să o aleagă este an care le afectează interesele și sperăm ca mâna întinsă spre dialog prin scrisoarea pe care am trimis-o să primească un răspuns favorabil.

Trebuie să arătăm Rusiei că trăgând linia între costuri și beneficii, între intervenție militară sau dialog ar avea numai de pierdut dacă ar alege, din nou, opțiunea militară.

Propunerile pe care NTAO le-a făcut Rusiei sunt grupate pe 3 zone tematice:

Cea legată de relația actuală între federația Rusă și NATO, Mosocva a decis să-și închidă Ambasada pe lângă NATO de la Bruxelles, și să suspende prezența militară și civilă a Alianței la Moscova. Un prim gest normal ar fi ca Rusia să redeschidă canalele de comunicare.

Al doilea calup tematic vizează sporirea transparenței și încrederii între cele 2 părți, cu privire la exercițiile militare, cu privire la postura militară a celor 2 părți, de exemplu de modul în care avioane sau nave militare ale NATO și ale Rusiei interacționează când se află în proximitate.

Al 3-lea calup tematic pe care l-am avansat în scris este legat de dezarmare, de control al armamentului și neproliferare,” a afirmat Geoană.

Înaltul oficial nord-atlantic a precizat că în setul de propuneri transmise Rusiei sunt punctate foarte clar și elementele care sunt de NEACCEPTAT într-o negociere.

Pentru noi ar însemna încălcarea unor principii fundamentale. Inclusiv retragerea trupelor NATO din România și Polonia face parte din această categorie, pentru că sunt acorduri și înțelegeri internaționale la care chiar Federația Rusă a achesat.

La fel de adevărat este că nu putem accepta ideea ca o țară europeană, în speță Ucraina, dar și Georgia sau chiar Rep. Moldova, care nu vrea să intre în NATO pentru că este un stat neutru, nu-și poate urma calea pe care o dorește pentru că cineva ar avea un drept de veto. Asta nu înseamnă că aderarea Ucrainei la NATO este iminentă.

Sperăm că după o analiză serioasă, înțeleg că la nivelul Kremlinului, Federația Rusă să revină către noi și să putem continua consiliul NATO-Rusia„, a mai afirmat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, conform realitatea.net.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Aderarea la OCDE pare a fi deja compromisă! Profesorul Cristian Păun: ‘Vom ajunge în OCDE la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem’

Publicat

in

De

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, a vorbit despre procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Dacă va deveni membră OCDE, țara noastră se va afla în clubul celor mai dezvoltate economii ale lumii.

Vom fi mai vizibili, mai atractivi pentru investitorii și creditorii internaționali, având mare nevoie de capital și de expertiza din spatele acestui capital. Pe de altă parte, înseamnă un lucru bun și asupra guvernanței din România. Corsetul cu care vine la pachet OCDE, inclusiv pachetul său de reforme, va disciplina și mai mult actul de guvernare, îl va face mai transparent, îl va face mai verificabil.”

România și-a depus încă din 2004 candidatura de aderare la OCDE. Pentru a fi admisă în cadrul organizației, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, iar în ultimii ani nu s-au făcut progrese remarcabile, mai spune profesorul Cristian Paun:

Aderarea la OCDE înseamnă, de fapt, transparență în actul de guvernare, gândiți-vă că noi avem probleme cu a cere unui partid să ne arate pe cheltuiește banul public pe care îl primește de la bugetul de stat și strâmbături din nas din partea politicienilor, că de ce trebuie să facă ei așa ceva, ori, în OCDE astfel de strâmbături din nas nu sunt permise. Și pe mine mă surprinde într-o oarecare măsură această invitație pentru că România nu a făcut salturi importante pe zona birocrației, a libertății economice, pe zona statului de drept, pe zona corupției.”

Când va deveni România membru al OSCE? Profesorul Cristian Păun spune că va fi un proces de durată similar cu cel al aderării la Spațiul Schengen sau zona euro:

Singurul criteriu pe care îl îndeplinim cu brio, în special al PIB-ului și al PIB-ului pe locuitor, dar dacă e să luăm în calcul și celelalte lucruri, pachetul de reforme, schimbările care ar trebui să se întâmple în actul de guvernanță, cred că va fi un proces de durată și mi-e mai degrabă că va sfârși această invitație la fel ca și celelalte de dinainte. Când vom ajunge în OCDE? Cred că răspunsul este similar întrebării când vom intra în zona Euro, probabil la sfântul așteaptă, cu politicienii pe care-i avem”, conform europafm.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend