Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Scorţişoara, condimentul-vedetă pentru siluetă şi frumuseţe!

Publicat

in

Scorţişoara este un condiment obţinut din partea interioară a scoarţei mai multor specii de arbori din clasa Cinnamomum, care face parte din familia Lauraceelor.

Deşi specia Cinnamomum verum, originară din Sri Lanka, este considerată a fi sursa „scorţişoarei adevărate”, cea mai mare parte din scorţişoara aflată în comerţ este obţinută dintr-o specie înrudită de arbori, Cinnamomum aromaticum.

Acest tip de scortişoară este numită „cassia” şi cultivată în China şi în sudul şi estul Asiei. Aceste două tipuri de scorţişoară diferă în ceea ce priveşte gustul, mirosul şi compoziţia chimică.

În bucătăria vestică, scorţişoara este mai des utilizată pentru deserturi şi preparate dulci, pe când în bucătăria indiană, ea ocupă un loc de frunte în prepararea multor mâncăruri, fiind prezentă şi în garam masala, un amestec de condimente folosit de obicei în curry-ul de pui.

O scurtă istorie a scorţişoarei

Scorţişoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind menţionată în Biblie şi utilizată în Egiptul Antic în scopuri culinare şi terapeutice. În acele vremuri, valoarea scorţişoarei era atât de ridicată, încât era considerată mai preţioasă decât aurul. De aceea, scorţişoara a fost considerată un dar demn de monarhi sau zei – dovadă stă o inscripţie ce consemnează o ofrandă de scorţişoară în templul lui Apollo din Milet. După Pliniu, o livră romană (cca. 327 de grame) de scorţişoară cassia valora cam cât zece salarii ale unui muncitor.

De asemenea, scorţişoara este menţionată într-una dintre primele cărţi chinezeşti despre medicină botanică, datată în jur de 2.700 Î.Hr.

Popularitatea scorţişoarei s-a menţinut ridicată pe parcursul istoriei, ea devenind unul dintre cele mai folosite condimente în Evul Mediu în Europa. Datorită căutării pe care o avea, ea s-a transformat într-unul dintre bunurile cele mai des tranzacţionate între Orientul Apropiat şi Europa.

Cultivarea arborilor pentru scorţişoară

Arborii din a căror scoarţă se obţine scorţişoara sunt cultivaţi timp de doi ani şi apoi tulpinile sunt tăiate aproape de rădăcină.
În următorul an, din fiecare ciot vor creşte în jur de 12 noi vlăstari. Tulpinile tăiate trebuie procesate imediat după recoltare, cât timp scoarţa interioară este încă umedă.

Scoarţa exterioară este înlăturată, apoi tulpina este bătută cu un ciocan, pentru a disloca scoarţa interioară. Aceasta este apoi extrasă în fâşii, care mai apoi sunt rulate în cunoscutele beţişoare de scorţişoară şi apoi lăsate la uscat.

Valoarea nutriţională a scorţişoarei

O lingură de scorţişoară (cassia) – adică în jur de 8 g – conţine 1.4 mg de mangan, un microelement implicat în absorbţia calciului, îmbunătăţirea sistemului imunitar, precum şi în metabolizarea carbohidraţilor şi grăsimilor în organism uleiuri esentiale

Aroma scorţişoarei se datorează unui ulei esenţial ce se ridică la 1% din componenţa sa. Acest ulei este extras prin zdrobirea scoarţei interioare şi macerarea ei în apă de mare şi distilarea compusului obţinut. Uleiul esenţial are o culoare aurie şi un gust aromat ce lasă o senzaţie de căldură, ce se datorează cinamaldehidei.

  • În medicină

Un studiu a relevat faptul că introducerea în alimentaţia zilnică a unei jumătăţi de linguriţă de scorţişoară pe o perioadă de 40 de zile poate conduce la reducerea nivelului colesterolului cu aprox. 18% şi la reducerea nivelului glicemiei cu 24%.

Potrivit WebMD, unele studii de laborator au descoperit ca scorţişoara poate avea efecte anti-inflamatoare şi anti-oxidante.
Cu toate acestea, consumul unor cantităţi ridicate de scorţişoară nu este recomandat celor care suferă de afecţiuni
ale ficatului.

Un studiu a reliefat faptul că aroma scorţişoarei are efecte benefice asupra activităţii creierului, îmbunătăţind rezultatele
obţinute de subiecţi în ceea ce priveşte memoria şi viteza de reacţie motorie la stimuli vizuali. 

Trucuri utile cu scorţişoară

  • Vreţi să reduceţi caloriile? Presăraţi un praf de scorţişoară peste câteva felii de măr şi obţineţi o gustare sănătoasă.
  • Scorţişoara, prin proprietăţile ei antioxidante, netezeşte şi revigorează pielea obosită şi aspră a picioarelor. O puteţi utiliza în băi relaxante, adăugând câteva linguriţe de scorţişoară în apă.
  • Pentru buze pline, aplicaţi puţină scorţişoară pe buze după aplicarea strugurelului obişnuit, aşteptaţi câteva secunde şi veţi simţi furnicături. Reaplicaţi strugurelul şi veţi observa efectul.
  • Reîmprospătaţi aerul din locuinţă punând câteva linguriţe de scorţişoară măcinată într-un bol şi plasându-l pe o masă în centrul camerei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Mare atenție la măștile de protecție! ANPC avertizează că sunt 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele

Publicat

in

De

”ATENŢIE: Câteva modele de măşti aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase.Capacitatea totală de filtrare a măştilor este insuficientă, iar măştile nu se adaptează corespunzător la faţă. În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măşti, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

ATENȚIE: Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase.Capacitatea…

Publicată de Paul Anghel pe Duminică, 31 mai 2020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Profesorul Vasile Astărăstoae dezvăluie că a fost amenințat, după ce a sancțiunat derapajele privind epidemia de COVID-19

Publicat

in

De

Profesorul Vasile Astărăstoae a decis să se retragă din dezbaterea privind „Apocalipsa COVID-19”, după ce toate previziunile sale s-au adeverit.

Deși nu a negat existența virusului, profesorul a fost împotriva măsurilor exagerate luate de autorități, ceea ce i-a atras numeroase înjurături și amenințări.

Au trecut peste 90 de zile (mai precis 95 de zile) de când am scris prima notiță despre Covid-19. În aceste 95 de zile, am analizat măsurile impuse în pandemie și am încercat să combat isteria colectivă și panica indusă artificial. Am intrat în această dezbatere cu intenția declarată de a aduce un strop de liniște și speranță oamenilor dezinformați, izolați, amenițați și înfricoșați. Nu am bagatelizat sau nu am recunoscut existența epidemiei, dar nici nu am hiperbolizt-o. Am argumentat fiecare afirmație făcută și am primit drept replică insulte și înjurături de la adepții apocalipsei covid.

Am sancționat derapajele anti-democratice și am atras atenția asupra pericolului instaurării unui regim autoritar politico-medical și mi s-a răspuns cu presiuni și amenințări. Am mers mai departe, deoarece am considerat că am datoria (pe care mi-am asumat-o) de a prezenta și un alt punct de vedere față de cel propagat cu obstinență în spațiul public de către oficialități și presă. Nu am dorit nici să-mi fac notorietate, nici să intru în politică, nici să-mi cresc clientela la cabinetul privat (pe care nu-l am).

Am satisfacția că toate prognozele privind epidemia covid-19 au fost validate de viață. Nu am pretenția că sunt Nostradamus, dar faptul că am introdus Bioetica în învățământul medical din România, m-a obligat să am cunoștințe de filozofie, sociologie, sănătate publică, epidemiologie, științe politice și, în consecință, să privesc pandemia nu numai strict medical. Credința creștină mărturisită a fost suportul rezistenței la toate necazurile. În acest moment, când deja apocalipsa se amână și autoritățile anunță măsuri de relaxare, consider că a venit momentul să mă retrag din această dezbatere. Fără torțe.

Am, totuși, un ultim sfat pentru cei care gestionează măsurile și care doresc să introducă cenzura (politiceni și medici). E bine pentru ei să asculte vocile critice, nu să le reprime. Lucrul acesta se știe încă de la ceremonia triumfului la romani. Triumphus era o ceremonie civilo-religioasă în Roma antică, prin care se sărbătorea succesul unui comandant, care a repurtat mari victorii militare sau care a terminat victorios un război pe teritorii străine. Ceremonia începea în afara zidurilor, de pe Câmpul lui Marte, pe malul vestic al Tibrului și se termina pe Dealul Capitoliului unde sărbătoritul sacrifica taurii albi zeului Jupiter și oferea cununa sa zeului.

În carul triumfal, în spatele celui sărbătorit se afla un sclav, care ținea o coroană de flori de aur deasupra capului său, amintindu-i în mod constant că este muritor, spunându-i în șoaptă la ureche: Respice te, hominem te memento (Priveste în spatele tău, amintește-ți ca ești doar un om) și Memento mori (amintește-ți ca ești muritor)”, este mesajul lui Vasile Astărăstoae.

Vezi și

EXCLUSIV Trădare pentru #Rezist! Jandarmeria s-a înrolat în USR

EXCLUSIV De necrezut! Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății nu răspund la solicitarea LIDL: ‘Se contestă măsurarea temperaturii si se reclamă încălcarea drepturilor fundamentale’

Lovitură de proporții încasată de DNA! Mutare neașteptată făcută de CCR

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend