Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Scorţişoara, condimentul-vedetă pentru siluetă şi frumuseţe!

Publicat

in

Scorţişoara este un condiment obţinut din partea interioară a scoarţei mai multor specii de arbori din clasa Cinnamomum, care face parte din familia Lauraceelor.

Deşi specia Cinnamomum verum, originară din Sri Lanka, este considerată a fi sursa „scorţişoarei adevărate”, cea mai mare parte din scorţişoara aflată în comerţ este obţinută dintr-o specie înrudită de arbori, Cinnamomum aromaticum.

Advertisements

Acest tip de scortişoară este numită „cassia” şi cultivată în China şi în sudul şi estul Asiei. Aceste două tipuri de scorţişoară diferă în ceea ce priveşte gustul, mirosul şi compoziţia chimică.

În bucătăria vestică, scorţişoara este mai des utilizată pentru deserturi şi preparate dulci, pe când în bucătăria indiană, ea ocupă un loc de frunte în prepararea multor mâncăruri, fiind prezentă şi în garam masala, un amestec de condimente folosit de obicei în curry-ul de pui.

O scurtă istorie a scorţişoarei

Scorţişoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind menţionată în Biblie şi utilizată în Egiptul Antic în scopuri culinare şi terapeutice. În acele vremuri, valoarea scorţişoarei era atât de ridicată, încât era considerată mai preţioasă decât aurul. De aceea, scorţişoara a fost considerată un dar demn de monarhi sau zei – dovadă stă o inscripţie ce consemnează o ofrandă de scorţişoară în templul lui Apollo din Milet. După Pliniu, o livră romană (cca. 327 de grame) de scorţişoară cassia valora cam cât zece salarii ale unui muncitor.

De asemenea, scorţişoara este menţionată într-una dintre primele cărţi chinezeşti despre medicină botanică, datată în jur de 2.700 Î.Hr.

Popularitatea scorţişoarei s-a menţinut ridicată pe parcursul istoriei, ea devenind unul dintre cele mai folosite condimente în Evul Mediu în Europa. Datorită căutării pe care o avea, ea s-a transformat într-unul dintre bunurile cele mai des tranzacţionate între Orientul Apropiat şi Europa.

Cultivarea arborilor pentru scorţişoară

Arborii din a căror scoarţă se obţine scorţişoara sunt cultivaţi timp de doi ani şi apoi tulpinile sunt tăiate aproape de rădăcină.
În următorul an, din fiecare ciot vor creşte în jur de 12 noi vlăstari. Tulpinile tăiate trebuie procesate imediat după recoltare, cât timp scoarţa interioară este încă umedă.

Scoarţa exterioară este înlăturată, apoi tulpina este bătută cu un ciocan, pentru a disloca scoarţa interioară. Aceasta este apoi extrasă în fâşii, care mai apoi sunt rulate în cunoscutele beţişoare de scorţişoară şi apoi lăsate la uscat.

Valoarea nutriţională a scorţişoarei

O lingură de scorţişoară (cassia) – adică în jur de 8 g – conţine 1.4 mg de mangan, un microelement implicat în absorbţia calciului, îmbunătăţirea sistemului imunitar, precum şi în metabolizarea carbohidraţilor şi grăsimilor în organism uleiuri esentiale

Aroma scorţişoarei se datorează unui ulei esenţial ce se ridică la 1% din componenţa sa. Acest ulei este extras prin zdrobirea scoarţei interioare şi macerarea ei în apă de mare şi distilarea compusului obţinut. Uleiul esenţial are o culoare aurie şi un gust aromat ce lasă o senzaţie de căldură, ce se datorează cinamaldehidei.

  • În medicină

Un studiu a relevat faptul că introducerea în alimentaţia zilnică a unei jumătăţi de linguriţă de scorţişoară pe o perioadă de 40 de zile poate conduce la reducerea nivelului colesterolului cu aprox. 18% şi la reducerea nivelului glicemiei cu 24%.

Potrivit WebMD, unele studii de laborator au descoperit ca scorţişoara poate avea efecte anti-inflamatoare şi anti-oxidante.
Cu toate acestea, consumul unor cantităţi ridicate de scorţişoară nu este recomandat celor care suferă de afecţiuni
ale ficatului.

Un studiu a reliefat faptul că aroma scorţişoarei are efecte benefice asupra activităţii creierului, îmbunătăţind rezultatele
obţinute de subiecţi în ceea ce priveşte memoria şi viteza de reacţie motorie la stimuli vizuali. 

Trucuri utile cu scorţişoară

  • Vreţi să reduceţi caloriile? Presăraţi un praf de scorţişoară peste câteva felii de măr şi obţineţi o gustare sănătoasă.
  • Scorţişoara, prin proprietăţile ei antioxidante, netezeşte şi revigorează pielea obosită şi aspră a picioarelor. O puteţi utiliza în băi relaxante, adăugând câteva linguriţe de scorţişoară în apă.
  • Pentru buze pline, aplicaţi puţină scorţişoară pe buze după aplicarea strugurelului obişnuit, aşteptaţi câteva secunde şi veţi simţi furnicături. Reaplicaţi strugurelul şi veţi observa efectul.
  • Reîmprospătaţi aerul din locuinţă punând câteva linguriţe de scorţişoară măcinată într-un bol şi plasându-l pe o masă în centrul camerei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Studiu de ultim moment: ‘Poluarea aerului conduce la creșterea cazurilor de coronavirus’

Publicat

in

De

Potrivitu unui studiu recent poluarea aerului favorizează creșterea semnificativă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, spitalizările și rata deceselor.

Potrivit studiului, expunerea pe termen lung a persoanelor la particule poluante generează creşterea cu 10% a infecţiilor şi spitalizărilor, iar rata mortalităţii are o creştere de 15%. Studiul a luat în calcul alţi peste 20 de factori, inclusiv densitatea medie a populaţiei, vârsta, spaţiul locativ, ocupaţiile şi obezitatea.

Mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că poluarea aerului probabil conduce la creşterea cazurilor de coronavirus şi a severităţii simptomelor, dat fiind că aerul poluat inflamează plămânii, cauzând boli respiratorii şi cardiace. Dar nu toţi sunt de acord că dovezile de până acum sunt suficient de puternice pentru a demonstra un impact puternic.

Advertisements

Dar echipa care a realizat studiul a concluzionat: „Prin utilizarea datelor detaliate, am descoperit dovezi puternice că există un raport pozitiv între poluarea aerului, mai ales a prezenţei particulelor fine, şi cazuri de Covid-19, internări şi decese. Acest raport se menţine şi după aducerea sub control a unei serii largi de factori explicativi”.

„Am fost frapat de raportul puternic de cauzalitate”, afirmă profesorul Matthew Cole, de la Universitatea din Birmingham, coordonatorul studiului. Concluziile cercetării au fost examinate de savanţi independenţi şi vor fi publicate în revista Environmental and Resource Economics.

Cel mai relevant studiu precedent fusese realizat de Universitatea Harvard şi depistase o creştere cu 8% a ratei mortalităţii din cauza poluării.

„Noi am folosit date mai exacte, mărimea medie a 355 de localităţi olandeze fiind de 95 de kilometri pătraţi, faţă de 3.130 de kilometri pătraţi în cazul districtelor din SUA. Acest lucru înseamnă că sunt analizate mai bine caracteristicile fiecărei regiuni, inclusiv expunerea la poluare”, argumentează profesorul Matthew Cole. Studiul a fost efectuat în Olanda deoarece poluarea este mai accentuată în zonele rurale decât în oraşe, în contextul fermelor de animale.

Citește și:

Marcel Vela vrea să scoată ‘Doi și-un sfert’ la vedere! Ordinul pe care îl pregătește

Apare o nouă taxă! Toți românii vor fi obligați să o achite

Mega-veste! Cum puteți intra în posesia a mii de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! UNDE poți face TESTUL REAL TIME PCR în ARGEȘ ca să poți pleca în vacanță – COSTĂ 285 lei

Publicat

in

De

Așa cum se știe, în acest moment, testele Real Time PCR sunt obligatorii pentru pacienții care au nevoie de internare, pentru călătoria în anumite țări sau pentru contacții cazurilor confirmate, personalul medical sau persoanele expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși. Argeșenii pot face acest test la o clinica privată iar costul testării Real Time PCR este de 285 lei. Este vorba de Synevo România care recoltează probe pentru teste Real Time PCR în 50 de centre de recoltare, amplasate în 36 de orașe, inclusiv în Pitesti, pe strada Teiuleanu.

Argeșenii care au nevoie de aceste teste pentru a putea pleca in vacanta trebuie sa stie ca testele se pot realiza doar cu programare prealabila online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna, dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente de analiză din țară. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei.

Advertisements

CLICK AICI PENTRU A FACE PROGRAMARE LA TEST REAL TIME PCR

Prelevarea probelor se face prin exsudat nasofaringian. Rezultatele sunt disponibile online. Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză, dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării. Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

Synevo România, lider al pieței locale de servicii de diagnostic de laborator, recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară, șapte din acesteafiind localizate în București. Buletinele de analiză pot fi eliberate acum, la cerere, și în limba engleză pentru persoanele care au nevoie de acest document în vederea efectuării unei călătorii.

Synevo România face parte din Medicover – unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în anul 1995 (www.medicover.com).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend