Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Se împlinesc 35 de ani de la moartea Patriarhului Iustin, inițiatorul colecţiei ‘Părinţi şi Scriitori Bisericeşti’

Publicat

in

În data de 5 martie 1910 se năștea în Cândești, județul Argeș, cel care avea să devină cel de-al IV-lea patriarh al României, Iustin Moisescu.

A studiat la Seminarul orfanilor de război din Câmpulung-Muscel (1922-1930) și la Facultatea de Teologie din Atena (1930-1934), cu specializare la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Strasbourg (1934-1936) și din nou la cea din Atena (1936-1937), unde a obținut doctoratul, în 1937, cu teza „Evagrie din Pont. Viața, scrierile și învățătura” (în limba greacă, Atena, 1937, 155 p.).

A fost profesor de Limba latină la Seminarul „Nifon” din București (1937-1938), profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Varșovia (1938-1939), profesor agregat (1940), apoi titular (1942) de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernăuți-Suceava, transferat în 1946 la aceeași catedră la Facultatea de Teologie din București (din 1948 Institut Teologic Universitar).

În 1956, a fost hirotonit preot necăsătorit și, în același an, a fost ales Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului (hirotonit arhiereu în 15 martie, intronizat la 18 martie). În 10 ianuarie 1957 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (intronizat la 13 ianuarie), unde a păstorit 20 de ani. La 12 iunie 1977 ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (intronizat la 19 iunie 1977), păstorind până la moartea sa în 31 iulie 1986.

În întreaga sa activitate, acesta s-a distins ca unul dintre cei mai învățați ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română. Cu studii strălucite la Atena și Strasbourg, cu o activitate profesorală de mare ținută în țară dar și în Polonia, a înțeles de timpuriu importanța dialogului între Biserici.

Ca Patriarh a condus câteva delegații sinodale care au vizitat alte Biserici: Patriarhia Ecumenică (1978), Arhiepiscopia Misionară Ortodoxă Română din Statele Unite și Canada (1979), Biserica Ortodoxă Rusă (1980), Biserica Ortodoxă Sârbă (1981), Biserica Luterană din Suedia (1981), sediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva (1981), Biserica Ortodoxă Bulgară (1982), Biserica reformată din Ungaria (1982), Biserica Ortodoxă din Grecia (1984).

În calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române a acordat o atenție deosebită activității editoriale. De pildă, a inițiat marea colecție intitulată „Părinți și scriitori bisericești”, proiectată în 90 de volume, precum și colecția „Arta creștină în România”, în 6 volume. A fost tipărită o nouă ediție sinodală a „Bibliei” (1982), o nouă ediție a „Noului Testament” (1979); manuale pentru învățământul teologic superior și pentru seminariile teologice, teze de doctorat, cărți de cult; și-au continuat apariția revistele centrale bisericești și cele mitropolitane, ca și buletinele comunităților ortodoxe române de peste hotare.

Prin bogata sa activitate culturală, ecumenică și pastorală, patriarhul Iustin își înscrie numele în rândul ierarhilor de mare prestigiu ai întregii Ortodoxii, conform basilica.ro.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Burduja bate cu pumnul în masă privind schimbarea lui Cîrstoiu: Să revenim cu picioarele pe pământ!

Publicat

in

De

Preşedintele PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, a precizat că de săptămâni întregi sunt discutate şi disecate zvonurile şi scenariile pe care „le aruncă unii şi alţii despre cursa pentru fotoliul de primar general”. „Să revenim cu picioarele pe pământ” a adăugat liberalul, care a mai spus că nu este vorba despre niciun scaun aici, ci despre viitorul Bucureştiului şi al României.

„Să revenim cu picioarele pe pământ. Ca preşedintele al PNL Bucureşti, constat că de săptămâni întregi discutăm şi disecăm zvonurile şi scenariile pe care le aruncă unii şi alţii despre cursa pentru fotoliul de Primar General. Doar că nu este despre un scaun aici, ci despre viitorul Bucureştiului şi al României. Cu asta nu avem dreptul să ne jucăm. Iar cu fiecare zi care trece, şansele ca Bucureştiul să se schimbe în bine scad. Iar cel şi cei care au blocat principalul motor economic al României în aceşti ani exultă. Pe actualul ocupant al fotoliului nu îl întreabă nimeni nimic, iar anunţurile sale triumfaliste curg pe bandă rulantă, doar că totul e la timpul viitor: vom face, vom lansa, vom proiecta. Ei vor, dar noi nu mai vrem încă patru ani pierduţi. Ei sunt cei care ne-au furat prezentul şi acum vor să ne fure şi viitorul”, a scris Sebastian Burduja, joi pe Facebook.

El a mai spus că „schimbarea trebuie să se întâmple, dar soluţia nu este sub nicio formă susţinerea populismului ieftin”.

„Acela este adversarul. Partidul Naţional Liberal a modernizat România în ultimul secol şi jumătate pentru că s-a ridicat deasupra vremurilor şi nu şi-a încălcat principiile. Ca preşedinte al PNL Bucureşti, voi susţine întotdeauna calea dreaptă, de la care nu avem voie să ne abatem. Principiile şi valorile autentice liberale sunt mai importante decât orice ambiţii personale. Astăzi, mai mult ca oricând, integritatea, profesionalismul şi adevărul trebuie să fie bazele deciziilor noastre. Acestea sunt aşteptările românilor, acesta este blazonul Partidului Naţional Liberal. Acesta este crezul meu. Şi nu este despre o funcţie sau alta, toate sunt oricum trecătoare. Ce contează şi rămâne cu adevărat este ceea ce lăsăm, fiecare dintre noi, în urma noastră. Să luăm aminte: Negociem orice, dar nu negociem principii (Corneliu Coposu)”, a mai precizat Burduja.

Gabriela Firea a anunţat că situaţia candidatului susţinut de coaliţie la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, va fi discutată într-o întâlnire a liderilor PSD şi PNL coaliţiei, la finalul acestei săptămâni sau sau luni dimineaţa. Totodată, chestionat despre o eventuală retragere a candidaturii lui Cîrstoiu ori despre organizarea unei conferinţe de presă în care doctorul să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, liderul PSD Bucureşti a precizat că tema urmează să fie discutată la şedinţa coaliţiei.

Premierul şi liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, întrebat dacă ia în calcul retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu de la Primăria Capitalei, că nu a avut o astfel de discuţie cu preşedintele PNL Nicolae Ciucă şi nici cu Cîrstoiu, sau vreo discuţie de a veni cu alt candidat. Acesta a mai spus că primul pas ar fi ca medicul Cîrstoiu să organizeze o conferinţă de presă în care să răspundă acuzaţiilor care i se aduc. „Domnul Cîrstoiu nu este trimis în judecată. Nimeni nu a trimis un organ de cercetare penală, ceva în ceea ce îl priveşte pe domnul Cîrstoiu”, a mai punctat Ciolacu.

Candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a afirmat, miercuri seară, că nu este în incompatibilitate şi a adăugat că simte în continuare susţinerea celor doi lideri ai coaliţiei, Marcel Ciolacu (PSD) şi Nicolae Ciucă (PNL).

Citeste mai mult

NATIONAL

Adrian Şut (FCSB) – Nu avem nicio revanşă de luat cu Rapid, suntem pe primul loc

Publicat

in

De

Jucătorul echipei FCSB, Adrian Şut, a declarat, joi, că formaţia sa nu are nicio revanşă de luat în derby-ul cu Rapid, de sâmbătă, cel mai important lucru fiind prima poziţie pe care o ocupă în clasamentul Superligii, potrivit Agerpres.

“Ne simţim mândri, dar mai avem puţin de jucat şi trebuie să câştigăm şi meciul următor pentru a fi cu adevărat campioni. Cred că într-un derby nu mai contează nimic. Forţele sunt egale şi nu mai contează forma pe care o ai înainte de acel meci. Cred că va fi o partidă dificilă, cu un adversar bun şi trebuie să câştigăm. Nu avem nicio revanşă de luat în faţa lor, suntem pe primul loc şi cred că asta este cel mai important. Noi sperăm să devenim campioni cât mai repede, poate chiar după etapa aceasta”, a declarat Adrian Şut.

Fundaşul Joyskim Dawa a afirmat că nu contează înfrângerile cu Rapid din sezonul regulat şi că alături de colegii săi va face tot ce îi stă în putinţă pentru a câştiga derby-ul de sâmbătă.

“Aş vrea să le oferim un mare cadou fanilor prin câştigarea acestui titlu, ar fi un mare cadou pentru ei. Ne simţim bine, nu este presiune, mai avem un pas până să câştigăm acest titlu şi după aceea putem să sărbătorim. E adevărat că am pierdut până acum cu Rapid, dar asta e istorie. Trebuie să ne uităm înainte. Acum, cel mai important este să câştigăm. Nu contează scorul, jucăm acasă, este ca o finală pentru noi. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a câştiga. Dacă nu vom câştiga acest meci, OK, dar vom avea alte cinci meciuri ca o finală”, a spus Dawa.

Jucătorii echipei FCSB Octavian Popescu, Darius Olaru, Joyskim Dawa, Adrian Şut, Ştefan Târnovanu, David Miculescu şi Siyabonga Ngezana au participat, joi, la o întâlnire cu fanii, în cadrul căreia au acordat autografe, la unul din magazinele sponsorului tehnic, Nike.

Echipa de fotbal FCSB va întâlni, sâmbătă, de la ora 20:30, pe Arena Naţională, formaţia Rapid, într-un meci din cadrul etapei a 5-a a play-off-ului Superligii.

După 4 etape în play-off-ul Superligii, FCSB ocupă prima poziţie, cu 44 de puncte, fiind urmată de CFR Cluj şi Universitatea Craiova, cu câte 31 de puncte, Farul Constanţa, 29 de puncte, Rapid, 28 de puncte şi Sepsi OSK, cu 27 de puncte.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend