Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Scumpă-i școala gratuită! Cât costă un ghiozdan cu rechizite în Argeș

Publicat

in

Ca de fiecare dată, începutul unui nou an școlar înseamnă emoție și bucurie pentru elevi, dar și stres și bătaie de cap pentru părinți, care trebuie să cumpere toate cele necesare evenimentului de la jumătatea lunii septembrie. Învățământul școlar obligatoriu și gratuit în România nu este deloc gratuit, mai ales că singurul sprijin de la stat pe care îl au părinții este alocația lunară de 214 lei, bani din care abia este asigurată hrana lunară a unui copilul. Un ghiozdan cu rechizite este, de regulă, costisitor pentru părinți, cu atât mai mult anul acesta, având în vedere situația epidemiologică în care România se află. Pe lângă toate rechi­zitele pe care un copil trebuie să le poarte în ghiozdan, de data aceasta elevii vor mai avea nevoie de măști, conform prevede­rilor actelor normative, și dezinfectant, în special pentru liniștea părinților.

Suma minimă pe care un părinte trebuie să o scoa­tă din buzunar pentru a trimite copilul la școală cu tot ce este nevoie este, conform prețurilor din papetăriile argeșene, de apro­ximativ 250 de lei. Astfel, prețul unui ghiozdan pornește de la 46 de lei și poate ajunge și la 200 de lei, în funcție de preferințele și de bugetul pe care părinții îl au. Un caiet A4 cu arc costă 6,30 lei și unul fără arc 4,20 lei, în timp ce un caiet normal este 2 lei. Și prețul unui penar ,,clasic” variază de la 12 la 72 de lei. Să nu uităm că în penar elevii trebuie să aibă minim câte un creion (1 leu), ­ascuți­toare (1,5 lei), gumă de șters (1 leu), pix (1 leu), stilou (3 lei), pic (1 leu), corector stick (6 lei), rezerve (2,70 lei setul), carioci (12 lei setul de 12 carioci), culori (14 lei setul). De asemenea, aceștia mai au nevoie și de foarfecă (3,5 lei), lipici (3 lei), hârtie creponată (17 lei un set), hârtie colorată (5,50 lei), acuarele (3,5 lei), pensule (26 lei un set de 12 pensule), pahar pictură (3 lei), trusă geometrică (5,80 lei), numă­rătoare (6,5 lei), bloc de desen , care variază de la 1,8 lei la 26 de lei în funcție de mărimea și calitatea acestuia, iar un top de coli este 16 lei.

Să nu uităm că părinții sunt nevoiți să mai adauge în ghiozdanul elevilor și măștile de protecție împo­triva virusului Covid-19, dar și un dezinfectant pe care copiii să îl aibă în permanență cu ei. Astfel, o cutie cu 50 de măști este 20 lei, iar prețul unui dezinfectant pornește de la 4 lei. Cheltuiala cu ghiozadanul este totuși infimă față de cea cu imbrăcămintea, încălțăminte și echipamentul de sport.

Cursurile anului școlar 2021–2022 încep luni, pe data de 13 septembrie. Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri, ce sunt dispuse în intervalul 13 septembrie–22 decembrie, iar semestrul al II-lea are 20 săptămâni de cursuri, ce sunt dispuse în intervalul 10 ianuarie–10 iunie, cu includerea programului „Școala Altfel”. Vacanțele elevilor sunt programate astfel: 25–31 octombrie 2021: vacanță pentru învă­țământ preșcolar și primar; 23 decembrie 2021–9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă; 15 aprilie 2022–1 mai 2022: vacanța de primă­vară.

În România, 400.000 de copii nu merg la școală sau nu termină învățământul obligatoriu. Conform ultimelor rezultate la evaluarea PISA, 44% dintre adolescenții de 15 ani nu reușesc să citească sau să scrie corect. Guvernul României investește anual în educație 38.000 de milioane de lei, reprezentând 3,4% din bugetul total anual al României. România este printre ţările codaşe ale Uniunii Europene când vine vorba de investiţia în elevi. 355 de lei investeşte statul lunar, însă 97% din această sumă se duce către plata salariilor profesorilor. În ţările nordice, suma este de 5 ori mai mare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

ARGEȘ | Fetiță de 2 ani căzută de la etajul doi al unui bloc – S-A DESCHIS DOSAR PENAL

Publicat

in

De

Incident teribil în aceasta dimineață, pe strada 1 Mai din Mioveni, anunțat printr-un apel la 112. O fetiță de 2 ani a cazut în gol de la etajul II al unui bloc din Mioveni. Aceasta a suferit multiple traumatisme și este semiconștientă. Paramedicii SMURD au preluat o și o transportă de urgență la spital.

Compartimentul Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este abilitat să comunice următoarele:

În dimineața zilei de 23 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că o fetiță de 2 ani, ar fi căzut de la etajul 2 al unui bloc din Mioveni. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, care a preluat-o pe minoră, politraumatizată și a transportat-o la Spitalul de Pediatrie. Polițiștii efectuează cercetări, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun, fiind întocmit dosar penal, conform art. 196 din Codul Penal.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Se rupe PNL? O parte din liberali sunt pregătiți să-l urmeze pe Orban. Ionel Dancă: ‘Nu putem să lăsăm țara unui guvern PNL care să stea la mila PSD’

Publicat

in

De

sursa foto:  Inquam Photos/Octav Ganea

Ionel Dancă spune că sunt mulți alți liberali care vor părăsi PNL alături de Ludovic Orban. Ei ar urma să înființeze o nouă formațiune politică. Orban a anunțat că va demisiona săptămâna viitoare din grupul parlamentar al PNL.

„PNL nu mai există dacă ne uităm la deciziile care se iau și la apropierea de PSD. Cea mai gravă este colaborarea cu PSD care se prefigurează, cu susținerea președintelui Iohannis”, a spus Ionel Dancă.

„Ludovic Orban, așa cum a anunțat și atunci când și-a depus demisia din poziția de președinte al Camerei Deputaților, spune ceea ce gândește și face ceea ce spune. Este o decizie argumentată foarte temeinic pentru că Partidul Național Liberal în momentul de față nu mai există din punctul de vedere al deciziilor statutare pe care ar trebui să le ia. Partidul Național liberală are o decizie a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Vedem în aceste zile o desfășurare de negocieri cu PSD, care încalcă decizia PNL, decizie statutară a partidului. Dar cel mai grav, trădează încrederea și votul românilor care ne-au învestit cu încrederea lor la alegerile parlamentare din 2020”, spune Ionel Dancă.

„Nu putem să lăsăm țara unui guvern PNL care să stea la mila PSD. Acești parlamentari care și-au exprimat susținerea pentru aceste obiective, cu siguranță o parte dintre ei își vor anunța susținerea pentru decizia lui Ludovic Orban. Vor susține această decizie și alți colegi parlamentari care înțeleg să respecte votul românilor din 2020”, consideră Dancă, informează realitatea.net

SHARE

COMENTEAZĂ

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend