Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Se modifică regulamentul rutier, apar schimbări legate de circulația în intersecțiile cu sens giratoriu și retragerea permisului auto

Publicat

in

Regulamentul de aplicare a Codului rutier urmează să se modifice în curând, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de azi a Guvernului, astfel încât să reflecte schimbările apărute în ultima perioadă la legislația rutieră, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia. Mai exact, printre altele, se stabilesc acum regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor.

Schimbările propuse sunt în legătură cu multe aspecte ale circulației rutiere. Să le luăm pe rând:

 1. Se definește intersecția cu sens giratoriu și se stabilesc regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia. Astfel, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

După cum apare în viitoarea hotărâre, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

 2.  Se introduce posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

 3.  Se stabilește circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi. Permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se va înainta la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

 4.  Se redefinește expresia „retragerea permisului de conducere”. Redefinirea e necesară, potrivit inițiatorilor, pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, prevăzute de Codul rutier. Retragerea permisului se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic ori în cazul în care șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

 5.  Se completează regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

 6.  Se completează regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a beneficiului reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Mai precis, în regulament va scrie că “cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, ca acum.

 7.  Se reglementează marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni. Administratorii drumurilor vor avea o nouă obligație privitoare la amenajarea stațiilor de tramvaie (acum sunt obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Concret, se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Sindicaliştii din învăţământ organizează un nou protest! Mii de angajaţi vor mărșălui prin Capitală

Publicat

in

Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Capitală, urmând a picheta sediul Guvernului. Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării, în timp ce sindicaliştii vor mărşălui pe străzile din București.

Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti.

În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.

Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:

– între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

– între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

– între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;

– între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

– între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

De asemenea, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Liderii sindicali au transmis preşedintelui că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marius Budăi, despre negocierile cu liderii sindicatelor din Educație: ‘Dialogul a fost unul constructiv’

Publicat

in

Întâlnirea cu sindicatele a fost una constructivă şi s-a agreat începerea discuţiilor tehnice pe grilele de salarizare, pornind de la principiile enunţate de acestea, a afirmat, luni, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, după negocieri.

Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater, a explicat la Antena 3 CNN în ce stadiu sunt negocierile cu Guvernul pentru a înceta greva. „Am primit o ofertă mai bună. Practic, măsurile pe termen scurt de tranziție acel element numit susținere pentru cariera didactică în educaţie s-a îmbogățit din punct de vedere financiar cu aproape 1.500 de lei.

Adică 2.000 de lei pentru prima parte pe 5 iunie, pe care îi poate folosi salariatul unde dorește şi a doua parte încă 2.000 ca primă pentru dezvoltarea carierei.

Asta înseamnă în bani 571 de lei pe lună până la apariţia noi legi a educației. Însă problema spinoasă este legea salarizării pe anul viitor„, a spus Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater la Antena 3 CNN.

Marius Nistor, liderul sindicatelor din învățământ, a declarat că ceea ce a oferit Guvernul trebuie să fie adus la cunoștință tuturor membrilor de sindicat.

Marius Budăi: „Am avut o discuţie constructivă”

De remarcat că am avut o discuţie constructivă astăzi. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare„, a spus Marius Budăi, după discuţia cu sindicaliştii din educaţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend