Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Se coace ceva la Beijing. Teste și pregătiri despre eventuale sancțiuni americane similare cu cele impuse Rusiei

Publicat

in

Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile naţionale şi străine pentru a discuta despre modul în care ar putea proteja activele de peste hotare de sancţiuni conduse de SUA, similare celor impuse Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

Potrivit unor persoane familiare cu discuţiile, citate de Financial Times, cficialii sunt îngrijoraţi că aceleaşi măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize. Administraţia preşedintelui Xi Jinping şi-a menţinut sprijinul ferm pentru Vladimir Putin pe tot parcursul crizei, dar băncile şi companiile chineze rămân circumspecte în privinţa tranzacţiilor cu entităţi ruseşti care ar putea declanşa sancţiuni americane.

La conferinţa internă, care a avut loc pe 22 aprilie, au participat oficiali ai băncii centrale şi ai ministerului de finanţe din China, precum şi directori de la zeci de creditori locali şi internaţionali, precum HSBC, au precizat persoanele menţionate. Ministerul de Finanţe a declarat în cadrul reuniunii că au fost reprezentate toate marile bănci străine şi naţionale care operează în China.

Aceştia au adăugat că reuniunea a început cu remarcile unui oficial de rang înalt din cadrul ministerului de finanţe, care a declarat că administraţia lui Xi a fost pusă în alertă de capacitatea SUA şi a aliaţilor săi de a îngheţa activele în dolari ale băncii centrale ruseşti.

Oficialii şi participanţii nu au menţionat scenarii specifice, dar se crede că un posibil declanşator al unor astfel de sancţiuni ar fi o invazie chineză în Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu al său şi a ameninţat că îl va invada dacă Taipei refuză să se supună controlului său pe termen nelimitat

„Dacă China atacă Taiwanul, decuplarea economiilor chineză şi occidentală va fi mult mai severă decât [decuplarea cu] Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii”, a declarat una dintre persoanele informate cu privire la reuniune.

Andrew Collier, director general al Orient Capital Research din Hong Kong, a declarat că guvernul chinez are dreptate să fie îngrijorat „deoarece are foarte puţine alternative, iar consecinţele [sancţiunilor financiare americane] sunt dezastruoase”.

Autorităţile de reglementare de rang înalt, inclusiv Yi Huiman, preşedintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, şi Xiao Gang, care a condus CSRC între 2013 şi 2016, au întrebat bancherii prezenţi ce ar putea fi făcut pentru a proteja activele de peste mări ale naţiunii, în special rezervele sale valutare de 3,2 miliarde de dolari.

Vasele deţinerile vaste ale Chinei denominate în dolari variază de la obligaţiuni ale Trezoreriei SUA de peste 1 mld. dolari la clădiri de birouri din New York. Grupul de asigurări Dajia, deţinut de stat, deţine, de exemplu, Waldorf Astoria New York.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend