Conecteaza-te cu noi

Pitesti

Se intampla in Arges – Sute de biserici fara avize ISU

Avatar

Publicat

in

Conform ultimului recensământ, în județul Argeș sunt în jur de 600 de biserici ortodoxe funcționale. Din totalul acestora, numai 45 prezintă siguranţă pentru enoriași, acestea fiind avizate de ISU. Celelate sunt verificate periodic, însă nu prezintă aceeași garanție ca cele care sunt autorizate.

Problema mai multor biserici – uși ce se deschid în interior

Bisericile sunt locuri publice unde se strâng cei mai mulți oameni în zilele de sărbători religioase sau duminica, pentru a asista la slujbe. Pericol de incendiu există de fiecare dată, ținând cont de faptul că cele mai multe accidente se întâmplă atunci când oamenii înghesuiți, țin în mâini lumânări aprinse. Din cauza unor astfel de accidente se pot întâmpla dezastre și asta întrucât foarte multe biserici au fost prevăzute în proiecte cu uși care se deschid în interior. Iar acest aspect duce cu siguranță la crearea unui blocaj în incintă, atunci când mai multe persoane panicate se îmbulzesc să iasă afară. Și e bine să reamintim tragedia din anul 1930 produsă la Costești, în ziua de Paște, când 116 suflete au pierit tocmai pentru faptul că se aflau într-o bisericuță din lemn unde ușile se deschideau în interior.

Anul acesta, instituțiile de cult au fost amendate cu 18.500 lei

Cu toate acestea, multe din bisericile aflate în județul nostru (care însumează în jur de 600), au fost construite înainte de anul 2006 iar atunci nu era necesar aviz ISU. Conform celor de la ISU Argeș, acest lucru nu înseamnă că unitățile de cult nu respectă normele generale de apărare împotriva incendiilor. Mai mult decât atât, se specifică faptul că multe biserici vechi au intrat în posesia unei autorizații de securitate în caz de incendii după ce și-au efectuat lucrări de reabilitare. Însă, anul acesta, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU a verificat un număr de 221 de biserici iar ulterior au fost aplicat 149 de sancțiuni contravenționale din care 118 au fost avertismente iar 31 amenzi în valoare totală de 18.500 lei. Totodată, cei de la ISU au mai efectuat 140 de acţiuni de informare preventivă, 95 exerciţii de evacuare şi 54 de analize cu factorii de conducere ai BOR. De reținut este că în urma verificării lăcașelor de cult din Argeș, inspectorii ISU au descoperit că principalele nereguli descoperite în lăcașele de cult sunt: exploatarea cu deficienţe a instalaţiilor electrice; nu se asigură măsurile corespunzătoare de apărare împotriva incendiilor pe timpul în care activitatea normală este întreruptă; neactualizarea documentelor specifice de apărare împotriva incendiilor; neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor la termenele stabilite; nu sunt obţinute avizul/autorizaţia de securitate la incendiu pentru construcţiile noi.

 

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ovidiu Puiu: La mulți ani, România! Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!

Avatar

Publicat

in

De

Profesorul universitar Ovidiu Puiu consideră că schimbarea în bine a României trebuie să aibă la bază un proiect de țară agreat la nivelul întregii societăți și bazat pe patriotism economic. În opinia sa, programele tip ”Fabricat în România” – care promovează interesele tuturor companiilor care produc în România și creează locuri de muncă și valoare adăugată aici – trebuie susținute cu prioritate.

“A fi patriot înseamnă, în cel mai simplu sens, a avea o legătură emoțională cu tot ceea ce aparține organic României. Înseamnă a flutura cu satisfacție drapelul, indiferent de împrejurări, a sta la coadă ca să votezi, indiferent de vreme sau a promova valorile și cultura românească de oriunde unde te-ai afla. Patriotismul economic se înscrie pe exact aceeași traiectorie și înseamnă a susține întărirea economiei naționale și creșterea competitivității ei în Europa și în lume.

României îi lipsește un proiect de țară cu largă susținere în societate, care să definească ”unde vrem să ajungem” și să descrie ”cum să ajungem unde ne dorim”. În opinia mea, un astfel de proiect trebuie construit în jurul ideii de patriotism economic, care presupune protejarea economiei naționale și a angajaților români și susținerea intereselor tuturor agenților economici care produc în România și care contribuie la dezvoltarea economică, la crearea de locuri de muncă și la creșterea veniturilor bugetului statului.

Ca viitor parlamenatar, voi lupta cu toate resursele la îndemână pentru:
Programul ”Fabricat în România; Dezvoltarea lanțurilor de producție locale; Relansarea producției în industria de medicamente și echipamente medicale, industria alimentară, industria chimică și petrochimică etc., pe lângă sectoarele auto, IT, energie; Sprijinirea antreprenoriatului inovativ și a parteneriatelor locale administrație – universitate – mediu de afaceri; Promovarea produselor românești de calitate în țară și în întreaga lume!”, declară Ovidiu Puiu, candidat PSD Argeș pentru Senatul României.

Realizat de Klanar Imob Tour SRL la comanda PSD – Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bogdan Ivan (PRO România), mesaj de 1 Decembrie – Să iubim și să apreciem mai mult, România, zilnic!

Avatar

Publicat

in

De

Bogdan Ivan, candidatul PRO România Argeș pentru Camera Deputaților, ȋi ȋndeamnă pe români să participe la alegerile parlamentare din 6 decembrie și spune că acesta este cel mai frumos dar pe care ȋl pot face României, de ziua națională.

“Suntem obișnuiți să vedem doar ce e greșit sau urât ȋn jurul nostru. Criticăm des țara și aud, adesea, oameni care spun că și-ar dori să fie oriunde, dar nu aici. Atunci când vine vorba despre românii plecați din țară, aceștia au păstrat ȋn suflet amintirile frumoase – căldura familiei, mâncarea gustoasă, locurile superbe. Pe ei, zilele de sărbătoare, cum este azi, ȋi dor, pentru că sunt departe de tot ce le e drag. 

N-ar fi rău să mai schimbăm, din când ȋn când, perspectiva. Să iubim și să apreciem și noi, mai mult, România, zilnic. La fel cum n-ar fi rău să ne implicăm mai mult și să schimbăm și lucrurile care nu ne plac la România. O țară e suma eforturilor individuale, o muncă continuă, din partea noastră, a tuturor.

Peste 5 zile, vom avea ocazia să arătăm acea implicare și să ȋncepem schimbarea. Să ȋncepem să construim un viitor așa cum ni-l dorim. E o șansă uriașă pe care e păcat să o ratăm și cred că mersul la vot e cel mai bun dar pe care ȋl putem face României, anul ăsta, de ziua ei. 

La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Români!”, spune Bogdan Ivan, liderul PRO România  Argeș.

Realizat deKlanar Imob Tour SRL la comanda PRO ROMANIA ARGES. CMF 11200008

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend